HIV/SIDA

Prevenire Intrucat nu exista nici un vaccin contra HIV, singura modalitate de prevenire a infectiei este evitarea comportamentelor care expun la riscul de infectare, de exemplu folosirea in comun a seringilor si acelor sau contactele sexuale neprotejate. Cea mai sigura cale de prevenire a infectiei cu HIV nu este - asa cum afirma multi - folosirea prezervativului, ci limitarea relatiilor sexuale la un singur partener neinfectat (monogamia).

1. Abstinenta -
cea mai sigura modalitate de a preveni o boala cu transmitere sexuala sau o reinfectie cu o alta tulpina a virusului, este sa nu intretii relatii sexuale.

2.
Folosirea prezervativului corect si la orice contact sexual -
prezervativul folosit corect si constant la fiecare contact sexual conduce la reducerea riscului de a contactat o boala cu transmintere sexuala. Insa, nicio metoda de protectie nu este eficienta 100%. Prezervativul nu poate garanta o protectie absoluta impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Daca faci alergie la prezervativele din latex, poti folosi prezervativele din poliuretan. In ceea ce priveste protectia impotriva infectiei cu HIV si a bolilor cu transmitere sexuala prezervativele lubrifiante cu spermicide nu sunt mai eficiente decat alte prezervative lubrifiante. Daca nu folosesti corect prezervativul, acesta poate aluneca sau se poate strange reducand astfel eficienta protectiei.

3.
Foloseste protectie in timpul actului sexual oral -
prezervativul poate fi solosit in timpul actului sexuala oral.

4. Daca un prieten sangereaza, utilizeaza manusi de unica folosinta, inainte de a pansa sau a dezinfecta rana - pentru a opri sangerearea foloseste pansamente sterile, servetele curate de hartie pentru a le putea arunca. Acopera rana cu un plasture steril pana la cicatrizare; spala cu apa si detergent imediat suprafetele murdare de sange, dezinfecteaza-le cu o solutie dezinfectanta: cloramina 5%, solutie de inalbitor de rufe sau apa oxigenata, arunca articole patete de sange intr-un sac de plastic si apoi la cosul de gunoi.


5. Nu folosi in comun cu alte persoane jucariile pentru actul sexual.

6. Nu folosi in comun cu alte persoane ace de seringa pentru droguri.

7. Nu folosi aparate de ras electric sau periuta de dinti in comun cu alte persoane.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod