Cronodieta sau cum slabesti mancand la ore fixe

Conceputa ca un program deloc restrictiv, cronodieta se bazeaza pe respectarea ritmurilor naturale ale corpului. Este eficienta atat timp cat nu te abati de la principiile de baza: mai multe calorii dimineata si mai putine seara.
"Cronodieta se bazeaza pe principiul ca alimentele sunt asimilate diferit in anumite momente ale zilei; este, de fapt, o dieta disociata, care permite dimineata consumul alimentelor bogate in lipide, la pranz al celor bogate in carbohidrati, iar seara - consumul de proteine", ne spune dr. Gologan.

Astfel, consumul de carbohidrati nu trebuie asociat cu cel de proteine, precum peste, oua, carne. Regimul nu se refera la limitarea aportului de substante nutritive, ci la distribuirea lor pe parcursul unei zile, concentrandu-le pe cat posibil la micul dejun si la pranz.

O alta recomandare specifica acestui regim este respectarea ritmului organismului si corelarea lui cu cel al naturii. Cu alte cuvinte, trebuie sa consumi alimentele (fructele si legumele) specifice fiecarui sezon. Unii autori sunt de parere ca dieta nu este un simplu mod de slabire, ci poate constitui un adevarat stil de viata prin care se pot "arde" kilogramele fara a priva organismul de substantele de care are nevoie.


Cine o poate tine si ce beneficii aduce?

Potrivit nutritionistului, cronodieta "poate fi incercata de persoanele sanatoase, sub supraveghere medicala; este o dieta populara in randul celor preocupati de cresterea masei musculare (a "body-builder-ilor"), cand devine un alt tip de dieta hiperproteica".

Cronodieta a aparut ca un regim care previne tulburarile digestive (datorita respectarii timpului de digestie a diferitilor macronutrienti).
Dieta inlatura tulburarile de somn si imbunatateste starea de spirit, fiind in stransa legatura cu hormonul de somn (melatonina) si cu hormonul fericirii (seratonina) stimulati, se pare, de consumul de alimente bogate in triptofan la masa de seara.


Cronodieta: cat si cand?

Nu este o dieta restrictiva, trebuie doar respectata regula de baza: mai multe calorii in prima parte a zilei pentru a-i da organismului energia de care are nevoie. Sunt interzise asocierile carbohidratilor cu proteinele sau cu consumul de bauturi alcoolice la aceiasi masa. De asemenea, este interzis consumul dulciurilor, cu exceptia gustarii de la ora 4, cand se pot accepta un patrat de ciocolata neagra sau 2 fructe uscate.

Micul dejun trebuie luat pana la ora 9.00 si sunt permise grasimile si zaharurile. De aceea pot fi consumate: lapte sau iaurt cu cereale, 100 de grame de branza cu 70 grame de paine graham sau 20 grame de unt si o bautura neindulcita, de preferat un ceai.

Gustare (ora 10.30): un fruct la alegere.

Pranzul (ora 13.00) trebuie sa contina carbohidrati pentru ca in acest moment al zilei organismul are nevoie de ei si ii digera mai bine.
Se poate consuma, de exemplu, o ciorba de legume cu orez sau paste sau mancare de orez cu linte. Pranzul contine un singur fel de mancare, aperitivele sau desertul fiind excluse.

Gustarea de la ora 16.00 poate contine un patrat de ciocolata neagra sau doua fructe uscate, intrucat abia in acest moment corpul tau are nevoie de ceva dulce.

Cina trebuie luata pana la ora 18.00 si se bazeaza pe aportul de proteine. Este o masa usoara, deoarece, in acest moment, procesul digestiv nu mai este la fel de intens ca in timpul zilei. Poti consuma carne slaba sau peste, gatite la gratar, fierte sau la abur.


Pro si contra cronodietei

Argumente pro din partea specialistului:
  • regimul presupune 3 mese principale si 2 gustari zilnic, la ore fixe, cu mic dejun important;
  • se pot consuma alimente din toate grupele (proteine, glucide, lipide);
  • concentrarea meselor bogate in prima parte a zilei, cand organismul utilizeaza caloriile, evitand acumularea de grasimi;
  • cina saraca din punct de vedere caloric si la distanta de momentul somnului.
 
Contra:
  • nu exista o limitare clara a cantitatilor consumate;
  • adesea, persoana care se decide sa urmeze o astfel de dieta trebuie sa isi schimbe obiceiurile alimentare in mod radical.
    De aceea este foarte important ca regimul sa fie tinut sub supravegherea medicului.
 

Cat este de eficienta?

Potrivit nutritionistului, "poate fi o dieta eficienta in scaderea ponderala, atat timp cat se respecta principiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate, cu un usor deficit caloric. Pierderea in greutate se datoreaza insa in mare parte scaderii apetitului ce apare in urma separarii macronutrientilor in cursul unei mese".
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • geanina_popescu pe 17 Feb 2009, 09:04
    cronodieta

    eu urmez aceasta dieta de 3 luni si nu am reusit sa dau jos aproape 7 kg. Dar am facut si putin exercitiu fizic, in sensul ca fac bicicleta cate 20 min 4-5 zile pe sapt.

    0
    0

  • dragan pe 16 Feb 2009, 11:46
    cronodieta

    ar fi bn sa slabesc urmand aceasta dieta,nu cred ca e greu,mai vb peste 2-3 sapt

    0
    0

  • dragan pe 16 Feb 2009, 11:44
    cronodieta

    ar fi bn sa slabesc urmand aceasta dieta,nu cred ca e greu,mai vb peste 2-3 sapt

    0
    0

  • antuza pe 14 Feb 2009, 13:35
    .....

    cred ca daca ti se face foame inainte sa vina ora mesei, e binevenit un fruct..sau un ceai cald

    1
    0

  • antuza pe 14 Feb 2009, 13:33
    :)

    "fructe dupa lactate?" Da, se combina si sunt multe multe retete faine.. Bineinteles ca nu oricui prieste..dar exista vreun aliment care sa faca bine oricui??fiecare cu sistemul sau

    0
    0

  • mRI pe 14 Feb 2009, 03:27
    DIETA

    O dieta foarte buna, dar mai intii de toate avem nevoie de forta interioara, noi insine, pentru a putea face orice fel de dieta, oricum o voi incepe si eu.

    1
    0

  • claudya pe 13 Feb 2009, 14:18
    o dieta excelenta

    am sa o incerc. de multa vreme ma gandisem la o astfel de dieta si aku k am gasito am sa o pun in practica

    0
    0

  • adya pe 13 Feb 2009, 12:16
    cronodieta

    Sunt cam multe nereguli cu aceasta dieta ... fructe dupa lactate; daca esti intolerant la lactoza ... daca esti hipotensiva - fara cafea esti mort .. la pranz, doar o ciorba, in conditiile in care muncesti si esti stresat - indiferent daca esti muncitor sau director - lesini de foame! linte - prea mult fier! te doare stomacul; seara... ok, posibil ca aceasta dieta sa fie pt cele care nu muncesc ...sanatate multa!

    1
    0

  • antuza pe 13 Feb 2009, 09:30
    Foarte Bine!

    Cea mai corecta metoda de a te hrani! Si am ramas putin surprinsa ca eu, cu oarecare cunostinte despre mesele la aceleasi ore, imi fixasem pranzurile la exact aceleasi ore ca in articol :)) Referitor la cantitatile consumate, exista o limitare: sa te ridici de la masa inainte sa te saturi (cand simti ca i-ai dat organismului numai cat are nevoie..cand te saturi, deja e prea mult, atunci e semnal ca stomacul deja nu mai poate)! Veti vedea ce bine si multumite/i va veti simti..

    0
    0

  • florentina pe 13 Feb 2009, 09:29
    pentru sanatatea noastra

    ACEST REGIM ESTE BINE GANDIT DAR TREBUIE SA_L RESPECTAM PT A NE FACE MAI SUPLE, VOI INCERCA SI EU PT CA AM DEJA 7 KG IN PLUS SI MA DERANJEAZA

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod