Dieta morfologica

Dimensiunile ideale, celebrul 90-60-90, sunt un standart, un etalon, si in egala masura un ideal. Ceea ce trebuie retinut din acest raport este proportia. "Proportia din 90-60-90 este cea care face ..
Dimensiunile ideale, celebrul 90-60-90, sunt un standart, un etalon, si in egala masura un ideal. Ceea ce trebuie retinut din acest raport este proportia.

"Proportia din 90-60-90 este cea care face ca un trup sa fie frumos, nu neaparat dimensiunile", sustine nutritionistul Beatrice Benavent Marco, astfel ca o dieta, pe langa faptul ce trebuie personalizata, pentru a se adapta ritmului si stilului tau de viata, trebuie sa se adapteze si morfologiei tale. Ideea de la care se pleaca este aceea ca, din pacate, kilogramele in plus nu se localizeaza uniform, ci dupa criterii care tin de morfologie, de metabolism, de unele dezechilibre hormonale minore, sau pur si simplu de stilul de viata.

Morfologia ginecoida


Acest tip de morfologie este caracterizat prin depuneri adipoase in zona abdomenului, a feselor si a coapselor, in timp ce umerii, toracele si picioarele de la genunchi in jos presinta un strat redus de tesut adipos.

Peste 90% dintre femei tind catre aceasta forma, venusiana, care este comandata de hormonii feminini.
La mijloc este mama natura care tinde mereu sa pregateasca organismul feminin pentru statutul de mama. Dar pentru 20% dintre femei, depozitele adipoase din aceaste zone sunt exagerate.

 
Exagerarile sunt caracteristice femeilor la menopauza, dar pot fi si consecinta unui regim alimentar foarte bogat in grasimi, a stresului si a unui regim sedentar.

Reguli alimentare

Principiile de baza ale unei diete recomandate acestui tip de morfologie, conform recomandarilor nutritionistului Beatrice Benavent Marco sunt:

- Cat mai putina sare. Sodiul este factorul responsabil pentru retentia de apa. Consumul de sare trebuie redus drastic. Trebuie sa ai mare grija de cantitatea de sare din alimente, de cea pe care o pui in mancare, dar si de cea din branzeturi si alte preparate.
Practic necesarul de sare al organismului este acoperit integral de continutul de sare existent natural in carne, legume, fructe, astfel ca orice plus de sare in alimentatie este inutil. Mai multe aici.

- Mizeaza pe proteine. Dietele tale trebuie bazate pe proteine. Acestea au capacitatea, in timp, de a inlocui depozitele adipoase. Vezi si regulile dietei proteice. Un alt principiu este sa suprimi orice aport de grasimi, sa gatesti doar la gratar si la aburi, fara grasimi.

- Hidrateaza-te. Apa este de neinlocuit atunci cand este vorba despre drenarea si curatarea organismului tau. Este obligatoriu sa consumi 1,5 litri de lichide pe zi. Sunt excluse cu desavarsire bauturile dulci si cele acidulate.  

- Uita dulciurile.
Aceasta este una din principalele recomandari.
Dulciurile trebuie complet excluse din alimentatie. Poti consuma insa cantitati mici de alimente care contin glucide cu ardere lenta cum ar fi cerealele integrale, legumele uscate, care iti aduc un aport eficient de energie.
 
Exercitii fizice recomandate

Pentru morfologia ginecoida este recomandata in principal miscarea in apa: inotul si gimnastica acvatica, care tonifica partile cu probleme si reduc celulita. Este eficient mersul pe bicicleta si pe role, dar si masajul asociat cu drenajul limfatic din zonele grase, dar si sauna. Evita sa stai mult timp asezata, recomandarea fiind aceea de a face minim cinci minute de miscare, la fiecare 60 de minute petrecute cu fundul pe scaun.
Ce fel de miscare? Urca doua etaje, cinci genoflexiuni, sau alearga pe loc...

Nu purta haine stramte, nu purta pantofi cu toc foarte inalt si evita pantofii care strang. Aparent sunt banalitati, dar nerespectate, in timp, toate acestea aduc zeci de centimetri in plus pe coapsele, burta si fesele tale.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Madalina pe 22 Iul 2011, 11:51
    Pt cei ce vor sa slabeasca.....

    si eu am avut 74 de kilograme la 1.68 si in 6 luni am slabit 20 de kg(cel mai indicat e sa ti cura dupa sarbatorile de iarna.....primavara,deoarece poti sa iesi sa faci sport,eu mam apucat din februarie pana in iulie cama asa) e drept e nevoie de multa mult ambitie,dupa 6 seara nici vorba sa mai mananci, sa bei foarte foarte multa apa PLATA daca e vara e recomadat un pahar de apa plata la 20-25 de min, fara prajeli deloc,fara dulciuri(bine se poate gusta din fiecare,dar DOAR gusta si nu manca pe saturate,deoarece cateva cuburi de ciocolata sunt bune si pentru creier) si mult mult sport.....oridecate ori aveti posibilitatea,decat sa stati o ora la telenovele sau la mai stiu eu ce, mai bine iesiti si va plimbati fie cu rolele,fie cu bicicleta,fie pe jos nu conteaza dar sa mie miscare.....CEL PUTIN 1 ORA,CEL PUTIN!!!!!!!! pt k daca chiar vrei sa slabesti faci miscare!! acestea sunt singurele secrete APA PLATA si MISCAREA!!!macar cand e placut seara afara e pacat sa stai in casa la tv! acuma am 56 de kg(k mam ingrasat 2 kg de la chefuri,nunti zile de nastere) dar acuma mi-e foarte usor sa slabesc cat vreau....bine de usor nu e usor macar pt cel care e pt prima data si mie la inceput mi-a fost foarte greu macar cand vezi ciocolata, catofi prajiti, si alimentele care ingrsa cel mai tare!! si am uitat sa specific k faceam in fiecare zi 100 de abdomene si exercitii pt soalduri,coapse.....deci cei ce vor sa slabesca le urez mult mult succes si AMBITIE k daca vezi k nu ai rezultate dupa 2-3 sapt nu te lasa....CONTINUA!!!!

    2
    0

  • ramonika pe 8 Apr 2011, 04:29
    vreau sa slabesc 3 kg

    Buna tuturor vreau sa slabesc 3 kg si nu mai reusesc ,,nu mananc dupa ora 6 fac 45 min abdomene bicigleta ,si nu pot ajunge la 46kg am slabit 5 kg in 2 luni ,dar mai mult nu mai pot....CE SA MAI FAC? ACUM AM 49KG SI 1.68 INALTIME

    3
    16

  • Luiza.s pe 27 Feb 2011, 13:17
    Multumim

    Voi folosi sfaturile si voi recomanda articolul si altor prietene. Un look echilibrat estetic e mai important decat greutatea in sine. Poti sa ararti la fel de bine la 50 de kilograme sau la 60!

    4
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod