Suplimente de vitamine si minerale pentru copii


Vitamina A


La bebelusii alapati exclusiv la san se recomanda o doza de 1500 de unitati de vitamina A, pentru profilaxia carentei. Manifestarile carentiale apar atat la nivel oftalmologic, cat si la nivelul epiteliului (pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient, cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului.

La copilul de varsta mare, o dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten (lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate preveni o astfel de carenta.

Vitamina C


Laptele matern nu contine vitamina C si de aceea pot aparea carente. Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului.

Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunele, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la copii variaza intre 35 si 75 mg / zi.

Vitamina D


La copii, rahitismul este tulburarea majora a avitaminozei D; alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: osteopatia de carenta, tetania, spasmofilia, aparitia cariilor si decalcifierea oaselor.

Necesarul zilnic de vitamina D (calciferol) la bebelusul hranit natural variaza intre 100 si 400 u.i. / zi.

Bebelusii care sunt hraniti cu formule de lapte imbogatite cu aceasta vitamina necesita suplimentare redusa, deoarece acestea furnizeaza necesarul de vitamina D.
La copilul mare, necesarul de vitamina D poate fi furnizat doar de dieta. Aceasta trebuie sa fie bogata in: peste, ficat, galbenus de ou, unt, lapte. In plus, copiii trebuie expusi cu moderatie si protejati de soare, pentru a fi favorizata fotosinteza vitaminelor D. Necesarul zilnic de vitamina D la copilul mare variaza intre 400 si 800 u.i. / zi.

Vitamina K


Aceasta este o substanta responsabila de coagularea sanguina. Bebelusii au nivele scazute de viatmina K, deoarece aceasta nu poate avea pasaj placentar, iar copilul nu are suficiente bacterii intestinale care sa produca propria vitamina K. Imediat dupa nastere, copiilor li se administreaza o doza injectabila de vitamina K, pentru a preveni aparitia hemoragiilor.
semnatura articol Lygia Alexandrescu de Lygia Alexandrescu
Lector univ.
Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette"
021 317 43 41; 0721 091 762 sau info@silueta-naturala.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • test pe 16 Mai 2008, 18:15
    teste

    teste teste teste teste

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod