Dietă. Cum poţi să mănânci pâine şi să slăbeşti. Sfaturi de la un expert


Foto: dr. Laura Ene, nutriţionist la Clinica de Nutriţie KiloStop

Meniu pentru o zi de 1100 de calorii, cu pâinea integrală inclusă la fiecare masă principală


Chiar dacă eşti la dietă de slăbire, poţi mânca pâine zilnic, cu condiţia să fie integrală şi să nu depăşeşti 5 felii de pâine (100 grame în total), repartizate astfel: 2 la micul dejun, 2 la prânz şi una la cină. Ţi se pare că este prea multă pâine? O felie are circa 50 de calorii, un număr egal cu cele conţinute de un măr mic.

Micul dejun
Un sandvici din 2 felii de pâine integrală (50 g), în care poţi pune 1 linguriţă (10 g) de cremă de brânză light, o felie de muşchi file de calitate (25 g), 3 degete (50 g) de telemea sub 14% grăsime sau mozzarella light, alături de roşii, ardei, castraveţi, după gust.
Un astfel de sandvici ajunge la maxim 350 de calorii, conţine proteine şi carbohidraţi buni, plus fibre din pâine şi legume. Dacă îl comparăm cu un croissant (370-450 calorii/100g în funcţie de producător şi umpluturi) plus un fresh de portocale (47 calorii / 100 ml), sandviciul iese în avantaj şi la nutrenţi, şi la calorii, şi la senzaţia de saţietate.

Prânz
O pulpă de pui la grătar fără piele (100 g), alături de o salată de varză proaspată (150 g) cu 3-4 pufuri de ulei pulverizate şi oţet balsamic, legume la grătar (vinete, dovlecei, ardei, ciuperci – 150 g) asezonate cu condimente şi ierburi aromate şi 2 felii de pâine integrală (50 g), totalizează maxim 450 de calorii.
Compară acest prânz săţios şi sănătos cu un menu de fast-food (burger, cartofi, salată cu maioneza sau sos), care are cel puţin 1000 de calorii, după care, la 2 ore ţi-e foame din nou.

Cină
O salată verde generoasă (150 g) cu ton în suc propriu (80 g) cu măsline (50 g) şi cu o felie de pâine integrală (25 g) în loc de 50 g de porumb, totul la maxim 300 de calorii, este mult mai săţioasă decât orice tip de paste cu brânză sau carne, care pornesc de la 400 de calorii/100 g.

Pâinea îngraşă doar dacă este albă şi consumată în exces.
Mai mult, pâinea albă consumată zilnic te predispune la boli cronice şi obezitate. Într-o dietă echilibrată nutriţional, pâinea integrală poate fi inclusă în cantităţi moderate, deoarece este săţioasă, bogată în fibre, vitamine şi minerale, promovând astfel pierderea în greutate şi o stare bună de sănătate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod