Pregateste-te pentru cros: alimentatia corecta

Daca te antrenezi pentru a participa la un cros, alimentele pe care le consumi inainte de cursa te pot ajuta sa dai ce-i mai bun din tine. Dar ce importanta au lichidele si in ce cantitate trebuie consumate?
Daca marea cursa se apropie este recomandat sa:
  • consumi o varietate de alimente in fiecare zi;
  • consumi lichide suficiente pentru a nu te deshidrata, dar fara excese;
  • te axezi pe alimente bogate in carbohidrati.
 
 
Inainte de cursa
 
Nu trebuie sa maresti cantitatea de proteine pe care o consumi. Chiar daca vei participa la un cros, o dieta echilibrata iti va asigura necesarul de proteine. Rezultatele ultimelor studii nu sprijina ideea ca performantele pot fi imbunatatite prin suplimente de proteine sau de aminoacizi.
 
In saptamana dinaintea cursei, trebuie sa mananci suficient pentru a obtine necesarul de calorii. Dieta ta din aceasta perioada trebuie sa fie bogata in carbohidrati pentru a hrani si a pregati corpul pentru efort. Carbohidratii sunt cea mai importanta sursa de energie. Acestia se depoziteaza in ficat si muschi sub forma de glicogen, iar cand stocul scade, apare oboseala resimtita in timpul alergarii. Asadar, cu cat cantitatea de glicogen depozitata in muschi este mai mare, cu atat vei putea sa alergi mai mult.
Inainte de cursa bazeaza-te pe alimente precum: paine, orez, paste, cereale, cartofi, fructe si legume.
 
Un consum adecvat de lichide este la fel de important ca si alimentatia. Sa te pastrezi hidratat este foarte important in perioada antrenamentului. O metoda buna prin care iti dai seama daca nivelul hidratarii este optim consta in controlarea urinei. Daca de obicei urinezi des (urina cu o culoare deschisa) si in cantitati mari, este probabil ca lichidele pe care le consumi sa fie suficiente. Daca nu te regasesti in cele de mai sus, trebuie sa maresti consumul de lichide.
 
A sosit si noaptea cea mare. A doua zi este marea cursa. Ce trebuie sa mananci pentru a fi in forma sau pentru a nu intampina probleme digestive? Tot carbohidratii trebuie sa fie baza, pentru a-ti face plinul cu glicogen. Bazeaza-te tot pe produse precum: paste, paine si cartofi. De retinut! Evita consumul produselor bogate in fibre, pentru ca acestea au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate.
 
Desi, din cauza emotiilor este posibil sa nu ai pofta de mancare, este important ca in ziua cursei sa nu sari peste micul dejun.
Alege alimente bogate in carbohidrati, dar care sa fie usoare. Tu alegi ora la care sa iei micul dejun, insa este recomandat sa fie cu 2 sau 3 ore inainte pentru a avea suficient timp sa digeri.


Dupa cursa...
 
1. Inlocuirea lichidelor pierdute in timpul cursei reprezinta o prioritate. Analizeaza-ti urina, o zi sau doua dupa cursa, pentru a observa daca esti sau nu hidratat suficient.
 
2. Alimentatia dupa terminarea cursei joaca un rol important, mai ales daca vei incepe in curand alte antrenamente. Corpul va inlocui mult mai repede glicogenul (carbohidrati) pierdut daca mananci in mai putin de doua ore dupa ce ai facut miscare si daca alegi alimente bogate in carbohidrati.
 
3. Importanta este si inlocuirea electrolitilor pierduti in timpul activitatii fizice, insa, de obicei, acest lucru se realizeaza printr-o dieta echilibrata. Rareori se intampla sa ai nevoie de un supliment de sodiu, iar potasiul il poti gasi in multe alimente precum: sucul de portocale, banane, cartofi, pepene galben, iaurt sau caise.

Participarea la un cros te ajuta sa te mentii in forma si sa iti imbunatatesti calitatile fizice.
O buna ocazie sa pui in practica aceste sfaturi este Crosul Petrom. Acesta va avea loc duminica, 21 septembrie. Inscrierile se fac intre orele 8:30 - 10:30, iar startul se va da la ora 11, în Piata Charles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si se desfasoara pe ruta: Bd-ul Aviatorilor, Piata Victoriei, Bd-ul Kiseleff, Bd-ul Constantin Prezan, inapoi pe Bd-ul Aviatorilor. Pe langa numeroasele beneficii pentru sanatatea ta, Crosul Petrom vine cu numeroase premii (6000 litri de combustibil, 4 console de jocuri Play Station 2, 4 ceasuri Swatch si 4 mp3 playere cu reportofon Samsung). Concurentii mai pot castiga 100 de biciclete la tombola si se pot bucura de un spectacol pe cinste. Distractia incepe si pe Internet, cu un joculet virtual, pe site-ul petrom www.petrom.com In plus, pentru fiecare participant, Petrom va construi cate un metru de pista pentru biciclete.
Crosul Petrom va avea loc duminica, 27 Septembrie.
Inscrierile se fac intre orele 8.30-10.30, iar startul se va da la ora 11.00 in Piata Chaerles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si cuprinde Bd-ul Prezan – Arcul de triumf – Bd-ul Kiseleff – Piata Victoriei si Bd-ul Aviatorilor. Pe langa beneficiile pentru sanatatea nostra, Crosul Petrom vine cu numeroase premii: 4800 de litri de combustibil pentru alergătorii de la categoriile Seniori şi Veterani (locul I: 300 de litri, locul II: 200 de litri, locul III: 100 de litri) si premii speciale pentru Juniori (locul I: un dvd player portabil, locul II: un Ipod Shuffle si locul III: o rama foto digitala). Petrom mai ofera alergatorilor si 100 de premii surpriza in cadrul unei tombole.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod