Cum îți afectează alcoolul personalitatea

Știi sentimentul acela eliberator care vine odată cu câteva pahare de alcool? Îți faci griji că s-ar putea să te porți ciudat sau că o să îmbrățișezi străini pe stradă. Însă știi cum îți afectează alcoolul personalitatea?

Cum îți influențează alcoolul personalitatea?


Oamenii cred că personalitatea lor se schimbă atunci când se îmbată și chiar se simt foarte diferiți. Dar, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Missouri, publicată în luna mai în revista Clinical Psychological Science, multe dintre transformările pe care le percep nu au loc, chiar și atunci când oamenii sunt supravegheați îndeaproape în condiții de testare, de către observatori instruiți.

Multe cercetări anterioare au descoperit modificări semnificative ale comportamentului care au loc atunci când oamenii sunt beți, printre care se numără și o intensificare a extraversiunii și a asumării riscurilor.
Dar multe dintre acele studii s-au bazat pe raportările ulterioare de la subiecți sau persoane cunoscute. De această dată, cercetătorii din Missouri și-au propus să măsoare în mod obiectiv comportamentul unei persoane bete, oferindu-le oamenilor cocktailuri cu vodcă și suc în condiții de laborator, stabilindu-le sarcini anume și apelând la ajutorul străinilor pentru a observa performanțele subiecților.

Subiecții din grupurile care consumau alcool au fost observați ca fiind mai extrovertiți decât persoanele din grupurile care nu consumau alcool, observatorii folosindu-se de un sistem care măsoară cinci factori de personalitate.
Ei au descoperit, deși mai puțin concludent, că oamenii care consumau alcool păreau mai puțin nevrotici. Dar în celelalte perspective studiate - conștiinciozitate, deschidere și agreabilitate - observatorii nu au observat nicio diferență.

Însă există mai multe detalii de luat în calcul - mediul a fost atipic, subiecții nu au fost studiați în casa unui prieten, de exemplu, sau la un bar, deși au fost analizați în grupurile prietenilor lor, iar ședintețele au fost organizate seara sau la sfârșit de săptămână. Dozele de alcool au fost unele standard, fără scopul de a îmbăta participanții la studiu foarte tare.
Grupurile cărora li s-a administrat alcool au fost comparate cu alte grupuri care nu au consumat deloc alcool. Cu alte cuvinte, nu au fost analizați aceeași subiecți în stare de sobrietate și treji. Iar observatorii, deși au fost instruiți în prealabil, nu îi cunoșteau pe participanți. Personalitatea este un subiect foarte complex, iar schimbările subtile ar putea fi evidente doar pentru cei care ne cunosc cel mai bine.

Cercetătorii au dezvăluit și faptul că participanții înșiși au raportat că nivelurile lor de deschidere și agreabilitate s-au schimbat după ce au consumat alcool.
Cea mai simplă explicație, după cum sugerează cercetătorii, este că persoanele care beau experimentează schimbări interne.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod