alcool

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

Consumul unui singur pahar cu băuturi alcoolice pe zi crește riscul de cancer de sân, se arată într-un raport publicat de Institutul American de Cercetare a Cancerului (American Institute for Cancer Research - AICR) și de Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF).

Raportul dezvăluie de asemenea, în premieră, că exercițiul fizic intens, precum alergarea sau pedalatul cu viteză, reduc riscul de cancer de sân pre și post menopauză. Dovezile solide au confirmat o concluzie anterioară potrivit căreia activitățile sportive de intensitate moderată scad incidența tumorilor la sân apărute după menopauză, cel mai comun tip de cancer la acest nivel.

"Studiile de sine stătătoare pot fi deconcertante atunci când descoperirile oscilează"
, a declarat medicul Anne McTiernan, realizatoarea raportului și expert în prevenirea cancerului la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson.

"Cu acest raport cuprinzător și actual, dovezile sunt clare: stilul de viață activ, menținerea unei greutăți sănătoase pe tot parcursul vieții și limitarea consumului de alcool — aceștia sunt pașii pe care femeile trebuie să îi facă pentru reducerea riscului", a explicat ea.

Raportul cuprinde rezultatele unei analize a 119 studii care au luat în considerare datele a 12 milioane de femei și din 260.000 de cazuri de cancer de sân. Au fost identificate dovezi solide potrivit cărora consumul de băuturi alcoolice echivalând cu un pahar mic cu vin sau cu bere pe zi (circa 10 grame de alcool) crește cu 5% riscul de cancer de sân declanșat înainte de menopauză și cu 9% pe cel apărut după menopauză, relatează publicaţia EurekAlert citată de Agerpres.

O doză obișnuită de băuturi alcoolice conține 14 grame de alcool.

În ceea ce privește exercițiul fizic susținut, femeile aflate înainte de menopauză care au fost cele mai active au avut un risc cu 17% mai mic de declanșare a cancerului de sân, iar la cele aflate după menopauză procentul observat a fost de 10%, în comparație cu cele persoanele de sex feminin care au fost cele mai puțin active.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod