Premierele lunii noiembrie

Premierele lunii noiembrie. Filmele pe care trebuie să le vezi


Fantastic Beasts and Where to Find Them

18 noiembrie

Fantastic Beasts and Where to Find Them
Primul din cele cinci noi filme inspirate de universul Harry Potter, Fantastic Beasts and Where to Find Them ni-l arată pe Eddie Redmayne în rolul lui Newt Scamander. Fantastic Beasts and Where to Find Them are o acțiune plasată anterior seriei Harry Potter, urmărind parcursul unuia dintre personaje cu câteva decenii înainte: undeva în 1926, Newt Scamander, pe atunci tânăr, a terminat o călătorie în jurul lumii în care a studiat creaturile magice. În timpul unei opriri la New York, un „necioplit” numit Jacob se intersectează cu o valiză magică pierdută, și câteva creaturi magice scapă, ceea ce va aduce probleme atât pentru lumea vrăjitorilor, cât și pentru lumea „neciopliților”.

În film mai joacă Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller, Dan Fogler, Colin Farrell, Jenn Murray, Jon Voight, Carmen Ejogo, Gemma Chan dar și nou-venita Faith Wood-Blagrove.

Din 18 septembrie se lansează pe marile ecrane și filmul românesc Inimi cicatrizate, ecranizarea premiată la Locarno după cartea omonimă a lui Max Blecher, dar şi Snowden, cu Joseph Gordon-Levitt în rolul controversatului Edward Snowden.
Povestea începe cu momentul în care Snowden dezvăluie într-o cameră din Hong Kong o mare parte din documentele referitoare laprogramele de supraveghere și spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoștință (sau nu oficial) unor jurnaliști, jucați de Melissa Leo, Zachary Quinto, Joely Richardson și Tom Wilkinson. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour - Oscar pentru cel mai bun film documentar).

Filmul continuă cu flashbackuri care compun trecutul lui Snowden și face spectatorul să înțeleagă evoluția spre acest punct ce a produs cutremur în rândul serviciilor secrete americane. Aflăm apoi că în 2013, Edward Snowden - agent secret al CIA și ulterior al NSA - își părăsește definitiv postul împreună cu un mare volum de documente.
Zboară la Hong Kong, unde predă presei materialele apoi cere azil politic la Moscova, unde se află și în ziua de azi. În flashbackuri vedem și primele zile ale lui Snowden înrolat în trupele CIA, antrenamentele cărora abia le face față și accidentul care îl scoate practic din linia celor cu misiuni pe teren. Ulterior se dovedește strălucit în Divizia de inteligență a NSA iar filmul urmărește cum programele inventate de Snowden sunt folosite inițial fără știința acestuia pentru a supraveghea în masă activitatea populației.

Oliver Stone nu pune etichete, nu manipulează spectatorul, ci prezintă obiectiv datele. Cu toate acestea și poate datorită acestora, filmul face portretul unui erou, nu unul de carton, ci unul care a luptat pentru libertatea individuală în fața unui regim politic și în fața propriului angajator.
E admirabil curajul de care a dat dovadă acest Snowden. Joseph Gordon-Levitt face echilibrat portretul acestui tânăr apărător al libertății.

Un hit al weekend-ului 18-20 noiembrie ar putea fi Nocturnal Animals/Animale de noapte, thriller psihologic premiat la festivalul de la Veneţia, cu Amy Adams şi Jake Gyllenhaal în rolurile principale. Exotismul este asigurat de The Handmaiden/Slujnica, thrillerul coreean lansat în competiţia festivalului de la Cannes.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod