Osteoporoza, inamicul sistemului tau osos

Una din trei femei in varsta de peste 50 ani va experimenta cel putin o fractura osteoporotica de-a lungul vietii. Nu vrei sa fii tu, nu-i asa? Afla ce este osteoporoza, cum poate fi tratata, dar, mai ales, cum poate fi prevenita...
Una din trei femei in varsta de peste 50 ani va experimenta cel putin o fractura osteoporotica de-a lungul vietii. Nu vrei sa fii tu, nu-i asa? Afla ce este osteoporoza, cum poate fi tratata, dar, mai ales, cum poate fi prevenita.

Pe scurt, osteoporoza reprezinta scaderea densitatii masei osoase, ceea ce are ca efect slabirea intregului sistem osos si aparitia fracturilor. Este o boala care se manifesta, in special, la varste inaintate, femeile fiind in mod deosebit "victimele" acestei afectiuni.

Sanatatea sistemului osos se cladeste in copilarie.
Aportul de calciu si vitamina D contribuie la dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a sistemului osos. Dar, pentru ca oasele sunt un tesut viu ca oricare altul, au nevoie de-a lungul timpului de sustinere din partea noastra pentru a se reface, intelegand prin aceasta "sustinere", o alimentatie sanatoasa (care sa includa calciu si vitamina D), dar si activitate fizica. Lipsa acestora din urma conduce la degradarea tesutului osos si, intr-un final, la aparitia osteoporozei.

"Se vorbeste mult despre osteoporoza, pentru ca ea are o particularitate - nu prezinta nici un semn, nu are nici un fel de manifestare pana in clipa in care produce o complicatie, in acest caz fiind vorba despre fractura.
Dupa varsta de 50 de ani, fiecare una din trei femei si fiecare unul din cinci barbati vor face, de-a lungul vietii, o fractura osteoporotica.", a declarat Dr. Calin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, directorul Centrului de Boli Reumatice "Dr. Ion Stoia" - Bucuresti, in cadrul conferintei organizate cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei, luni, 20 octombrie.

Deoarece pierderea de os se produce treptat si fara dureri, de obicei nu apar simptome care sa indice ca o persoana dezvolta osteoporoza.
Acesta este unul din motivele pentru care osteoporoza este adesea numita "epidemia silentioasa".

Primul semn de osteoporoza este aparitia unei fracturi. In unele cazuri, dar nu in toate, spatele incovoiat si pierderea in inaltime pot fi singurele semne vizibile ca o persoana sufera de osteoporoza si are deja, probabil, fracturi vertebrale.

Factorii de risc ce nu pot fi modificati sunt varsta, sexul feminin, istoricul familial, fracturi anterioare, rasa/etnia (caucazienii fiind predispusi la aparitia acestei afectiuni), menopauza etc.
Dar exista si factori ce pot fi modificati, precum consumul exagerat de alcool, fumatul, indicele de masa corporala redus, nutritie deficitara, deficit de vitamina D, tulburari de alimentatie, sedentarism sau aport alimentar redus de calciu.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amy pe 23 Nov 2008, 21:41
    sanatate

    as dori sa stiu mai multe despre glanda tiroida .astept un rarpuns. va multumesc.

    0
    0

  • gheorghita pe 17 Nov 2008, 09:31
    intrebari si lamuriri

    Am 50 ani mai exact fac 51 pe 02-01-2009.De citeva zile [3 ],ma dor umerii [oasele] si am observat ca mi sa umflat gitul pe dinafara de sub barbie pina la golul de la piept [stern sau cum se spune],mai exact in termeni populari beregata.Ma gindesc sa nu cumva sa am glanda tiroida.Va rog spuneti-mi ce sa fac.Astept raspuns . Multumesc !

    0
    0

  • louisa2008 pe 31 Oct 2008, 11:06
    osteoporoza

    cum pot preveni osteoporoza?

    1
    0

  • _smedescu pe 28 Oct 2008, 16:41
    sanatate

    as vrea sa stiu daca dapa vasta de 50 ani este normal sa scada apetitul sexual. daca nu ce este de facut.eu ma confrunt cu o asemenea pr. multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod