Dosar Eva. Destinul unei femei frumoase: Miss Venezuela 2004, ucisă în fața fetiței sale

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
Monica Spear Mootz și soțul ei au fost împuşcaţi mortal de mai mulți bandiți care au rănit-o şi pe fiica lor, în vârstă de cinci ani.

A fost o săptămână neagră pentru Venezuela. Întreaga țară își plânge fiica frumoasă, cu un destin trist, retezat brutal de o mână de criminali. O femeie superbă a fost ucisă cu dispreț de niște demenți. Ce minte abjectă poate face așa ceva? Să ciuruiești cu gloanțe doi oameni tineri, frumoși și nevinovați, în fața copilului lor, și acesta rănit la picior - asta e una din faptele abominabile care te fac să crezi că acești călăi trebuie să aibă aceeași soartă cu a victimelor lor. Glonț pentru glonț, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

Ceea ce s-a petrecut luni, pe o șosea din Venezuela, depășește chiar și "codul etic" al mafioților. Nici animalele nu ucid așa, fiarele atacă de nevoie. Dezaxații care au luat două vieți nevinovate și au rănit un copil de cinci ani au îndoliat o țară întreagă, solidară cu familiile lovite de această tragedie.

Monica Spear Mootz era un star în țara sa. Ea a devenit Miss Venezuela în 2004 şi a participat la concursul Miss Universe 2005, în Bangkok, unde a ocupat locul al patrulea.

Fosta "regină a frumuseţii", un star al serialelor soap opera, în vârstă de 29 de ani, şi soţul său, britanicul britanicul Thomas Berry (39 de ani) au fost împuşcaţi în mașina lor, pe drumul de la Puerto Cabello spre Valencia. Cei doi se aflau în vacanță și erau pe punctul de a-și reînnoda relația. Se înțelegeau atât de bine, încât regretau că se despărțiseră și petreceau din ce în ce mai mult timp împreună. Vacanța pe care ei o făceau în zona montană din vestul Venezuelei era privită de apropiații lor ca un test pentru a vedea dacă relația lor se putea reînoda la doi ani după ce ei divorțaseră.

Însă în loc de un nou început împreună, Monica și Thomas și-au găsit sfârșitul în modul cel mai absurd cu putință. Fetița lor de cinci ani, Maya, a scăpat cu viață după ce a fost rănită la un picior și este în siguranță la un spital din Caracas. Doctorii au spus că glonțul doar i-a șters piciorul, provocându-i o rană ușoară, astfel că ea nu va avea nevoie de operație. Maya va trăi însă mereu cu amintirea părinților uciși în fața ei.


O familie strivită de durere

E multă amărăciune în casa unchiului vedetei. Verișoara Monicăi, Jossie Marquez, în vârstă de 25 de ani, vorbește în fața locuinței cu un reporter de la cotidianul britanic Daily Mail. "Am sperat că această vacanță îi va ajuta să-și dea seama dacă pot fi din nou împreună. Mulți din familie, nu doar eu, ne doream să-i vedem din nou împreună. Erau un cuplu perfect. Chiar și după ce s-au despărțit rămăseseră foarte apropiați. Thomas a fost un tată fantastic și era mereu aproape de Maya. Toată familia îl iubea. O vedea în fiecare weekend, iar vacanța asta era pentru Maya", a spus ea. "Pur și simplu nu pare adevărat. Nu ne-am așteptat niciodată la așa ceva și nu putem să credem. A fost un coșmar și vrem să se termine. Nimeni nu poate crede că Monica a murit. Era o fată tare de treabă", continuă Jossie.

Monica a locuit în Caracas după terminarea studiilor în Orlando și ultima oară își vizitase rudele din țară în timpul verii. "Era atât de fericită și mulțumită de viața ei", spune Jossie. Verișoara vedetei are numai cuvinte de laudă și pentru Thomas. Născut în Marea Britanie, acesta a trăit în statul latino-american de la vârsta de 15 ani. "Thomas era un bărbat minunat care era îndrăgostit de Venezuela. Iubea această țară și a lucrat în turism pentru că dorea să o promoveze", adaugă verișoara Monicăi.

După despărțire, Monica și Thomas au rămas în relații bune de dragul fetiței lor. "Amândoi o adorau pe Maya. Pentru el era important să stea lângă ea, fiindcă vorbea engleza, iar Monica nu dorea ca Maya să vorbească doar spaniola. Aveau custodie comună și locuiau în apropiere unul de celălalt. Thomas o vedea pe Maya în fiecare weekend", povestește Jossie.

Un alt membru al familiei o descrie pe Monica Spears: "Era atât de dulce, așa cum o vedeți în fotografii. Era o persoană frumoasă în interior și în exterior. Nu există justificare pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu mai există respect pentru viață", spune mătușa vedetei, Mayela.Monica și Thomas n-au divorțat niciodată. Se despărțiseră de mai bine de un an, dar continuau să se vadă des și se înțelegeau foarte bine. Vacanța era un semn bun pentru împăcarea lor. "Se iubeau foarte mult, iar fiica lor le cimentase dragostea. Îi așteptam acasă cu vestea că sunt din nou împreună", spune tatăl vedetei, Rafael Spear.

Cei trei frați ai Monicăi, Ricardo, Javier și Rafael, precum și trei unchi au plecat marți seară de la aeroportul internațional din Orlando, Florida, pentru a fi alături de familie. Jossie, care e studentă la Universitatea din Florida, unde vrea să devină asistentă medicală, spune că prioritatea familiei este să aibă grijă de fetița rămasă orfană. Ea adaugă că micuța, care are cetățenia americană, se va întoarce cu familia Monicăi în Florida.

Monica avea cetățenie americană și, chiar dacă își petrecuse ultimii ani în Venezuela, devenind un star de televiziune, a trăit mult timp cu părinții ei în Statele Unite, acolo unde a absolvit Universitatea Centrală din Florida.
Vedeta și soțul ei au petrecut începutul noului an într-o călătorie care a început în zona pitorească Merida. Ea obișnuia să posteze pe contul de Instagram imagini din diferite momente ale vieții sale. Instantaneele o arătau fericită, alături de fostul soț și de fiica sa, Maya.

Într-o scurtă înregistrare video realizată înainte de a muri, Monica oferă un sărut spre cameră,  iar într-una dintre fotografii ea apare alături de Maya, în timpul unei plimbări într-o lagună.

 

Viitorul micuței orfane este încă incert. Tatăl Monicăi a declarat pentru cotidianul britanic Daily Mail că are de gând să se lupte pentru custodia nepoatei sale, pe care vrea să o crească în Statele Unite. "Țelul meu e acum să o scot pe Maya din țară. Ea e prioritatea mea acum și am nevoie ca guvernul venezuelan să-i asigure pază strictă. Am căzut de acord cu familia Berry că acum cea mai bună soluție pentru Maya este să fie în afara Venezuelei", a spus Rafael Spear.

"Eu sunt cetățean american, fiica mea era cetățean american înainte de a fi ucisă, acum vreau să lupt pentru ca nepoata mea să devină un cetățean american. Asta nu e o țară în care să crești un copil", a adăugat tatăl Monicăi, în vârstă de 61 de ani, care lucrează ca project manager pentru Siemens în Orlando, Florida.

În schimb, tatăl lui Berry, pe care îl cheamă la fel ca pe fiul său, Thomas, și care a părăsit Marea Britanie pentru a trăi peste 30 de ani în Venezuela, a precizat că decizia finală asupra viitorului fetiței va fi luată după înmormântare. "Cel mai important lucru este că Maya e în siguranță", a spus el.

Legile din Venezuela acordă custodia copiilor orfani rudelor din partea mamei, însă faptul că toți membrii familiei vedetei trăiesc în străinătate ridică probleme. Familia Berry, care a locuit în Caracas, ar fi varianta preferată de guvernul de la Caracas, care are o orientare anti-americană declarată, notează Daily Mail.

"Cea mai mare tragedie este că Maya nu-și va cunoaște niciodată părinții. Erau perfecți. Familiile lor trebuie acum să aleagă ce e mai bine pentru fetiță", este de părere Alfonso Pedemonte, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Thomas Berry.

"Mare durere, cea mai mare durere. E de necrezut", spune tatăl vedetei, Rafael, citat de ziarul Orlando Sentinel. Își amintește când fiica sa i-a cerut sfatul atunci când dorea să renunțe la cariera de inginer chimist pentru a se lansa în actorie.

"I-am spus că trebuie să facă ce dorește pentru a fi fericită toată viața. Când copiii erau mici, nu-i lăsam să se uite la telenovele, așa că ea a început să joace în soap opera, le-am văzut pe toate în care ea a jucat", povestește părintele îndoliat.Familia Monicăi Spear a declarat pentru NBC News că a încercat, fără succes, să o convingă pe fosta regină a frumuseții să rămână în Statele Unite și să părăsească Venezuela după ce a fost jefuită de șase ori. "Își iubea prea mult țara. Aici a fost casa ei", a spus fratele ei, Ricardo.
Fostul soț îi împărtășea pasiunea pentru Venezuela și lucra în turismul de aventură. Thomas s-a mutat în SUA în urmă cu 15 ani, după ce a fost împușcat în țara sud-americană, dar s-a întors aici în 2006. "Cred că a fost naiv, pentru că iubea ceea ce făcea și îi plăcea să arate partea frumoasă a Venezuelei", a declarat pentru Daily Mail partenerul lui de afaceri, Luis Dominguez.

Thomas Berry mai văzuse o dată moartea cu ochii, în același mod, cu 15 ani înainte. El și un prieten au fost împușcați, în timpul unui jaf, tot în Venezuela, de niște hoți care încercau să le fure mașina. "Prietenul lui a murit. Medicii i-au salvat viața lui Berry, dar n-au reușit să-i scoată glonțul din stomac, trăia cu el acolo. S-a mutat în Statele Unite pentru a sta departe de asemenea lucruri, dar i-a fost dor de Venezuela și s-a întors aici", a povestit pentru The Telegraph un prieten apropiat, Luis Dominguez.

 

Șase suspecți arestați

Moartea fostei regine a frumuseții a șocat opinia publică din statul latino-american. Chiar și în Venezuela, o țară în care violența și corupția sunt la ordinea zilei, o asemenea crimă e de neînchipuit. "Să te gândești că aici sunt oameni care pot împușca o mamă și un tată în fața fiicei lor este foarte trist și de necrezut. Și e șocant când i se întâmplă cuiva pe care îl cunoști", a explicat Diego Sanchez, un prieten al celor două victime.Polițiștii cred că Monica Spear Mootz și Thomas Berry au căzut victimele unei capcane într-o zonă în care tâlharii folosesc mai multe tertipuri pentru a-i obliga pe șoferi să oprească - de la gropi săpate în șosea până la cuie aruncate pe asfalt.

Cei doi părinți au fost executați în fața copilului lor după ce mașina lor a făcut pană pe autostrada dintre Puerto Cabello și Valencia, al treilea oraș al țării, în statul Carabobo. Anchetatorii cred că un obstacol ascuțit, plasat pe carosabil, a perforat toate cauciucurile mașinii, împiedicând astfel deplasarea.

Potrivit comandantului poliției, Jose Gregorio Sierralta, mașina cuplului era remorcată de o camionetă de tractare și se pare că cei doi soți s-au încuiat înăuntru când hoții au încercat să le fure automobilul, o Toyota Corolla. Atacatorii i-au împușcat însă prin geamurile mașinii.
Asasinii au tras cel puțin șase focuri de armă. Berry a fost împușcat în piept, iar Monica a fost nimerită în mai multe părți ale corpului. Șoferul camionetei și ajutorul său au fugit imediat la o secție de poliție, la câțiva kilometri distanță, pentru a cere ajutor.

Camera foto a fostei Miss Venezuela a fost găsită în posesia singurei femei arestate în acest caz, relatează Daily Mail. Aceasta e cunoscută sub numele de Eva "Guns" Mejias. Autoritățile s-au mobilizat rapid și au prins șase bărbați, cu vârste cuprinse între 15 și 26 de ani. Cinci dintre ei sunt suspectați că au tras asupra părinților Mayei.

Potrivit Daily Mail, o grupare criminală foarte violentă, cunoscută sub numele El Churro, a ocupat o clădire din zonă și i-a terorizat pe localnici. Înainte, oamenii puteau să meargă liberi încotro aveau nevoie, însă bandiții au instituit o "zonă roșie". "Trebuia s-o iau pe o rută ocolitoare, noaptea, spre casă, ca să-i ocolesc. Există patrule de poliție și armată pe autostradă, dar telefoanele nu au semnal și deși toată lumea știe unde acționează bandiții, n-a făcut nimeni nimic. Abia acum, după ce s-a întâmplat tragedia s-au pus pe treabă", a explicat un localnic, citat de Daily Mail.
Comisarul Daniel Alvarez, șeful trupelor speciale, a promis "rezultate rapide în acest caz oribil".

Venezuela este una dintre cele mai violente țări din America Latină, unde jafurile armate, furturile de mașini și răpirile sunt infracțiuni des întâlnite. În capitala Caracas se înregstrează 80 de crime la 100.000 de locuitori, a treia ca nivel din lume, notează Daily Mail.
Cele mai multe omucideri au loc în zonele în care prezența poliției este foarte slabă. În estul Caracasului se află una dintre cele mai mari mahalale din America de Sud, Petare, unde locuiesc peste două milioane de oameni și unde rata prezenței polițiștilor este de un ofițer la 3.000 de persoane. Anul trecut, aici au avut loc 24.000 de crime, unul dintre cele mai înalte rate de criminalitate din lume. Această valoare s-a triplat în ultimul deceniu.
În Venezuela, armele de foc sunt foarte răspândite și ușor de procurat. Se estimează că 15 milioane de arme sunt neînregistrate în această țară.Președintele țării, Nicolas Maduro, a promis că va declanșa un război împotriva criminalității, într-o țară în care anual au loc peste 24.000 de omucideri. După acest asasinat, Maduro a convocat o reuniune pe teme de securitate cu toți guvernatorii și primarii din 79 de localități cu cele mai mari rate ale criminalității. "Dacă există un sens pentru această durere, a trebuit să se întâmple așa ceva pentru ca noi toți să ne trezim", a spus șeful statului.

Maduro și-a pus la dispoziție avionul pentru a-i duce pe părinții Monicăi, Rafael (61 de ani) și Ingeborg (59) la un spital privat din Caracas, unde au stat apoi la căpătâiul nepoatei lor.

Părinții lui Berry, Tom și Kate, foști profesori universitari de matematică, actualmente pensionari, s-au alăturat și ei familiei Monicăi pentru a-i fi alături nepoatei lor. Sora lui Thomas, Katie, care trăiește în Edinburgh, a venit și ea la înmormântare. Femeia s-a mutat cu fratele ei în Venezuela, în copilărie, dar s-a întors în Marea Britanie, împreună cu soțul ei venezuelan, pentru a lucra acolo.

Adio, fată frumoasă!

Înmormântarea a avut loc vineri, în cimitirul de est din Caracas, plin de oameni care au dorit să fie alături pe ultimul drum al fetei frumoase care le cucerise inimile.
Trupurile neînsuflețite ale celor doi soți au fost expuse publicului la cimitirul de Est din Caracas, pentru ca oamenii care o admirau pe Monica să-și ia adio de la ei.

Fratele Monicăi, Ricardo, a mărturisit că familia sa e impresionată de sprijinul pe care l-a primit: "Asta ne arată cât de mult o iubeau oamenii pe Monica. Ea a iubit această țară, iar ei o iubeau pe ea".Timp de trei zile, mii de persoane s-au perindat pe la sicriele descoperite, înconjurate de mii de flori, într-un omagiu impresionant pe care oamenii simpli au dorit să-l aducă familiilor îndoliate. O fotografie color, din ziua nunții, cu Thomas ridicându-și soția în brațe, pusă între sicrie, stătea mărturie a unui moment fericit din viața lor. Membrii familiei primeau condoleanțe, iar mulți dintre ei erau copleșiți de durere și nu se puteau opri din plâns. Părinții celor doi erau distruși. Cu ochii înroșiți de lacrimi, mama lui Thomas părea o stafie când și-a ascuns chipul plâns în umărul unui prieten de familie care o consola.Monica Spear și Thomas Berry se odihnesc acum unul lângă celălalt, așa cum și-ar fi dorit să-și continue viața. A fost destinul lor ca ei să se reapropie și să părăsească împreună această lume.


Foto: AFP/Mediafax, Daily Mail

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • andreea pe 21 Ian 2014, 21:33
  o alta stea a urcat pe cer

  Imi pare asa rau ca a murit..am vazut-o jucand in Mi prima Ciela si mi-a placut mult..foarte substantios articolul :)

  0
  0

 • ioana pe 18 Ian 2014, 23:08
  :(

  imi pare atat de rau pentru acest cuplu ..am vazut actrita intr-o telenovela si mi-o placut foarte mult :( R.I.P (felicitari pt articol :D )

  0
  0

 • Diana pe 13 Ian 2014, 12:14
  Felicitari

  Felicitari sincere autorului articolului!! M-a impresionat pana la lacrimi acest caz si articolul a fost intradevar foarte impresionant!!

  4
  0

 • Alina pe 12 Ian 2014, 13:55
  An eye...

  An eyey for an eye makes the whole world go blind. Mahatma Gandhi

  2
  1

 • Nereida pe 12 Ian 2014, 02:22
  dinte pentru dinte

  toate aceste crime vor inceta atunci cand CRIMINALII ACESTIA VOR PRIMI CEEA CE MERITA: PEDEAPSA CU MOARTEA...SI CHIAR SI ACEST LUCRU E PREA PUTIN PENTRU MINTILE LOR IMPUTITE SI BOLNAVE!!

  6
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod