Cât de sănătos este untul?

Untul este acel ingredient care poate transforma preparate plictisitoare în adevărate delicii culinare.
Însă, în ultimele decenii, a fost învinuit pentru creșterea riscului apariției obezității și bolilor de inimă. De curând, oamenii de știință au dezvăluit că untul este un aliment sănătos, iar mai jos am enumerat beneficiile pe care le aduce untul sănătății noastre, pe lângă gustul delicios dat mâncărurilor.

Beneficiile pentru sănătate pe care le aduce untul


1. Are un conținut bogat de vitamine care stimulează sistemul imunitar.


O felie de pâine prăjită unsă cu unt de dimineață îți poate îmbunătăți imunitatea organismului, reduce riscul apariției celulelor canceroase și mări producția celulelor roșii, datorită vitaminelor A și D din compoziția untului. În plus, datorită faptului că ambele vitamine sunt solubile în grăsimi, untul este perfect pentru absorbția nutrienților în organism.

2. Menține sănătatea oaselor.


Datorită vitaminelor K și D regăsite în unt, acest aliment poate ajuta la întărirea oaselor și forței musculare. Cunoscută și sub numele de vitamina coagulantă, vitamna K nu numai că ajută la menținerea densității osoase, dar a fost corelată și cu o scădere de 30% a fracturilor de șold la femeile care consumă cel puțin 110 micrograme de vitamina K pe zi.

3. Reduce simptomele diabetului.


Regăsit aproape în orice tip de brânză sau unt, butiratul de sodiu a fost corelat cu îmbunătățirea răspunsului organismului la insulină, pentru pacienții care sufereau de diabet zaharat. Butiratul de soiu poate ajuta, de asemenea, la atenuarea constipației și poate proteja organismul contra cancerului de colon.

4. Luptă împotriva cancerului.


Prezent în produsele lactate, acidul linoleic conjugat este responsabil pentru reducerea tumorilor în cancerul colorectal și poate lupta chiar și împotriva cancerului de sân, potrivit unui studiu efectuat la Institutul Roswell Park Cancer Institute.

5. Poate preveni apariția cariilor.


Anumite vitamine solubile în grăsimi, inclusiv calciul și vitaminele A, D și K, ce se regăsesc în proporții mai mari în untul de vacă decât în uleiul de măsline sau margarină, pot ajuta organismul să lupte împotriva cariilor.

6. Este mai bun decât margarina.


Contrar ceea ce știu majoritatea persoanelor, unele tipuri de margarine sunt mai nocive pentru organism decât untul, din cauza nivelului ridicat de acizi grași trans. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că grăsimile vegetale prezente în margarină pot crește riscul morții persoanelor care suferă de boli de inimă, față de grăsimile saturate din unt, care sunt corelate cu beneficii în momentul în care sunt consumate în cantități moderate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod