Drame tulburătoare. 10 filme care transmit adevăruri profunde

Drame tulburătoare. 10 filme care transmit adevăruri profunde




12 Years a Slave (2013)

12 ani de sclavie recreează cu multă sensibilitate drama unui bărbat care luptă pentru a-şi redobândi libertatea şi demnitatea. Regizorul filmului Steve McQueen şi-a dorit să readucă în atenţia publicului o problemă pe care o consideră încă actuală. „Deşi avem o poveste plasată într-o perioadă bine determinată din trecut, ea este la fel de importantă şi azi. E suficient să priveşti în jur şi vei regăsi repercusiuni ale sclavagismului în fiecare zi.
Încă nu a dispărut. Cei care vor urmări filmul vor realiza în ce fel şi din ce motiv lucrurile care se întâmplă azi reflectă cu fidelitate trecutul. Întreaga experienţă este relevantă şi plină de însemnătate pentru că, la final, fiecare dintre noi va realiza că este Solomon Northup într-un fel sau altul. De-a lungul filmului, publicul se va regăsi în situaţiile în care este pus personajul principal şi, inevitabil, se va întreba dacă ar fi avut curajul şi tăria de a rezista asemenea lui”.
Filmul 12 ani de sclavie este inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană.
Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un bărbat de culoare liber, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod