Drame tulburătoare. 10 filme care transmit adevăruri profunde

Drame tulburătoare. 10 filme care transmit adevăruri profunde



Citizen Kane (1941)

Filmul relatează o poveste extraordinară: născut în sărăcie, Charles Foster Kane (strălucit interpretat de însuși Orson Welles, care semnează și regia) se îmbogățește subit datorită unei mine de aur. Încă din tinerețe, începe să pună bazele unui imperiu de presă și de radio, căsătorindu-se în cele din urmă cu nepoată unui președinte american și candidând la postul de guvernator. Însă ambițiile sale de putere nu-l duc nicăieri. Tot mai alienat, Kane devine abuziv cu femeile din viața lui, întâi cu soția, apoi cu amantă.
Moare, aproape singur, în castelul său neterminat, visând la simplitatea propriei copilării.
În mod semnificativ, filmul începe cu moartea lui Kane și cu ultimul cuvânt enigmatic rostit de acesta: „Rosebud”. Un grup de reporteri întreprinzători încearcă să descopere înțelesul acestui cuvânt interogând mai multe cunoștințe de-ale lui Kane. Filmul este povestit în flashbackuri, iar fiecare personaj îi cunoaște pe Kane doar dintr-o anumită perspectivă.
„Este o transpunere pătrunzătoare a lumii moderne, a opticii insolite și a deformării istoriei.
Acest om nu mai are o viață proprie, viața să aparține publicului, ziarelor, fotografiilor, de pe prima pagină, interviurilor. Tot acest film este un strigăt în care există multă disperare”, nota publicația Histoire du cinema la data lansării filmului.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod