Drame tulburătoare. 10 filme care transmit adevăruri profunde

Drame tulburătoare. 10 filme care transmit adevăruri profunde



All Quiet on the Western Front (1930)

Publicaţia Telegraph.co.uk l-a pus primul loc în topul filmelor despre război. Câştigător de două Oscaruri în 1930, Nimic nou pe frontul de vest explorează modul în care Primul Război Mondial şi-a pus amprenta asupra tinerilor soldaţi.
Cu dialoguri scurte, filmul se concentrează pe jocul actorilor şi pe imagine pentru a descrie ororile războiului. Există mărturii după care, în timpul proiecţiilor filmului din Germania, naziştii au întrerupt proiecţiile strigând sloganuri războinice şi răspândind şobolani în sălile de cinema.

Ecranizarea romanului semnat Erich Maria Remarque, în regia lui Lewis Milestone, urmăreşte destinul unui grup de tineri germani, educaţi de către profesorii lor să se înroleze din patriotism şi din dorinţă de glorie, pentru a afla că războiul este un iad pavat cu ambiguităţi morale.
Personajul principal, Paul (Lew Ayres), împuşcă un soldat francez pentru ca,mai apoi, să încerce cu disperare să-i salveze viaţa. Sfârşitul lui Paul va fi o scenă iconică a cinematografului - va fi împuşcat atunci când mâna lui încearcă să atingă un fluture.
O imagine metaforică pentru mesajul că primul lucru care moare în război este inocența.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod