The Giver Darul lui Jonas

10 filme care ne fac să prețuim ce avem şi să fim recunoscători



El laberinto del fauno (2006)/Labirintul lui Pan

În Spania aflată în plin Război Civil, mica Ofelia trăiește în lumea cărților populate de personaje fantastice. Pare să fie ultima persoană capabilă să schimbe ceva în jurul ei și totuși este singura capabilă de eroism atunci când se confruntă cu monștri nu din basme, ci umani. Intentia regizorului Guillermo del Toro a fost de a vorbi, într-un limbaj codificat, despre perioada neagră a fascismului. „Pentru mine, spune regizorul, fascismul reprezintă cea mai cruntă oroare, și de aceea reprezintă subiectul ideal pentru a face din el o poveste pentru adulți.
Pentru că, dincolo de toate, fascismul este o formă de pervertire a inocenței, și deci a copilăriei. Pentru mine fascismul reprezintă moartea sufletului, întrucât te forțează să iei niște decizii drastice și lasă urme adânci în cei care trăiesc în timpul lui. De aceea adevăratul monstru din film este Căpitanul Vidal, jucat de către Sergi Lopez. Un monstru real, comparativ cu cei care populează labirintul. Fascismul te consumă, gram cu gram, nu neaparat fizic, dar cu siguranță la nivel spiritual.
În acest film cred că am reușit să vorbesc mai bine despre fascism decât în filmele mele precedente. Mai bine, mai profund, mai negru și mai complex, mai metaforic".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod