Culorile din farfurie

Zece alimente ideale

 

Le-am numit alimente ideale, pentru ca sunt foarte sanatoase si, in acelasi timp, accesibile. Pentru a produce insa efecte benefice, trebuie mancate periodic.

1. Fasolea uscata - este bogata in proteine si fibre. Reduce colesterolul din sange si stimuleaza functia hepatica. Daca este bine preparata, nu face rau la stomac si stimuleaza digestia si tranzitul intestinal.

2. Portocalele - toata lumea stie ca aduc un aport important de vitamina C si, totusi, studii recente au aratat ca aceste fructe contin substante ce reduc presiunea sangelui.

3. Nucile, alunele, semintele de bostan si de floarea-soarelui
sunt pachete de omega-3 si uleiuri esentiale, la care se adauga selenium, care este un protector general impotriva maladiilor canceroase.
Reduc colesterolul si sunt benefice pentru functia hepatica. Atentie insa la cantitatea de sare asociata.

4. Bananele
- stiai ca atletii, in pauza, mananca o banana? Si nu degeaba - este un mic pachet de energie, fara riscuri si cu putine calorii. Reprezinta o sursa excelenta de potasiu (organismul nostru duce vesnic lipsa de potasiu), care regleaza presiunea sangelui si previne arteroscleroza.

5. Maslinele - adevarate daruri de la zei! Fac minuni pentru sanatate si sunt alcatuite din aminoacizi esentiali si grasimi nesaturate, care ajuta la eliminarea colesterolului rau. Contin antioxidanti, care intretin buna functionare a organismului. Uleiul si maslinele sunt obligatorii in orice dieta care urmareste reducerea aportului caloric si, in general, in orice regim alimentar.
Oricand este bineventa o cura de ulei si masline.

6. Usturoiul
- inca din antichitate, a fost creditat cu proprietati curative, antiseptice si hipotensive. Iti reamintesc insa de beneficiile pe care acesta le aduce organismului tau, de faptul ca are proprietati afrodiziace si ca, in general, confera un gust excelent oricarui preparat.

7. Stafide
- si, alaturi de ele, toate celelalte fructe care se pot usca (prune, caise) - reprezinta o sursa de glucide de foarte buna calitate si antioxidanti. Avantajul este ca, intr-o cura de slabire, reprezinta un aliment care iti asigura aport de energie.

8. Merele
- evident, nu puteau lipsi de pe aceasta lista. Sunt bogate in vitamine, minerale si nu sunt cu nimic mai prejos decat cele mai sofisticate fructe exotice, in ceea ce priveste benefiicile pe care ti le aduc.

9.
Iaurt si branza
- sursa de calciu si magneziu. Cu respectarea catorva conditii: renunta la iaurturile cu fructe din comert si alege-le pe cele pe a caror eticheta se precizeaza ca au "culturi vii". Branza slaba, de vaca sau de capra, dar nu foarte sarata, este cea mai buna optiune. Ai incercat sa mananci branza stropita cu ulei de masline? Nu? Ia incearca!

10. Mierea de albine
- ar trebui consumata in fiecare zi. Este o sursa de enzime naturale, care contribuie la reglarea activitatii metabolice a intregului organism. Consumata constant, este la fel de eficienta ca un supliment alimentar energizant, fara a avea nici un fel de efecte adverse.

In general, sa mananci sanatos este mult mai simplu decat pare.
Insa trebuie sa dai dovada de putina vointa, pentru a alege intre ceea ce este bun si ceea ce este si bun, si sanatos, dar si de putina imaginatie, pentru a combina alimente aparent banale, astfel incat rezultatul sa fie unul apetisant. Dar despre asta vom mai vorbi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod