Un nou medicament impotriva SIDA

Un nou medicament impotriva SIDA cu ajutorul caruia sansa recuperarii pacientului este de 80% indiferent de gradul infectiei pacientului a fost lansat si in Romania. Prezista (darunavir) este un inhibitor de proteaza (IP) indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV 1) la pacientii adulti multiexperimentati, care au avut esec la mai mult de un regim terapeutic continand un inhibitor de proteaza (IP).
Compania Johnson&Johnson, prin divizia sa medicala Janssen Cilag, a lansat astazi in Romania Prezista - un nou medicament pentru tratamentul SIDA. Produsul a fost creat de Tibotec Pharmaceuticals Ltd. si va fi comercializat de J&J. La eveniment au participat Prof. Dr. Adrian Sterinu-Cercel (foto), Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" si Cesar Rodriguez, General Manager Janssen Cilag, divizia J&J.

Ce trebuie stiut este ca Prezista nu vindeca infectia cu HIV sau SIDA si nu previne infectia cu HIV ci "duce la o negativirare a virusului in proportie de 80%", ceea ce inseamna prelungirea vietii si imbunatatirea calitatii acesteia. Medicamentul poate fi adminsitrat tuturor pacientilor care au trecut de varsta de 13 ani.

Directorul Institutului de Boli Infectionse ne informeaza ca acest medicament nu poate fi cumparat din farmaciile din Romania, decat daca se face comanda farmaciilor cu circuit inchis ale siptalelor sau celor cu circuti deschis.
Cand se face comanda trebuie atasata si o reteta medicala. Oricum, dupa cum si dr. Sterinu-Cercel spune oamenii nu trebuie sa isi faca grija din aceasta cauza, deoarece medicamentul este inclus gratis in schemele de tratament ale bolnavilor de SIDA.

Totodata, toate persoanele care sufera de SIDA sau sunt infectate cu HIV trebuie sa stie ca tratamentul este gratis si poate fi urmat in oricare din cele 9 centre HIV/SIDA din tara. Iar, persoanele care se tem ca sunt infectate cu acest virus se pot duce tot la aceste centre sau chiar la Institutul Matei Bals pentru testul HIV/SIDA, beneficiind astfel si de consulatere psihologica. Aceste servicii sunt gratuite, numai daca pacientul duce mostrele ca un cabinet particular testul poate costa in jur de 20 ron.

In Romania, intr-un singur an s-au inregistrat 38 cazuri de infectia la categoria de varsta 15-19 ani, 24 cazuri la 20-24 ani si 29 cazuri la 25-30 ani.
Din totatul acestor cazuri 62 sunt femei. Din aceasta cauza se trage un semnal de alarma si anume ca HIV/SIDA trece prinutr-o perioada de feminizare, deoarece nu numai la noi ci la nivel mondial peste 50% dintre bolnavii HIV/SIDA sunt femei.

Acest medicament a fost aprobat a primit autorizatie de comercializare in Romania in februarie 2007, iar din iulie 2008 se afla pe lista medicamentelor care se elibereaza prin programul HIV/SIDA si poate fi prescris de medicii specialisti infectionisti din intreaga tara.

Eficienta acestui medicament a fost evaluat prin mai mult studii clinice. Power 1 si 2 sunt 2 studii clinice in care s-a evaluat eficinta Prezista la pacientii multiexperimentati comparativ cu un grup de control in care s-a administrat cea mai buna schema existenta care continea si un inhibitor de proteaza.


O analiza combinata a rezultatelor din studiile de mai sus demosntreaza ca dupa 96 de saptamani:
  • la un numar semnificativ de mare de pacienti se inregistra o scadere a incarcaturii virale comparativ cu grupul de control;
  • de 4 ori mai multi pacineti multiexperimentati au obtinut obiectivul terapeutic de nedetectabilitate (incarcatura virala sub 50 copii/ml) comparativ cu grupul de control (39% in grupul Prezista comparativ cu doar 9% in grupul de control).
  • nivelul de celule CD4, care demonstreaza raspunsul imunologic la tratament, a crescut semnificativ mai mult in grupul Prezista fata de grupul de control (133 celule/mm fata de 15 celule/mm).

In studiile clinice, Prezista a fost in general bine tolerata. Cele mai frecvente efecte secundare sunt: diareea, dureri de cap, dureri abdominale, constipatie si stari de voma.
Insa, prof. dr. Streinu-Cercel a tinut sa mentioneze ca oricare ar fi efectele secundare ale tratamentului cu Prezista, aceste nu trebuie intrerupt deoarece efectele secundare dispar dupa numai 2-3 saptamani, perioada in care organismul se acomodeaza cu noul tratament si efectele lui asupra organismului.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • denisa pe 26 Feb 2013, 17:13
    sunt infectata cu virusul hiv-sida

    nu am banii de medicamente

    0
    0

  • larisa1985 pe 31 Oct 2008, 13:33

    Din pacate trebuie sa iti spun ca aceasta boala poate fi luata si din spitale. De exemplu, te duci sa iti faci o injectie iar asistenta nu foloseste o seringa sterilizata, nu o desface in fata ta... exista posibilitatea ca acea seringa ca fie infectata si atunci si tu esti infectat. Stiu, este cumplit sa te gandesti ca te duci la medic sa te tratezi de ceva si te trezesti peste noapte bolnav de altceva, o boala grava cum este SIDA, dar mult curaj, ca un adevarat razbionic. Puteti gandurile in ordine si vei afla unde este cauza. Multa sanatate, Echipa TopSanatate

    0
    0

  • ionut-marius pe 31 Oct 2008, 13:26
    Speram sa fie bun acet medicament

    Eu sunt in Italia si m-am simti rau si am aflat ca am acesta bola nu stiu de unde nu am avut relatii cu nicio fata si nici prin contact cu sangele persupun, ca de cand eram mic din spital sau gasit astfel de genuri daca o fata de 6 ani are aceasta boala. De unde poate lua asa ceva? In situatia mea nu-i de gluma daca aflu ca a fi din spital voi da injudecata spitalul mi-am distrus viata in cazul asta vreau sa imi trimitei un mail la roma_frumosul@yahoo.it In acest caz cu medicamentul are efect ceva si te protejeaza 80% ar fi bine asa pot sta si eu putin mai linistit in cazul asta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod