Sufar de apnee in somn?

Oboseala de dimineata, somnolenta din cursul zilei, prezenta cefaleei sunt cateva dintre simptomele care te pot anunta ca suferi de apnee in somn. Afla ce este apneea in somn si ce solutii de tratament exista?

Oboseala de dimineata, somnolenta din cursul zilei, prezenta cefaleei sunt cateva dintre simptomele care te pot anunta ca suferi de apnee in somn. Afla ce este apneea in somn si ce solutii de tratament exista?

 

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, 40% din populatia Romaniei sufera de apnee in somn. Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intalnita si care are uneori urmari extrem de grave. Se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde.

Exista trei tipuri de apnee: obstructiva, centrala si mixta, cea mai frecventa fiind apneea obstructiva cand se blocheaza partial caile aeriene.

 

 

Principalele simptome ale apneei in somn SAS

 

  • somnolenta excesiva in timpul zilei;
  • sforaitul puternic;
  • episoadele de oprire a respiratiei in timpul somnului;
  • prezenta cefaleei, in special dimineata;
  • cresterea tensiunii arteriale.


De asemenea, apneea in somn, netratata, poate duce la complicatii precum hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace sau accidente vasculare cerebrale, ce pot provoca decesul persoanei in cauza.

 

 

Cum imi dau seama daca sufar de apnee in somn?


Site-ul www.apnee.ro propune un chestionar care sa te ajute sa stabilesti singur daca intr-adevar somnul iti este afectat pe timpul noptii de aceste episoade de intrerupere a respiratiei. Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui, iar daca majoritatea raspunsurilor sunt afirmative este indicat sa apelezi la un specialist care va pune un diagnostic corect folosind o aparatura speciala care masoara anumiti parametri.



  • Sforaiesti intermitent?
  • Te simti ametit/a sau obosit/a dimineata?
  • Ai dureri de cap sau probleme de concentrare?
  • Ti se intampla sa atipesti in timpul noptii?
  • Esti supraponderal si transpiri in exces?
  • Te trezesti adesea din somn pentru a merge la toaleta?
  • Ai hipertensiune arteriala?
  • Ai probleme sexuale?

 

 

Nu amana tratamentul!


Daca episoadele de intrerupere a respiratiei sunt frecvente (intr-o ora peste 10 episoade) atunci se recomanda inceperea unui tratament. Un diagnostic pus la timp si inceperea unui tratatment adecvat poate usura simptomele acestei afectiuni.

Cel mai obisnuit tratament prescris de catre doctori in apnea obstructiva este un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure/presiune pozitiva continua in caile aeriene) care, prin intermediul unei masti purtate pe timpul noptii, furnizeaza o presiune. El trebuie folosit in fiecare noapte, fara nici un compromis, iar tratamentul este de lunga durata. Doar in unele cazuri speciale este necesar un tratament medicamentos sau o interventie chirurgicala.

 

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Carmenssita89 pe 26 Feb 2016, 11:49
    solutie

    Eu sufeream de apnee in somn, dar nu credeam ca exista un remediu. Am incercat tot felul de medicamente, dar niciunul nu ma ajuta si incepusem sa ma ingrijorez serios din cauza asta. Un prieten de familie mi-a recomandat sa merg la dr Raducu Stanciulescu, l care trateaza aceasta afectiune. Odata ajuns in cabinetul domnului doctor mi-a fost explicat cu lux de amanunt ce inseamna cu adevarat apneea, dar si modul in care poate ea sa fie tratata. Dupa aceasta am simtit ca ceva se schimbase cu adevarat in viata mea si pentru acest lucru ii multumesc domnului doctor, cel care mi-a aratat ca orice problema are o rezolvare si ca frica de medic nu ar trebui sa existe. Pentru cei vizati, sa stiti ca domnul doctor efectueaza interventiile de genul acesta, mai speciale, la Exmedica.

    0
    0

  • mariana pe 11 Feb 2015, 20:23
    tratarea sindromului de apnee in somn.

    de 5anii ,am depistat aceasta boala, eram epuizata fizic,cit si pxihic, nu mai puteam sa fac 2pasii. eram pe moarte. la recomandarea medicului de familie am ajuns la dom prof mihaltan, la inst de pneumologie, din sos viilor ,sec4 bucuresti, va programati la sasistenta sefa, si urmati pasi. noaptea va interneaza pt diagnosticare, aparatul de apnee, se inchiriaza, de la o firma , la recomandarea dl profesor. acum ma simt foarte bine, multumesc atit domnului profesor cit si lui dumnezeu . este greu, insa va obisnuiti, devine o dependenta. fara aparat, nu se poate trai.

    0
    0

  • amelia pe 29 Ian 2015, 20:06
    apneea in somn

    Cum pot procura un aparat pentru apnee in somn

    1
    0

  • nutr pe 11 Feb 2010, 22:01
    suferinta

    nici un medic mai ales zis ginecolog nu =ti rezolva problema, metoda exacta este alta

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod