Ce alimente neobișnuite provoacă balonare

Știi deja că fasolea se numără printre acele alimente care provoacă balonare. Însă există și anumite alimente neobișnuite, de care nu știai până acum că provoacă gaze.
Gazele nu reprezintă o problemă foarte gravă, însă pot fi neplăcute atunci când te afli în diferite situații sociale. Dacă vrei să eviți orice situații jenante și urât mirositoare, s-ar putea să fie mai bine să renunți la alimentele care provoacă balonare. Iată care sunt acestea!

4 alimente neobișnuite care provoacă balonare


1. Legumele crucifere


Legumele crucifere sunt acele legume care au patru petale în florile lor, în formă de cruce sau crucifix. Cu toate că aceste alimente aduc nenumărate beneficii organismului uman, pot duce la apariția gazelor.
Aceste legume au un conținut bogat de fibre, care sunt consumate de bacteriile din colon, producând balonarea ca efect secundar. Printre legumele crucifere se numără și varza, conopida, varza de Bruxelles și broccoliul.

2. Fructele bogate în fructoză


S-ar putea să fii surprinsă de faptul că unele fructe și legume pot provoca, de asemenea, apariția gazelor. Alimentele cu un conținut bogat de fructoză, cum ar fi ceapa, anghinarele, perele și alte fructe, pot provoca gaze, dacă ai probleme cu digestia acestora.
Fructoza este un carbohidrat fermentabil, care provoacă un sentiment de incomoditate unor persoane. De asemenea, fructele uscate, prunele și smochinele au efect laxativ. Iar acest efect este asociat cu gazele naturale produse de organism.

3. Produsele lactate


Multe persoane au dificultăți când vine vorba de descompunerea laptelui, zahărului și lactozei din produsele lactate, având ca rezultat balonarea. Aceste produse lactate pot include brânzeturile, iaurturile și sosurile. În cazul în care produsele lactate îți provoacă gaze, se poate să fii intolerantă la lactoză sau să ai un deficit al enzimei numite lactază.
Dacă ești de părere că lactatele îți provoacă gaze sau îți deranjează stomacul, ar trebui să mergi la o consultație la doctor, pentru a afla dacă ai intoleranță la lactoză.

4. Diferite băuturi


Specialiștii din domeniul sănătății recomandă consumul regulat de apă, în special atunci când mănânci multe fibre. Cu toate acestea, în timp ce apa poate fi bună pentru sistemul digestiv, alte lichide nu au același efect pozitiv. Băuturile, cum ar fi cafeaua, tind să aibă un efect laxativ, astfel provocând balonare.
Alte băuturi, printre care se numără berea, sucurile fără zahăr și ceaiul, care conțin înlocuitori de zahăr (sorbitol, xilitol, manitol) pot provoca un exces de gaze. Dacă observi că aceste băuturi îți înrăutățesc starea de balonare, poți lua o pauză de la acestea, pentru a vedea dacă sunt adevărații vinovați.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod