Fa miscare si lupta impotriva cancerului!

Recentele studii care arata ca activitatea fizica poate preveni cancerul plus recidiva, reprezinta un motiv in plus pentru a face mai multa miscare.
Asta nu inseamna ca trebuie sa faci performanta intr-un anumit sport. Orice activitate fizica iti ofera anumite beneficii.


Beneficiile exercitiilor fizice

Exercitiile fizice nu reprezinta doar activitati care te fac sa transpiri. Te ajuta sa te pastrezi la greutatea dorita, reduc riscul bolilor de inima si al diabetului, iti ofera mai multa energie, intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc functiile cognitive si sanatatea mentala, intaresc si tonifiaza muschii si te ajuta sa te simti si sa arati mult mai bine. In plus, cercetatorii sunt de parere ca te ajuta sa lupti si impotriva cancerului.

Din pacate, exercitiile fizice sunt, de obicei, primul lucru la care renuntam cand avem o zi incarcata. Acest lucru se intampla si cand suferim de o boala cronica precum cancerul, sau cand ne aflam intr-o perioada de recuperare.
Insa, sportul practicat zilnic (precum si schimbarea dietei cu una care sa contina alimente care lupta impotriva cancerului) poate fi una dintre cele mai usoare si  eficiente metode de a lupta impotriva acestei boli cronice, care uneori este fatala.


Cum lupta exercitiile fizice impotriva cancerului?

Specialistii nu stiu inca exact cum exercitiile fizice lupta impotriva cancerului, insa studiile indica cateva posibilitati.

Reduc nivelul de insulina din sange. Insulina este o substanta din corp care provoaca divizarea si dezvoltarea mai rapida a celulelor. Studiile sugereaza ca femeile cu un nivel ridicat de insulina prezinta un risc mai mare de cancer de san si chiar sanse mai mari ca aceasta boala sa recidiveze sau ca aceasta sa provoace decesul pacientului.

Intaresc sistemul imunitar. Indiferent daca faci miscare pentru a preveni cancerul sau pentru a lupta impotriva lui, exercitiile ajuta la repararea celulelor T care lupta impotriva infectiilor.
Acest lucru este foarte important mai ales cand sistemul imunitar a fost afectat de chimioterapie.

Scad nivelul de hormoni. Activitatea fizica poate reduce nivelul de estrogen si testosteron, doi hormoni care, cred specialistii, faciliteaza aparitia cancerului de san, endometrial si de prostata. Estrogenul este inmagazinat in celulele grase, iar exercitiile fizice ajuta la arderea acestora.

Ajuta la pierderea kilogramelor. Exercitiile efectuate regulat pot preveni acumularea de kilograme si chiar ajuta la pierderea in greutate. Studiile indica faptul ca obezitatea scade sansele ca acesta boala sa fie infranta si creste riscul recidivei.


Metode de a include exercitiile fizice in program

Colegiul American de Medicina Sportiva recomanda 30 de minute de exercitii cardio de intensitate moderata, 5 zile pe saptamana, si exercitii de forta, de doua ori pe saptamana.
Daca 30 de minute zilnic de exercitii iti suna ceva imposibil de facut, incearca cateva strategii prin care iti poti lua "doza" de miscare recomandata.

1. Daca 30 de minute iti pare mult, ce ai zice sa imparti acest timp? 10 minute de alergare dimineata, 10 minute de mers cu bicicleta la pranz si 10 minute de plimbare sau orice alta activitate fizica dupa cina. 10 minute nu este asa mult, gandeste-te numai cat timp iti petreci la calculator sau la tv.

2. Renunta la lift. Fiecare minut de miscare conteaza. Folosind scarile in locul liftului, nu numai silueta ta va beneficia, ci si inima.

3. Scoate-ti catelul la joaca. Si Grivei sau Azorel are nevoie de miscare. Joaca in aer liber alaturi de catelul tau va poate aduce ambilor beneficii.

4. Alatura-te copiilor sau nepotilor tai la joaca. In functie de varsta pe care o au acestia, poti face atat exercitii cardio cat si de forta.


5. Danseaza! E melodia ta preferata la tv? Da sonorul mai tare si misca-te! Dansul este o activitate cardio excelenta si in plus muschii tai vor avea de castigat. 10 minute de dans sau chiar 30 vor trece fara sa-ti dai seama.

6. Ai grija de casa. Sa faci curatenie in casa, gradinaritul sau spalarea masinii conteaza ca activitati fizice. Nu numai ca vei avea grija de casa, dar vei face si miscare.

7. Nu e nevoie sa mergi la sala de gimnastica pentru un antrenament. Poti inchiria casete cu diferite exercitii si te poti antrena chiar in sufrageria ta.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mona pe 3 Sep 2008, 22:05
    E un ex bun

    Nu e singurul factor in prevenirea cancerului, dar cum ti-e norocul.

    0
    0

  • mina pe 1 Sep 2008, 22:46
    Sustin ca nu e chiar o loterie

    Bun articol!!! Dar asa cum spuneai, e doar unul din factori care previn cancerul, si cu siguranta daca nu e ajutat si de altii (si parerea mea este ca dieta este foarte importanta aici, plus factori de mediu cancerigeni si factorii genetici) nu are putere miraculoasa sa tina cancerul la distanta de noi.

    0
    0

  • inada pe 1 Sep 2008, 08:57
    Totul e o mare loterie...

    Toata viata mea am fost si sunt o persoana activa, gimnastica moderat in casa, plimbari zilnice mers mult pe jos si... surpriza cu un an si jumatata in urma am fost diagnosticata cu neplasm !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod