somn

Efectele secundare ale somniferelor

Dacă te-ai gândit vreodată să iei somnifere, probabil că te-ai întrebat cum te vei simți a doua zi, dacă acestea îți vor provoca dependență sau care sunt efectele secundare ale somniferelor în general.
Atunci când sunt utilizate corect, somniferele recomandate de doctor sunt sigure și eficiente. Cu toate acestea, efectele secundare ale somniferelor apar dacă nu iei tipul sau doza de medicament potrivită pentru tine. Iată câteva probleme care pot apărea în aceste situații!

Mahmureală


Multe persoane se gândesc că s-ar putea să se simtă obosite sau amețite, vor avea dureri de cap sau stare de greață, în dimineața următoare după ce au luat somnifere. Aceste efecte secundare există, dar pot fi evitate, mai ales dacă iei exact doza de medicamente prescrisă de doctor.

Arsuri stomacale


Un somn odihnitor în timpul nopții poate provoca probleme persoanelor care au ușoare arsuri stomacale sau reflux gastro-esofagian. Un studiu realizat în 2009 a concluzionat faptul că persoanele care iau Valium se trezesc într-o proporție de 50% mai mică în timpul reprizelor de reflux de acid, crescând expunerea la acidul din stomac pe timpul nopții.
Acest proces poate duce la deteriorarea esofagului, care nu ar fi avut loc dacă persoana respectivă s-ar fi trezit și ar fi înghițit saliva, pentru a neutraliza acidul.


Dependență


Multe persoane sunt de părere că pot deveni dependente de somnifere. Însă studiile realizate confirmă faptul că dependența de somnifere este în scădere, pe măsură ce noi medicamente sunt create. Cu toate acestea, indiferent de medicamentele folosite, dependența încă este posibilă, în special când vine vorba de benzodiazepine. Un tratament îndelungat cu medicamente pentru somn poate ascunde cauzele reale ale insomniei, cum ar fi obiceiurile proaste de somn sau nivelul ridicat al stresului.


Somnambulism


Pacienții care iau somnifere au raportat medicilor lor astfel de comportamente automate, precum mersul, mâncatul sau condusul în somn, povestite de către persoanele cu care locuiesc, cu toate că, în dimineața de după, somnambulii nu își mai aduc aminte nimic. 

Comportamente compulsive


Dacă suferi de sindromul picioarelor neliniștite, s-ar putea ca doctorul să-ți prescrie un agonist al dopaminei, precum ropinirol sau pramipexol. Efectele secundare ale somniferelor de tipul acesta includ greață și amețeli, dar și comportamente compulsive în ceea ce privește mâncatul, obiceiurile sexuale și jocurile de noroc.

Insomnie de rebound


Atunci când iei somnifere, este foarte important să știi cum să le iei și când să te oprești. Oprirea bruscă a tratamentului poate cauza apariția insomniei de rebound, ceea ce înseamnă că poți avea aceleași tulburări ale somnului ca înainte de a lua medicamente.
De aceea, medicii recomandă întotdeauna ca pacienții să îi anunțe înainte de a renunța la somnifere.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod