De ce nu ne putem opri uneori din mâncat: 8 motive surprinzătoare

Studiul relevă că și tentațiile culinare pe care încercăm să le respingem ne pot determina să mâncăm mai mult


Ştirile negative pot fi de vină pentru creşterea poftei de mâncare

Cercetători de la University of Miami spun că buletinele de ştiri care vorbesc mult despre dificultăţile economice pot face telespectatorii să mănânce mai mult.

Un studiu din 2013 a arătat ca oamenii care erau expuşi unor mesaje despre "vremurile grele ce urmează" consumau mai multe alimente atunci când li se spunea că sunt bogate în calorii, comparativ cu voluntarii supuşi unor mesaje neutre.

Când grupul telespectatorilor care urmărise ştiri negative a primit hrană despre care i s-a spus că nu are multe calorii, voluntarii au consumat cu 25% mai puţine alimente.

Cercetătorii cred că efectul este datorat unui instinct de supravieţuire, care se activează atunci când oamenii aud vorbindu-se despre un viitor problematic.

Plăcerile alimentare vinovate susţin şi mai mult pofta de mâncare

Sunteţi tentat de o bucată de ciocolată? Atunci savuraţi-o, pentru că experţii au descoperit că atunci când oamenii se simt vinovaţi legat de o experienţă plăcută, vina în sine devine plăcută, încurajându-i să continue.

Într-un studiu efectuat în 2012 pe 1.000 de persoane, de către cercetători de la Northwestern University, din Chicago, experţii le-au dat voluntarilor dulciuri şi i-au făcut să se simtă vinovaţi înainte de a le mânca.
Acest grup de voluntari a consumat mai multe dulciuri şi de mai multe ori decât grupul care nu a fost pus să experimenteze sentimente de vină.

Centrul nervos care controlează apetitul este învecinat cu regiunea responsabilă de starea de spirit - sistemul limbic - şi din această cauză starea de spirit poate influenţa pofta de mâncare.

Telefonul mobil şi tableta afectează metabolismul

Lumina albastră strălucitoare emisă de dispozitive precum telefoanele inteligente şi tabletele ar putea fi cauza unei creşteri a apetitului, după cum susţin cercetătorii, care au concluzionat, în urma unui studiu de anul acesta, că expunerea la acest tip de lumină poate creşte pofta de mâncare pentru câteva ore, chiar şi în cazul persoanelor care tocmai au mâncat.

Experţii de la Northwestern University au mai descoperit că voluntarii care fuseseră expuşi la lumina rece a telefoanelor au prezentat modificări ale metabolismului, cu niveluri ridicate de glucoză şi insulină în sânge.

O posibilă explicaţie a acestui efect al luminii albastre este că, pe timpul nopţii, aceasta dereglează ceasul intern al organismul, care are un rol în a controla nevoia de a mânca.
Lumina naturală conţine mai multe culori, inclusiv albastru, aceasta din urmă fiind cel mai puternic semnal pentru creier în a-i comunica dacă este zi sau noapte.

 

Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod