Femeie stresată

De ce sunt femeile mai vulnerabile la stres?

Cu toții avem de-a face cu stresul într-un fel sau altul. Fie că este vorba despre stresul de la birou, de acasă sau din relațiile noastre, nimeni nu este imun.
Cu toate acestea, femeile par a fi mai vulnerabile la stres decât bărbații. Iată ce spun oamenii de știință!

Care este motivul pentru care femeile sunt mai vulnerabile la stres?


Potrivit unui studiu efectuat de un grup de experți, dovezile substanțiale indică faptul că femeile raportează o teamă mai mare și sunt mai susceptibile de a dezvolta tulburări de anxietate decât bărbații în general. Vulnerabilitatea aceasta mai mare a femeilor pentru tulburările de anxietate poate fi parțial înțeleasă prin examinarea diferențelor de gen în factorii etiologici cunoscuți pentru faptul că duc la anxietate.
Dacă ești femeie, poți face față stresului în moduri diferite față de bărbați. Te-ai întrebat vreodată de ce? Știința are un răspuns cu privire la factorii care fac femeile mai vulnerabile la stres.

1. Nivelul hormonal

Bărbații și femeile au niveluri diferite de hormoni. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care femeile sunt mai vulnerabile la stres. În comparație cu bărbații, femeile tind să aibă de-a face cu mai multe fluctuații ale hormonilor decât bărbații.
Aceste fluctuații sunt asociate adesea cu simptomele depresiei. În plus față de tulburarea dismorfă premenstruală, până la 15% dintre femei cunosc depresia postpartum.  

2. Constricția vaselor de sânge

Nu numai că femeile sunt mai vulnerabile la o anumită boală cardiacă atunci când sunt supuse stresului, dar inimile femeilor nu răspund la stres în același mod ca bărbații. Când sunt stresate, vasele de sânge ale femeilor se strâng mai des decât în cazul bărbaților. Constricția vaselor periferice care are loc în timpul stresului mental afectează circulația inimii, crescând riscul afecțiunilor de inimă și decesului.
Stresul cauzează îngustarea vaselor de sânge la femei, ceea ce determină lipsa fluxului de sânge în inimă și poate provoca ischemia miocardică.

3. Ischemia miocardică

Uneori, ceea ce le face pe femei mai vulnerabile la stres nu este stresul în sine, ci ceea ce provoacă această stare. Stresul cronic poate provoca leziuni corpului, mai exact inimii. Femeile sunt mai vulnerabile la stres deoarece sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta ischemie miocardică, adică un flux sanguin scăzut către inimă.


Când inima nu are suficient sânge, nu are nici suficient oxigen în mod automat, lucru care poate provoca o mulțime de probleme grave. Dacă ești stresată, ar trebui să consulți un medic.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod