Grasimile - bune si sanatoase, doar in portii mici

Ai auzit, si deja ai o serie de informatii, despre colesterol. Dar si despre faptul ca exista colesterol bun si o varianta de care toata lumea te sfatuieste sa fugi, cel "rau".
Ai auzit, si deja ai o serie de informatii, despre colesterol. Dar si despre faptul ca exista colesterol bun si o varianta de care toata lumea te sfatuieste sa fugi, cel "rau".

Colesterolul bun face parte din structura celulelor, este sursa de energie, iar principala lui calitate este aceea ca circula prin organism, spre deosebire de cel rau, care se depoziteaza, mai ales pe vasele de sange, fiind cauza principala care duce la imbatranirea sistemului circulator si a inimii. Ai auzit celebra vorba care spune ca omul are varsta arterelor si venelor lui, nu cea din buletin? Nu este foarte departe de adevar...

Cum eviti colesterolul rau? Sunt cateva reguli, pe care le poti respecta foarte usor, tu si cei din familia ta.

1. Consuma vegetale. Sunt binevenite din doua motive: pentru ca orice este crud, proaspat si verde (dar nu doar verde) este bun pentru sanatate, dar si pentru ca fibrele existente in materia vegetala au capacitatea de a retine, absorbi si elimina colesterolul rau. Vegetalele reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine si, cum spuneam, fibre.
Graul integral, cerealele, in general, toate fructele si legumele contribuie la reducerea concentratiei de colesterol, intretin peretii vaselor de sange si asigura buna functionare a inimii.

2. Alege cu grija grasimile pe care le folosesti. Pentru gatit, cel mai bun este uleiul de masline, pentru asezonat salate si mancat crud, uleiul de seminte de dovleac, cel de nuci sau uleiul extravirgin de masline, obtinut prin presare la rece, mecanica. Foarte bun este si uleiul de porumb, precum si cel de floarea-soarelui, dar trebuie sa ai grija sa nu-l lasi sa fumege. Crud este excelent, mai ales varianta nou aparuta pe piata, cu adaos de iod.

Pentru tartine alege margarina cu omega-3 sau untul cu cea mai mica concentratie de grasime. Obligatoriu, untul trebuie sa fie bine intins pe felia de paine, intr-un strat cat mai subtire.

Limiteaza consumul de carne grasa, branza si produse lactate grase, ale caror grasimi au tendinta de a se depozita. Fereste-te de tot ceea ce inseamna patiserie industriala, biscuiti sau orice contine, la capitolul ingrediente, grasimi partial hidrogenate.

3.
Consuma peste cat de des posibil, atat slab, cat si gras.
Grasimile din peste sunt bune pentru sanatate. Nu trebuie sa cazi in cealalta extrema - o cura de peste gras nu va fi un beneficiu, dar consumat o data pe saptamana este un fel de elixir al tineretii.

Pentru ca subiectul este vast si poate starni polemici, am enumerat, pe scurt, beneficiile si dezavantajele grasimilor saturate, respectiv ale celor nesaturate.

Grasimile saturate


Sunt cele de origine animala si, multa vreme, au fost hulite pe nedrept si considerate cauza bolilor cardiovasculare. Nu este asa; consumate cu masura, sunt benefice pentru organism. Se gasesc in unt, lapte, carne, peste gras, ou (surse animale), dar si in nuca de cocos si uleiul de nuca de cocos (sursa vegetala).

De ce sunt bune? Pentru ca au gust excelent si dau senzatie de satietate, intarzie aparitia senzatiei de foame, sunt necesare tuturor celulelor si sistemului osos, protejeaza ficatul de toxine (impiedicand asimilarea lor), stau la baza formarii acizilor esentiali, formeaza un scut protector in jurul organelor vitale – inima, ficat si rinichi.

De asemenea, protejeaza tractul digestiv de atacuri microbiene, reprezinta principalul constituent al tesutului interstitial care formeaza creierul, reprezinta precursorul hormonilor sexuali si fac parte din structura altor hormoni produsi de glandele suprarenale si tiroida, contribuie la formarea vitaminelor, se regasesc in secretia biliara si pancreatica, avand calitati antioxidante.


Ca atare, nu cantitatea de colesterol ingerata este problema, ci calitatea acestuia. Daca face parte, de exemplu, din preparate de carne care au fost tratate chimic (cu aditivi) sau inalt procesate, din produse de patiserie industriala, prajeli, creme cu adaos de zahar, calitatile naturale ale colesterolului sunt grav deteriorate si devine nociv.

Grasimile nesaturate


Sunt grasimile de origine vegetala, de care organismul are nevoie pentru functiile vitale si pentru absorbtia vitaminelor liposolubile A, D, E. Acest tip de grasimi se regasesc in uleiurile vegetale, uleiul de masline si uleiul de peste. Si acestea trebuie consumate in limitele unei alimentatii sanatoase, excesul, chiar daca este vorba de alimente "bune", este daunator.

Decalogul grasimilor


1. Consumul de grasimi trebuie sa fie de maximum 30% din totalul caloriilor consumate pe zi. 10% grasimi saturate si 20%, nesaturate.

2. Inlocuieste preparatele prajite cu preparate coapte, fierte sau gatite la gratar.

3.
Alege variantele degresate ale produselor pe care le cumperi - lapte, iaurt, branzeturi.

4. Citeste etichetele produselor pe care le cumperi si analizeaza raportul glucide/proteine al produsului.

5. Evita consumul de semipreparate si conserve industriale.

6. Prepara in casa conserve si congeleaza legume pentru iarna.

7. Alege carnea in forma cat mai apropiata de starea naturala: sunca, in loc de rulada, sau muschi afumat, in loc de parizer.

8. Uita de fast-food si chips-uri (opteaza pentru chips-urile din fructe uscate).

9. Nu asocia in exces grasimile cu zaharul (spre exemplu, prajiturile cu crema); mergi pe varianta prajiturilor cu blat simplu si fructe.

10. Nu elimina grasimile din alimentatie, nici in cea mai severa dieta, dar consuma-le mereu cu grija si moderatie.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vera pe 12 Iun 2009, 16:37
    Montignac

    Pentru scaderea colesterolului si nu numai treceti la stilul de viata montignac si ve-ti vedea ce bine va simititi. Elady.ro

    1
    0

  • rebeca_simonna pe 25 Oct 2008, 12:09
    grasimi

    eu nu consum deloc grasimi, dulciuri si tot am ajuns la 80kg de la 60,drept ca nu am facut sport si nici la munca nu am mai fost.parerea mea depinde de organizmul fiecaruia.

    0
    0

  • Maricica pe 22 Oct 2008, 08:55
    colesterolul

    care parte din ou este indicata la colesterol- albus sau galbenus

    3
    0

  • clematita pe 11 Oct 2008, 07:57
    colesterolul

    da si eu am auzit ca se mosteneste eu iau zocor si am sub 190 dar este un pic scump

    0
    0

  • ancarosser pe 6 Oct 2008, 21:33
    colesterolul

    faceti cura cu grapefruit.

    1
    0

  • OVESIA RODICA pe 23 Sep 2008, 11:04
    coresterol

    Am o fetita de 8 ani si la ultimile analize coresterol are valoarea 241.Sunt ingrijorata si vreau un sfat.Trigliceridele au valoare normala .Multumesc .

    0
    0

  • miacantor pe 18 Sep 2008, 10:27
    colesterol scazut usor

    dimineata, cereale integrale macinate, cu 2 lingurite de in, macinate, se amesteca cu o jumate pahar apa, se beau. Rezultate garantate.

    0
    0

  • daniela pe 16 Sep 2008, 14:30
    grasimile...

    Nu se spune,degeaba,ca un om informat este mai puternic.Datorita Dv.stim de azi ,ce trebuie sa mancam si cum sa mancam. Toata stima pt.Dv.

    0
    0

  • Gabi Radoi pe 15 Sep 2008, 08:58
    grasimile

    am 55 de ani.de cativa ma confrunt si eu cu colesterolul,tin regim mereu(ma refer la faptul ca nu consum carne de porc,grasimi,totul fiert sau la gratar) si nu scade.in aceasta vara am fost in Germania si mi s-a spus ca nu mancarea influenteaza cresterea colesterolui,ci organismul nostru cum functioneaza si ce am mostenit din familie.ce si pe cine sa mai cred?

    0
    0

  • ILONA pe 14 Sep 2008, 18:35
    tratament pt. colesterol

    tin un regim strict, fac si tratament, degeaba, colesterolul nu scade sub 33o. Si nu am 100 de ani, am 62 si ma confrunct cu ac.situatie de circa 5 ani. m-am saturat de cruditati, nu mai pot, m-am deranjat la burta, nu stiu ce sa mai zic....

    0
    0

  • alina pe 12 Sep 2008, 17:56
    sfaturi

    Florentina degreseaza tu laptele acasa, fierbe-l si da la o parte caimacul laptele de capra este mai gras decat cel de vaca iar proportia d erau si bun este identica Viorica fa o cura de lecitina are ca efect principal reechilibrarea colesterolului din sange

    0
    1

  • valy pe 12 Sep 2008, 14:25
    coresterolul

    daca cineva pote sa mentina coresterolu in limite sa-mi spuna si mie am 54 ani si probleme de 4-5 ani va multumesc

    0
    0

  • viorica pe 12 Sep 2008, 10:41
    sanatatea noastra

    EU NU CONSUM GRASIMI DELOC SI CU TOATE ASTEA AM COLESTEROLUL CAM MARE 24o, MAI MANANC LA CATEVA ZILE 4 BUCATI DE CIOCOLATA. NU STIU CAUZA PT CA IAU SI VASILIP PT COLESTEROL, AM 55 ANI SI PROBLEMA COLESTEROLULUI O AM DE CAM 4 ANI,

    0
    0

  • Ticu Florentina pe 12 Sep 2008, 08:26
    grasimi?

    As vrea sa stiu daca se poate ce inseamna continut mic de grasimi in lactate (lapte,iaurt,branza) pentru ca multe produse lactate nu au eticheta de light . Cam in ce procent sa ma incadrez daca vreau sa cumpar lactate si sa nu fie periculoase. Si as mai avea o intrabare, branza si cascavalul de capra are colesterol bun sau rau? Multumesc.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod