7 alimente care-ţi agravează acneea. Ce trebuie să eviţi?

Te demachiezi în fiecare seară, te dai cu loţiune tonică şi creme. Foloseşti produse speciale pentru tenul acneeic şi eşti foarte atentă la toate cosmeticele pe care le aplici pe faţa ta. Respecţi cu sfinţenie toate ritualurile de îngrijire şi ai mare grijă de tenul tău.

Te demachiezi în fiecare seară, te dai cu loţiune tonică şi creme. Foloseşti produse speciale pentru tenul acneeic şi eşti foarte atentă la toate cosmeticele pe care le aplici pe faţa ta. Respecţi cu sfinţenie toate ritualurile de îngrijire şi ai mare grijă de tenul tău.

Cu toate acestea, acneea încă îţi dă bătăi de cap. Te-ai gândit că poate alimentaţia ta este cea care îţi provoacă apariţia inesteticelor coşuri?

În ultimii ani, s-a observat că tot mai multe persoane, indiferent de vârstă sau de sex, sunt afectate de acnee. Şi chiar dacă unii medici dermatologi susţin că nu există o legătură între alimentaţie şi acnee, există cazuri în care mai multe persoane au observat o agravare a acneei după ce au consumat anumite alimente.

Aşa că, dacă te numeri şi tu printre persoanele care nu mai ştiu cum să scape de acnee, chiar dacă respecţi regulile de îngrijire, poate este timpul să-ţi analizezi modul în care te alimentezi.

Alimente care agraveaza acneea: Produse din făină albă

Pe lista neagră sunt pizza şi pastele.

Alimente cu un indice glicemic ridicat care pot să favorizeze apariţia acneei sau să o agraveze atunci când ea există deja. Din aceeaşi categorie fac parte şi cartofii prăjiţi, popcornul şi băuturile carbogazoase.

Explicaţia este una simplă. Un indice glicemic ridicat obligă pancreasul să secrete o cantitate mai mare de insulină. Aceasta atrage după sine modificarea balanţei hormonale din organism, iar de aici se ajunge la multiplicarea celulelor pielii în interiorul porilor (urmată de blocarea acestora) şi creşterea secreţiei de sebum. Şi aşa apare acneea.

Alimente care agraveaza acneea: Carnea roşie şi margarina

De asemenea, cantitatea de sebum secretată de piele poate fi influenţată şi de cantitatea de grăsimi din alimentaţie.
De aceea, dermatologii recomandă reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi. Se crede că cele mai nocive pentru persoanele cu ten acneic sunt grăsimile saturate (care se găsesc în cantitate mare în carnea roşie) şi cele hidrogenate (sau trans, care se găsesc în margarină şi în toate produsele obţinute cu ea).

Laptele şi produsele lactate

Produsele lactate sunt şi ele pe lista neagră pentru că au în compoziţie un hormon de creştere (numit factor insulinic de creştere). Un nivel mare al acestui hormon atrage după sine creşterea secreţiei de sebum, contribuind astfel la agravarea acneei. De asemenea, lactatele coţin şi hormoni masculini, iar aceştia duc la creşterea secreţiei de sebum.



Alimente care agraveaza acneea: Ciocolata şi cafeaua

Dacă eşti o mare iubitoare de cafea şi ciocolată şi ai probleme cu acneea, este timpul să mai reduci din consum. Produsele care conţin cafeină pot să agraveze acneea dacă sunt consumate în exces. Acestea cresc nivelul hormonilor de stres care stimulează, la rândul lor, glandele sebacee să secrete o cantitate mai mare de sebum.
 
Aşa că, dacă până acum ai respectat toate regulile de îngrijire, dar tenul tău este departe de a arăta perfect, iar în alimentaţia ta sunt prezente aceste produse despre care ţi-am vorbit mai sus este momentul să faci o schimbare.

Încearcă să vezi ce alimente predomină în dieta ta şi să le elimini/reduci pe cele care îţi pot agrava problemele tenului.
Doar aşa vei observa dacă problema ta este una din interior sau din exterior.  

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod