Adio, Eurovision 2016! Ovidiu Anton nu mai cântă în Suedia

România nu va mai participa la Eurovision după ce TVR a fost exclusă din rândul membrilor European Broadcasting Union, din cauza datoriilor acumulate din 2007, a anunţat, vineri, asociaţia pe site-ul oficial.

Ovidiu Anton, câştigătorul finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat la Sala Sporturilor din Baia Mare, ar fi trebuit să reprezinte România la Eurovision Song Contest 2016, de la Stockholm (Suedia), cu piesa "Moment of Silence".

România nu va participa, însă, în acest an, la competiţia europeană, din cauza datoriilor pe care TVR nu le-a plătit către European Broadcasting Corporation. Potrivit site-ului organizatorilor, televiziunea publică nu şi-a achitat, în mod constant, datoriile, cuantumul acestora fiind de 16 milioane de franci elveţieni.

Săptămâna trecută, TVR a anunţat, într-un comunicat, că participarea României la Eurovision 2016 este în pericol din cauza datoriilor acumulate.

"Reprezentanţi ai European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie", se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Ultima rată din datoria TVR, în valoare de 250 de mii de euro, a fost achitată de televiziunea publică în luna ianuarie. La acea dată, TVR a anunţat că nu mai are posibilitatea de a plăti următoarele rate.
"Tocmai pentru a ne asigura de participarea şi transmiterea competiţiei, în 2016 - pentru prima dată după mulţi ani - TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalţii oficiali ai EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei carora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi", se mai preciza în comunicatul menţionat.

European Broadcasting Union a aşteptat o reacţie din partea statului român, dar şi garanţia că întreaga datorie va fi plătită.
În acelaşi timp, Televiziunea Română a solicitat instituţiilor statului român contactate de cei de la EBU să sprijine demersurile de garantare şi de plată, astfel încât România să poată participa la Eurovision 2016.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, declarase, miercuri, că subiectul datoriilor TVR către Eurovision este în atenţia prim-ministrului, care poartă discuţii cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Culturii, sperând să poată da un răspuns instituţiei până la finalul săptămânii.

"Subiectul este în atenţia noastră. Nu am un răspuns să vă dau, dar este în atenţia noastră şi se discută. Premierul discută şi cu ministrul de Finanţe şi ministrul Culturii să vedem ce răspuns putem da acestei solicitări"
, a spus Suciu, întrebat despre solicitarea EBU de a primi din partea autorităţilor precizări cu privire la situaţia datoriei.

Dan Suciu a fost întrebat şi dacă Guvernul se va încadra în termenul limită solicitat de EBU, de până la finalul acestei săptămâni, el afirmând că Executivul "speră" să rezolve situaţia până atunci.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Gina pe 22 Apr 2016, 20:23
  Unde sunt banii?

  Păi s-au cam dus la cele două DEZIDENŢE a BARONILOR români. Panama şi Monte Carlo. Vezi în google articolul „Grupul MONACO sau unde sunt banii transferați din România” şi vei rămâne perplex

  0
  0

 • ioana pe 22 Apr 2016, 19:48
  fara cuvinte

  Ce sa mai zicem,e urat sa se intample asa ceva ,dar adevarata catastrofa este ca echipa de gimnastica a Romaniei nu va fi prezenta la Rio,sport distrus,muzica distrusa,sosele distruse,au distrus tot nenorocitii ,unde sunt banii de la popor daca in toate domeniile de la medicina pana la arte si sport lipsesc fonduri Smecherasii isi fac vacante exotice si isi trimit plozii la scolii straine cu banii nostrii,RUSINE

  0
  0

 • George pe 22 Apr 2016, 18:30
  Nu-i bai

  Păi dacă de 4 ori s-a prezentat la Eurovision acest solist şi a luat doar... praful de pe tobă, ce atâta văicăreală? Acuma ar fi obţinut acelaş loc... fruntaş din coadă. Mai demn este să nu participe România la acest concurs decât să fie în urma tuturor. Că nici piesa nici interpretul nu te făceau să cazi în extaz. Aşa cel puţin să rămână cu convingerea FERMĂ că ar fi câştigat CU SIGURANŢĂ trofeul dacă... Dacă şi cu parcă se plimbau în barcă, la mijlocul lacului s-a dus barca dracului... aşa era poezia copilăriei... aşa erau şi şansele INDUBITABILE ale acestui interpret, dacă...

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod