Dieta 5:2 este eficientă: Postul şi înfometarea dau rezultate

Dieta 5:2, caracterizată prin post şi înfometare timp de două zile pe săptămână, stimulează longevitatea şi îi ajută pe oameni nu doar să slăbească, ci şi să se protejeze faţă de o serie de maladii grave, precum diabet, cancer şi Alzheimer, potrivit unui nou studiu, citat de ziarul britanic Daily Mail.

Creată de nutriţionistul Michael Mosley, această dietă constă în reducerea aportului caloric, la doar 500 de calorii pentru femei şi 600 de calorii pentru bărbaţi, timp de două zile neconsecutive în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, nu există constrângeri alimentare, iar adepţii acestui tip de regim alimentar mănâncă în mod normal.

Noul studiu arată că beneficiile pentru sănătate ale dietei 5:2 se menţin şi atunci când adepţii ei respectă principiul "postului şi înfometării" într-o zi şi mănâncă peste medie în ziua următoare.

Totuşi, beneficiile acestei diete se menţin doar dacă oamenii nu îşi sporesc aportul zilnic de antioxidanţi - care se găsesc în concentraţii mari în "super-alimente" precum aronia -, vitamina C şi suplimente de vitamina E.

Pe parcursul unei perioade de trei săptămâni, cei 24 de participanţi au alternat zilele în care au primit 25% din aportul caloric zilnic cu cele în care au primit 175% din aportul caloric.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Florida din Statele Unite, a avut în vedere schimbările de greutate, presiune arterială, ritm cardiac şi glicemie suferite de participanţi vreme de 10 săptămâni.

Ei au monitorizat şi concentraţia de colesterol, markerii de inflamaţie şi genele implicate în producţia celulelor cu rol protector.

"Am descoperit că postul intermitent determină o uşoară creştere a SIRT3, o genă cunoscută, care stimulează longevitatea şi este implicată în reacţiile cu rol de protecţie ale celulelor"
, a precizat Michael Guo, coautor al studiului, cercetător la Harvard Medical School.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod