masoni

Cele mai secrete organizații din lume: 5 nume oculte care alimentează teoriile conspirației

Mulți se întreabă care sunt cele mai secrete organizații din lume. Unii spun că ele conduc lumea. Alții sunt convinși că acestea nu există, pentru că un secret adevărat rămâne... secret. Iar dacă toată lumea știe despre existența unei organizații secrete, atunci aceasta nu-i așa de secretă. Logic, nu?

Și totuși, teoriile despre grupurile oculte care conduc lumea nu încetează. Adevărul e că aceste organizații au străbătut istoria și continuă să-i fascineze pe oameni.

 

Cele mai secrete organizații din lume

 

Organizațiile secrete au înflorit de-a lungul istoriei și, învăluite în mister și legende, continuă de secole să suscite teorii ale conspirației. Bunăoară, despre Illuminati se spune că au fost implicați în marile evenimente ale omenirii, de la Revoluția franceză până la asasinarea lui JFK. Dar cel mai important lucru este să separăm faptele de ficțiune, trecând în revistă cinci organizații secrete care au rămas învăluite în mister.

Ordinul templierilor, pe lista cu cele mai secrete organizații din lume


Cavalerii templieri erau războinicii care aveau ca menire protejarea pelerinilor creștini care mergeau spre Țara Sfântă în timpul cruciadelor. Acest ordin militar a fost fondat în jurul anului 1118: Hugues de Payens, un cavaler francez, a creat ordinul Sărmanii soldați ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon - pe scurt, Cavelerii Templieri. Reuniți la Muntele Sfânt din Ierusalim, aceștia au format unul dintre cele mai cunoscute ordine călugărești militare creștine din istorie. Membrii săi jurau să ducă o viață închinată castității, supunerii și modestiei, abținându-se de la jocurile de noroc, consumul de alcool și înjurături.

Recunoscut oficial de Biserica Catolică, ordinul templierilor a crescut repede ca număr de membri și influență, devenind una dintre cele mai avute și puternice forțe din Europa după ce a înființat prima bancă din lume printr-un sistem care le permitea pelerinolor să-și depoziteze banii în țările de origine și să-i retragă în Țara Sfântă.

Influența templierilor a atins un nivel maxim în 1139, când Papa Inocențiu al II-lea le-a acceptat forma de organizare și i-a exceptat de la plata taxelor. Suveranul Pontif a decretat, totodată, că singura autoritate în fața căreia ei răspund este Papa. La apogeul puterii lor, templierii stăpâneau toată insula Ciprului, o flotă impresionantă și le ofereau împrumuturi regilor Europei. Însă nu toți monarhii erau clienți mulțumiți de relația cu banca.

Ce s-a întâmplat cu Cavalerii Templieri


Când Țara Sfântă a fost pierdută, iar templierii au suferit mai multe înfrângeri zdrobitoare, sprijinul pentru existența ordinului s-a stins. Retrași la Paris, templierii s-au axat pe afacerile bancare. Zvonurile despre ceremoniile lor inițiatice secrete au creat îndoieli și nemulțumire în rândul populației, iar regele Filip al IV-lea al Franței, puternic îndatorat ordinului, a început să facă presiuni asupra papei Clement al V-lea pentru excomunicarea cavalerilor.
La 13 octombrie 1307, regele francez, căruia templierii refuzaseră să-i mai acorde împrumuturi, a ales cea mai sigură metodă de a scăpa de datorii: a arestat un grup de cavaleri, inclusiv pe Marele Maestru Jacques de Molay, și după ce i-a torturat, forțându-i să depună mărturii false despre presupuse ritualuri de depravare, i-a ars pe rug.

În 1312, sub presiunea regelui Filip, Papa Clement a dizolvat ordinul. Dispariția rapidă și violentă a templierilor a dat naștere la speculații și legende, care trezesc și astăzi interes. Se spune că ei păzeau artefacte precum Sfântul Graal și Giulgiul din Torino. Cărți și filme populare, precum "Codul lui Da Vinci", continuă să suscite curiozitatea despre această organizație.

În prezent, Ordinul Cavalerilor Templieri se pretinde o variantă modernă şi mai deschisă a Masoneriei. Din acest grup care se revendică drept continuatorul templierilor fac parte doar maeștrii masoni.

Cele mai secrete organizații din lume: Francmasonii


Și ea pe lista cu cele mai secrete organizații din lume, considerată și cea mai influentă organizație secretă din istorie, Francmasoneria a jucat un rol primordial în istoria americană, 13 din cei 39 de semnatari ai Constituției SUA fiind masoni. Părinții fondatori ai națiunii americane, precum George Washington, James Monroe, Benjamin Franklin, John Hancock si Paul Revere făceau parte din această societate.

Francmasoneria (sau "masoneria") este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o "Putere Supremă", denumită "Marele Arhitect al Universului".

Rădăcinile Francmasoneriei pornesc din Europa Evului Mediu, când meșteșugarii erau reuniți în bresle locale. Prin natura profesiei lor, constructorii de catedrale călătoreau din oraș în oraș și se identificau prin semnele breslei, precum echerul și compasul.

Francmasoneria în forma ei actuală a apărut în 1717, în Marea Britanie, când patru loji din Londra au fondat Marea Loja Unită din Anglia. Sub auspiciile acesteia au fost create, trei ani mai târziu, loji masonice în Franța, apoi Francmasoneria s-a extins în toată Europa și în coloniile din America.

Credința francmasonilor


În 1737, profesorul fiilor prințului Carol Eduard, care era și membru al Societății Regale, Andrew Michael Ramsey, a rostit un discurs în fața francmasonilor din Paris, discursul supranumit "Cuvântarea lui Ramsey", în care acesta dezvăluia originea Francmasoneriei: "Ordinul nostru a format o uniune de nedespărțit cu Cavalerii Sf. loan de la Ierusalim" - ordin foarte apropiat de cel al templierilor.
Ramsey mai spunea că Francmasoneria era legată de școlile antice ale misteriilor, patronate de zeița greacă Artemis și de cea egipteană Isis.

Francmasoneria nu este o religie, deși membrii săi sunt încurajați să creadă într-o entitate supremă, numită și "Marele Arhitect al Universului". Templele masonice și ritualurile secrete au adus ordinul în conflict cu Biserica Catolică. Aceasta a condamnat organizația în 1783 și a emis 20 de decrete împotriva ei. În 1985, după 200 de ani, când tot mai mulți catolici se alăturau ordinului, Vaticanul a abolit decretele contra Francmasoneriei.

Biserica nu a fost singurul dușman al masonilor. Secretomania din jurul organizației a generat pentru prima oară în America o contraforță - un al treilea partid, denumit Partidul Anti-Masonic.

Ritualul de inițiere


Învăluit în mister, ritualul de inițiere a aprins imaginația publicului după multiple versiuni prezentate în filme și documentare de televiziune, fiind parodiat chiar și într-un episod al animației "The Simpsons". Ordinul este deschis tuturor bărbaților cu vârste de peste 21 de ani, iar femeile pot intra într-un grup asociat. Conform The New York Times, cei care aspiră la statutul de membru trebuie să se adreseze ordinului, potrivit sloganului "Tot ce trebuie să faci este să ceri".

Printre cei mai cunoșcuți membri ai Francmasoneriei se numără personaje ilustre precum Mozart, Winston Churchill, Davy Crockett, Franklin D. Roosevelt și John Wayne.

Cele mai secrete organizații din lume: Illuminati


Ordinul a fost fondat la 1 mai 1176 de Adam Weishaupt, primul profesor de drept canonic de la Universitatea din Ingolstadt în Bavaria. Mișcarea era formată din liber-cugetători, liberali, republicani și pro-feminiști, recrutați din loji masonice germane, și urmărea să promoveze perfecționismul prin intermediul școlilor de mistere.

Grupul de partizani a primit numele „Illuminati”, deși ei se autodenumeau „Perfectibilii”. Grupul a fost, de asemenea, numit Ordinul Illuminati și Illuminații Bavariei, iar mișcarea s-a raportat la curentul iluminist. Toate comunicațiile organizației erau cifrate și membrii săi aveau nume de cod. De exemplu, fondatorul Weishaupt era "Spartacus".

Membrii organizației Iluminati promiteau supunere față de superiorii lor și erua împărțiți în trei clase principale, fiecare cu diferite grade. Ordinul a avut ramuri în mai multe țări de pe continentul european și era atras de intelectuali precum Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottfried Herder și Karl Marx.

În 1785, ordinul a fost infiltrat, dezbinat și suprimat de guvernul Bavariei, pentru un presupus complot, fiind interzis apoi în întregul stat german. Acuzația adusă a fost că ordinul urmărea să răstoarne toate monarhiile și religiile de stat din Europa.


Mai mulți scriitori susțin că organizația există și azi. Multe din aceste teorii sugerează că evenimentele din lume sunt controlate și manipulate de Illuminati. Adepții teoriilor conspirațiilor afirmă că multe personalități au fost sau sunt membrii a societății secrete, incluzându-i pe Winston Churchill, familia Bush, Barack Obama, familia Rothschild, David Rockefeller și Zbigniew Brzezinski. Se spune că Illuminati s-au aflat în spatele Revoluției franceze, dar ar fi orchestrat și asasinarea lui JFK.

Illuminati a servit ca sursă de inspirație pentru romanul lui Dan Brown, "Îngeri și Demoni", și pentru "Pendulul lui Foucault", de Umberto Eco.

Skull and Bones


Skull and Bones ("Craniu și Oase") este o societate secretă fondată în 1832 la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, Statele Unite. Originea acestei societăți oculte sunt controversate, dar se știe că fondatorul ei, William Huntington Russell, a fost inspirat de o organizație secretă despre care a aflat într-o vizită în Germania.

Co-fondatorul ordinului a fost Alphonso Taft, viitorul secretar de război al președintelui american Grant, tatăl președintelui William Howard Taft, membru, la rândul lui, al Skull and Bones. Lista proeminentă a membrilor cuprinde numeoroși președinți și oameni de afaceri.

Ritualul de inițiere


Skull and Bones selectează membri noi în fiecare primăvară, în timpul "Tap Day", desfășurată la Universitatea Yale. Pentru a intra în Skull an Bones, se realizează un ritual de selecție, denumit "tapping" ("străpungere"). În fiecare an, organizația selectează 15 bărbați și femei, din clasa juniori care să se alăture societății. Skull and Bones adună în rândurile sale pe cei sunt văzuți ca niște lideri de campus și alte figuri notabile.

Ritualurile de inițiere ale Ordinului sunt foarte mult asemănătoare cu ritualurile folosite de către lojile francmasonice scoțiene și engleze.

Membrii Skull and Bones se întâlnesc în fiecare joi și duminica într-un loc numit The Tomb (Mormântul). Numele membrilor nu au fost ținute secrete până în anul 1970, dar ritualurile au fost întodeauna confidențiale.

Printre membrii faimoși ai Skull and Bones se numără foștii președinți americani George H.W. Bush și fiul său, George W. Bush, fondatorul revistei Time, Henry Luce, fostul secretar de stat american John Kerry, membri ai celor mai bogați 500 de oameni din SUA și membri ai CIA.

Cea mai controversată teorie a conspirației despre această organizație, formulată în volumul "America’s Secret Establishment", scris de Anthony Sutton, susține că Skull and Bones a fost fondată pentru a crea o nouă ordine mondială.

Cele mai secrete organizații din lume: Grupul Bilderberg


Prima întâlnire a acestei organizații a avut loc în 1954 în hotelul Bilderberg din Oosterbeek, Olanda.

Cel care a organizat Grupul Bilderberg, este prințul Bernhard de Lippe-Biesterfeld de Olanda. Împreună cu Consiliul pentru Relații Externe, Grupul Bilderberg a condus la crearea Comisiei Trilaterale.

Organizație cu agendă globalistă, ce include lideri politici din lumea occidentală, oameni de afaceri foarte influenți și academicieni, Bilderberg avea ca obiectiv apropierea dintre Europa și Statele Unite ale Americii, pe fondul temerilor nașterii unui curent antiamerican pe Bătrânul Continent.

Deși nu este la fel de secret ca Illuminati și Francmasoneria, grupul se reunește în fiecare an. Organizația are o agendă globalistă și afirmă că noțiunea de suveranitate națională este depășită.

Din cauza caracterului secret al întâlnirilor și a refuzului de a emite comunicate de presă, grupul a fost acuzat adesea de comploturi la nivel mondial. Grupul nu are pagină de internet și nicio întâlnire nu este înregistrată, iar accesul jurnaliștilor la reuniuni nu este permis.

Potrivit ziarului The Washington Post, din Grupul Bilderberg fac parte aproximativ 180 de personalități politice, culturale, economice, universitare, ce se întrunesc în fiecare an în luna mai, alternativ în Europa și America, în aproape 50 de țări. Printre membrii săi iluștri se numără Bill Clinton, Margaret Thatcher, Angela Merkel, Tony Blair și Henry Kissinger.

Ce pune la cale Grupul Bilderberg


Nivelul secretomaniei din jurul acestei organizații a provocat valuri de teorii ale conspirației. Multe dintre ele susțin că Bilderberg se află în spatele creării Uniunii Europene, a invaziei Irakului, a bombardării Serbiei, notează The New York Times.

Adepții teoriei conspirației acuză grupul Bilderberg că plănuiește o nouă ordine mondială. Grupul a fost suspectat că ar fi avut pe agenda întâlnirii din anul 2010 un atac asupra Iranului și că plănuiește prăbușirea monedei euro. După colapsul monedei unice europene, soluția salvatoare pentru ieșirea din criză ar fi impulsionarea apariției unei monede mondiale, emisă de o bancă centrală globală. Aceasta s-ar traduce prin încercarea de a face din FMI un fel de Trezorerie mondială, sub egida ONU, acuză adepții teoriei conspirației.

Citește și: Teoria şocantă emisă de Bank of America: Sunt 50% şanse să trăim în Matrix!

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod