Vitamina C, un miracol la dispozitia ta!

Vitamina C pentru tine


Vitamina C este vitala pentru respiratia la nivel celular. Intervine in procesul de metabolizare a aminoacizilor esentiali. Un aport constant de vitamina C iti pune la adapost ficatul. Contribuie la intretinerea si tonifierea vaselor mici de sange.

Prin intermediul vitaminei C se produce colagen in tesuturi, responsabil de sanatatea muschilor, a pielii, a vaselor de sange, a articulatiilor si a tendoanelor. Rolul cel mai important este cel de antioxidant, care anihileaza radicalii liberi - responsabili de procesul de deteriorare si imbatranire. Se poate spune ca vitamina C este cea care blocheaza neajunsurile provocate de poluare asupra organismului.


Previne anumite tipuri de cancere sau boli de piele si tonifica sistemul vascular. Previne bolile gingiilor, contribuie la formarea dintilor si previne cariile dentare. Intervine in metabolismul lipidelor.

Daca necesarul de vitamina C al organismului tau este mentinut la nivelul optim necesar, din copilarie pana la maturitate, atunci exista foarte mari sanse ca anumite afectiuni sa te ocoleasca, precum: boli degenerative, cum ar fi poliartrita, osteoporoza, tulburarile grave de metabolism, dar si bolile de inima. Mai mult, este una dintre vitaminele care intervine in mentinerea fertilitatii si a bunei functionari a ovarelor.
Stimuleaza imunitatea si intervine in crearea de celule albe.

In concluzie: vitamina C te mentine in forma, tanara, sanatoasa si frumoasa si iti confera energie.

Reguli pentru un aport eficient de vitamina C


  • Consuma cel putin cinci fructe si legume diferite, in fiecare zi;
  • Foarte bogate in vitamina C sunt citricele, rosiile, toate legumele verzi, cartofii, kiwi si mango;
  • O importanta sursa de vitamina C sunt: varza si varza murata, castravetii murati, gogonelele;
  • Sucurile naturale, preparate in casa si consumate imediat, sunt surse bogate de vitamina C;
  • Capsunele, ciresele, spanacul si ceapa sunt bogate in vitamina C;
  • Poti substitui aportul de vitamina C naturala cu suplimente nutritive bogate in vitamina C, dar nu trebuie sa consumi alcool si sa fumezi, pentru ca aceste vicii diminueaza asimilarea vitaminei;
  • Doza zilnica recomandata este doar orientativa. Pentru a pune in valoare toate efectele benefice ale acesteia, mai ales cele de lunga durata, cantitatea de vitamina C poate ajunge si pana la 1000 de miligrame pe zi;
  • Un kiwi pe zi este o sursa excelenta de vitamina C pentru copilul tau.
    Daca adaugi un mar si o portocala, micutul (pana la varsta de 6-7 ani) si-a asigurat necesarul zilnic, din surse de calitate;
  • Fierbe legumele in oale cu capac - vei reduce pierderile de vitamina C. Nu tine legumele in apa, dupa ce le-ai curatat. Nu lasa legumele si fructele taiate mai mult de cinci minute in contact cu aerul. Vitaminca C se oxideaza in afara organismului si nu mai este eficienta;
  • Primavara este o perioada excelenta pentru a face o cura cu aport crescut de vitamina C, doar din verdeturi si trufandale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cotuca pe 2 Apr 2009, 09:37
    vit c

    asa e! vit C e cea mai buna! de ft multe ori m-am vindecat de o raceala sau mi-a luat din starea de oboseala dupa ce am mancat portocale sau lamai.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod