Apă

Câte zile poți supraviețui fără apă?

Oamenii au nevoie de hrană și de apă pentru a supraviețui. Cel puțin 60% din organismul adult este compus din apă.
Un om poate rezista fără hrană timp de aproximativ trei săptămâni, dar știi câte zile poți supraviețui fără apă? Iată ce spun specialiștii!

Cât timp poți rezista fără apă?


Se pare că poți supraviețui doar trei-patru zile fără apă. Nu putem trăi doar cu aer și soare. Organismul uman are nevoie de apă și mâncare pentru a supraviețui. Mahatma Gandhi a reușit să supraviețuiască 21 de zile fără mâncare, însă când vine vorba de apă, este o poveste diferită.

Cel puțin 60% din organismul adult este alcătuit din apă și fiecare celulă vie din corp are nevoie de apă pentru a funcționa.
Apa acționează ca un lubrifiant pentru articulațiile noastre, reglează temperatura corpului prin transpirație și respirație și ajută la spălarea toxinelor. Timpul maxim în care o persoană poate sta fără apă este de o săptămână, estimare care se bazează pe observațiile oamenilor la sfârșitul vieții lor, când aportul alimentar și al apei a fost oprit. Dar o săptămână este o estimare generoasă. Trei-patru zile este perioada normală, mai ales în condiții dificile, cum ar fi temperaturile ridicate.

Poți sta 100 de ore fără a bea apă atunci când este o temperatură medie afară.
Dacă este mai frig, poți rezista chiar și mai mult. Dar în cazul în care ești expus la lumina directă a soarelui, reziști mai puțin.

Corpul uman pierde mereu apă, de aceea este nevoie să bei un pahar cu apă de mai multe ori pe zi. Pierdem apă când transpirăm, când mergem la baie și chiar și când expirăm. În condiții extreme, un adult poate pierde între 1 și 1,5 litri de transpirație pe oră. Dacă apa pierdută nu este înlocuită, volumul total de lichid corporal poate scădea rapid și, mai periculos de atât, poate scădea și volumul sângelui.
Când ai prea puțin sânge care circulă în organism, tensiunea arterială scade la un nivel care poate fi fatal. Temperatura corpului crește și atunci când nu mai transpirăm. Iar deshidratarea care provoacă o pierdere de mai mult de 10% din greutatea corporală reprezintă o urgență medicală. Iar dacă nu poate fi inversată, poate duce la deces.

Extragem apă și din mâncare, dar consumul propriu-zis de apă reprezintă sursa principală și cea mai bună de hidratare. Alte băuturi, cum ar fi sucurile sau laptele, ajută și ele la menținerea hidratării corpului.
iulia-mirica
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • virgil pe 26 Mar 2018, 11:34
    Interesant

    ce stiu sigur e ca atunci cand ai mahmureala, sigur nu rezisti mai mult de 2 ore fara apa

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod