Dietă a la "Flintstones"

Fără aer condiţionat, chimicale sau alte produse şi servicii fără de care noi, oamenii moderni, am crede că nu ne putem duce zilele, strămoşii noştri trăiau şi, pe deasupra, erau mult mai sănătoşi.
Fără aer condiţionat, chimicale sau alte produse şi servicii fără de care noi, oamenii moderni, am crede că nu ne putem duce zilele, strămoşii noştri trăiau şi, pe deasupra, erau mult mai sănătoşi. Preparatele prăjite, sucurile carbogazoase, fast food sau junk food sunt unele dintre produsele care nu au ce căuta în meniul tău dacă te decizi sa urmezi dieta paleo, un regim de viaţă sănătos, până la urmă.

Ca să vezi că se poate şi că viaţa ta se va schimba considerabil dacă mergi pe această linie, o să-ţi dau exemplul unui grup de californieini care, în ciuda faptului că mergeau frecvent la sala de gimnastică şi pretindeau că duc un regim de viaţă sănătos, nu ajungeau la rezultatele mult dorite. Aceştia si-au impus ca timp de 9 săptămâni să mănânce asemenea strămoşilor noştri, fără produse procesate industrial, fără desert după masă sau fără sucurile carbogazoase...

Te întrebi care au fost rezultatele? Ei bine, Rick Larson - unul dintre cei implicaţi în acest demers, spune că niciunul dintre "competitori" nu a înregistrat vreun eşec. Ce au mâncat ei? Carne, legume, fructe, seminţe...
Ţi se pare că nu e nicio diferenţă faţă de ce consumi tu în prezent? În continuare o să înţelegi că nu ai dreptate.

Principiile de bază ale dietei Paleo


În primul rând această dietă nu-ţi permite să iei suplimente alimentare şi explicaţie este cât se poate de simplu: datorită faptului că nu ai voie să consumi decât produse proaspete, naturale, este clar că organismul tău are la dispoziţie toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie. În plus, recomandarea specialiştilor care au pus bazele acestui regim de viaţă este să mănânci cantităţi moderate, de fiecare dată când îţi este foame. Plictiseala şi rutina nu au ce căuta in viaţa ta de "iubitoare a mâncării" pentru că îţi poţi folosi imaginaţia şi te poţi juca cu reţetele, astfel încât regimul Paleo să devină un stil de viaţă pentru tine.

Fibrele solubile, vitaminele antioxidante omega 3, grăsimile monosaturate şi carbohidraţii cu un nivel glicemic scăzut vor deveni cei mai buni prieteni ai tăi.

Pentru că tot a venit vorba despre prieteni, iată o listă cu o parte dintre "ei":

  • Dacă nu reuşeşti să-ţi procuri vânat la fiecare masă, aşa cum ar fi de preferat, poţi recurge foarte uşor la carne de pasăre sau vită.
  • Peştele proaspăt, interzis cel congelat.
  • Fructele de mare sunt, de asemenea, extrem de bune pentru tine - scoici, creveţi, midi sau calamari.
  • Vorbeam mai sus de legume, nu te limita, poţi consuma, în special, tot ce este crud - morcovi, napi şi gulii.
  • Acelaşi lucru şi la fructe - mere, ananas, banane, struguri.
    La acest capitol nu prea există restricţii pentru ca fructele sunt sursele principale de energie.
  • Ouăle sunt, din nou, extrem de indicate.
  • Nucile - migdale, fistic, de Macadamia sau nuci pecane.
  • Din dieta ta nu trebuie să lipsească seminţele sau rădăcinoasele.
  • Apa şi ceaiul verde organic.

Prietenii ca prietenii, dar să vedem cine sunt duşmanii:

  • Pe primul loc, fără doar şi poate, se află zahărul, oţetul, sarea, uleiul prelucrat, alcoolul şi băuturile acidulate.
  • Apoi trebuie să le spui adio cerealelor - pîine, paste făinoase, orez, dar şi produselor din soia, făina de soia sau tofu
  • Leguminoasele precum fasolea boabe sau lintele sunt, de asemenea, interzise.
  • De alimentele fermentate, murate sau de lactate nu prea ai voie să te atingi.
  • Acelaşi regim îl au şi legumele care conţin amidon, cum sunt cartofii, sau arahidele.
  • Ţi-am spus de junk food? E clar că aşa ceva nu ai voie.

Nu consumi, dar înlocuieşti... Cu ce?


Multe dintre produsele pe care le-am trecut în lista "duşmanilor" pot fi înlocuite cu cele din lista "prietenilor". La asta nu te-ai gândit, nu? De exemplu, sarea o poţi înlocui cu praful de chili sau cu sucul de lămâie. Făina albă sau cea de soia poate fi înlocuită cu succes de făina de nuci şi migdale sau alune.
În loc de zahăr, miere sau cu sirop de arţar, iar oţetul se poate "transforma" în suc proaspăt de lămâie.

Ca să dai gust mâncărurilor pe care le prepari nu-ţi fie teamă să foloseşti, din plin, usturoi, piper sau oregano, iar la dulciuri mergi fără teamă pe scorţişoară, nucşoară sau vanilie.

În loc de concluzie!


Dieta Paleo există din anii '80, însă a intrat in vizorul marelui public în anul 2002 când a fost lansată cartea "The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Food You Were Designed to Eat" (Pierde în greutate şi fii mai sănătos, hrănindu-te cu mâncarea potrivită pentru tine), scrisă de Loren Cordain, profesor la Universitatea din Colorado. În carte, Cordain vorbeşte despre cum a descoperit această dietă şi care au fost rezultatele asupra organismului său.

"Pentru prima dată în viaţă, am început să mă simt sănătos, nu am mai avut probleme respiratorii, iar problemele mele cu artroza au dispărut. În plus, uluitor sau nu, dintr-o dată am simţit că am mai multă masă musculara",
declară profesorul, citat de Healthkey.com. "De atunci mănânc ca un om preistoric".

Gary Rea este un alt exemplu pozitiv...
Are 50 de ani şi, inainte să înceapă această dietă avea diabet zaharat, hipertensiune arterială şi colesterolul peste media normală. După un an de regim Paleo a slăbit 70 de kilograme şi, ce este şi mai important, nu a mai avut nevoie de niciun tratament medicamentos.

Acneea, durerile menstruale, artrita sunt probleme medicale care pot fi rezolvate cu dieta Paleo.


Acum întelegi de ce Fred, Barney, Wilma şi Betty erau atât de binedispuşi şi de sănătoşi în renumitul serial de desene animate?

Te provoc la discuţie... Cum ţi se pare acest regim?

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CuteSuzy pe 2 Aug 2011, 16:34
    Fiecare dieta cu aspectele sale neobisnuite

    Da, solutia inlocuirii alimentelor sanatoase este un mare plus al acestei diete, de altfel, o dieta care, la prima vedere, nu pare a conduce la pierderea kilogramelor. Insa, asa cum s-a intamplat cu dietele disociate la inceput (cand erau respinse), poate asa este si cu dieta de fata. Pana n-o incerci mai bine esti rezervat. Asemenea DariaMih si eu sunt pro folosirii pastilelor de slabit. De aproximativ 2 saptamani, mi-am luat tot pastile slim&fit in urma consultarii nutritionistului si recomandarii prietenelor. Momentan sunt multumita, am slabit 3,5 kilograme in prima saptamana.

    0
    2

  • DariaMih pe 25 Iun 2011, 11:27
    putin ciudat articolul

    Articolul acesta e bun pentru ca iti explica cu ce se pot inlocui alimentele nesanatoase, in rest, nu stiu ce sa zic.Ma face foarte confuza acest articol..adica nucile ingrasa cel mai mult, apoi ouale le mananci dar in cantitate moderata, nu mai mult de 3/saptamana si care este treaba cu lactatele? Este foarte important sa bei macar un iaurt pe zi..sa nu mai vorbim de branza de vaci...Mai bine ma rezum la o dieta standard, normala si la pastile de slabit pe baza de ceai verde si fibrulina slim&fit decat sa cred orice minunatie de dieta.

    1
    1

  • red-studio.ro pe 2 Mai 2011, 04:57
    dieta

    carne de pui, branza de vaci, cas,muraturi (fara legume proaspete), oaua fierte sau prajite(fara ulei, in microunde sau in apa),mancati cat vrei din produsele astea si credeti-ma ca veti vedea rezultate.de asemenea, apa cat cuprinde(fara lamaie sau alti indulcitori)pt fetele care sunt interesate de aceasta dieta, NU FOLOSITI SARE DELOC sau alte condimente, sau apa amestecta cu fructe ..etc...doar:branza, muraturi, oua si carne pui.,bafta!!

    3
    1

  • yEyA pe 20 Apr 2011, 21:51
    Paleo

    Stramosii nostri nu erau doar vanatori, pescari si culegatori, ci si pastori si agricultori. Atata timp cat dieta pe care o alegi nu contine glucide (zahar), grasimi sau carbofidrati in exces poti manca orice. Fructe, legume, lactate (nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta), fainoase (in cantitati moderate), carne slaba si tot ce-ti mai trece prin minte, e bine venit. Dieta aceasta nu imi inspira deloc incredere.

    1
    1

  • Sorina_C pe 27 Feb 2011, 11:50
    Intrebare ref slabit

    Salut. Am citit articolul cu mult interes. Multumim pentru sfaturile faine. Am si eu o intrebare. Sunt la dieta de 2 luni de zile si am slabit 5 kg. Cam atat imi programasem. As putea sa inlocuiesc iaurtul natur cu iaurt cu fructe? Am scos dulciurile de tot din dieta, dar uneori am pofta de ciocolata sau macar un ceai dulce? Merci mult. Sorina

    2
    1

  • oana pe 25 Ian 2011, 21:20
    va dau eu cara de slabire

    deci in prima zi mananci fructe fara banane in a doua zi legume fierte sau crude,in a treia zi lapte degresat[batut],a patra zi peste la gratar sau fiert , a cincea zi carne fiarta sau la gratar da sa nu contina ulei ,s sasea zi si fructe si legume isr a sapte zi tot fructe si legume interzis dulciuri si mult fitnes sau alergat si chiar functoaneaza am slabit 3 kg in 2 zile

    2
    1

  • dorian pe 28 Dec 2010, 23:23
    Doamne ce porcarie!!!

    Cine a scris articolul asta nu stie nimic de capul lui ! " Apoi trebuie să le spui adio cerealelor - pîine, paste făinoase, orez, dar şi produselor din soia, făina de soia sau tofu" "Leguminoasele precum fasolea boabe sau lintele sunt, de asemenea, interzise." " De alimentele fermentate, murate sau de lactate nu prea ai voie să te atingi." toate acestea care au fost enumerate de voi si care trebuiesc scoase din alimentatie sunt alimente deosebit de importante habar nu au ce vorbesc! proprietatile soia, fasole, naut ..., mazare.....pestele congelat daca este in termen nu are nicio problema ce aberatii putetispune .Painea consumata rational este si ea deasemeni foarte importanta! sa nu mai vosbesc de iaurt, lactate in general care sa consuma de cand s-a descoperit ugeru' niste ametiti nu stiu ce sa mai scrie ! nu am cuvinte ce porcarie astia zic sa nu mancam lapte si ei fac baie in lapte:))))))))))) si beau cu paiul :)))))))))))

    3
    2

  • kytty.elvis pe 17 Dec 2010, 16:54
    am reusit sa slabesc!!!!!!!

    buna!ma numesc cristina si am 20 de ani,in urma cu 4 luni aveam 97 de kg iar in momentul asta am 71 kg!inainte sa ma apuc sa imi tin propia dieta citeam toate porcarriile de diete de oriunde si le tineam,nu faceam decat sa ma ingras mai mult,pana cand intr-o zi m-am hotatrat sa ma nanc dupa cum cred eu ca as slabi.. am mancat numai supa de pui si pui la gratar salate,fructe multe si acum ia-ta-ma am ajuns la 71 kg in momentul de fata crede-ti-ma ca dca vreau sa mananc ceva nu pot mana mult,,,de 1 luna de zile mananc mancare facuta dar fara paine si am de gand sa mai dau 5 kg si gata ma opresc ..m,ananc mancare gatita si fructe insa nu exagerat de mult,,,si slabesc continuu mi-am facut analizele si sunt perfect sanatoasa si de acum nu imi ramane decat sa am o viata numai cu bucurii si sanatate!!

    2
    2

  • anonim pe 12 Dec 2010, 13:28
    paleo

    Nu cred ca in paleolitic faceau praf de chili si faina de nuci de macadamia .... sa fim seriosi ... de curand s-a aflat ca stramosii nostrii din paleolitic erau canibali ...Propun dieta noua si sanatoasa ... hai sa ne mancam intre noi :p

    4
    0

  • Tededico pe 22 Oct 2010, 21:25
    nu tocmai echilibrat...

    Din cate inteleg, regimul pune accent pe consumul de carne (vanat) la fiecare masa(!!??) si exclude iaurturi, produsele lacate in general, leguminoase -fasole, mazare - si cerealele. ultimele doua trebuie intr-edevar reduse cantitativ intr-o dieta, dar iaurturile sunt chiar recomandate si in general e preferabil sa nu se consume atat de multa carne in alimentatia zilnica

    2
    1

  • Alina pe 12 Oct 2010, 20:19
    Nu prea pot sa salbesc

    Am incercat foarte multe sa salbesc si nu pot ... am fost si la doctori universitari din cluj miau dat niste pastile dar nu salbesc cher imi doresc foarte mult sa slabesc deoarece am o varsta care nu se adapteaza la kg care le am. Dar la varsta d 9 ani am suferi o operatie d apendicita si de acolo mam ingrasat foarte mult k nainte eram ft slabuta! Pot sa salbesc cu acest regim?Astept raspuns

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod