cancer

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul îşi continuă extinderea „alarmantă“ în lume, cu 18,1 milioane de noi cazuri şi 9,6 milioane de decese înregistrate în 2018.

Un bărbat din cinci şi o femeie din şase din întreaga lume dezvoltă un cancer în decursul vieţii lor şi un bărbat din opt şi o femeie din 11 mor din cauza acestei boli, relevă un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Cancerul îşi continuă expansiunea în lume, cu 18,1 milioane de noi cazuri şi 9,6 milioane de decese în 2018, potrivit celui mai recent raport al Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cancerul pulmonar este cel mai letal, cu 1,8 milioane de decese (18,4% din total), devansând cancerul colorectal (881.000 de decese, 9,2%), cancerul de stomac (783.000 de decese) şi cancerul de ficat (782.000 de decese), potrivit noilor estimări stabilite pentru 36 tipuri de cancer în 185 de ţări.

Comparativ cu anii precedenţi, noile cazuri de cancer în lume s-au cifrat la 17 milioane de cazuri în 2018, faţă de 14 milioane în 2012.

"Noile cifre arată că este mult de făcut pentru a răspunde la creşterea alarmantă a acestui flagel în lume, iar prevenirea trebuie să joace un rol cheie", a declarat Christopher Wild, director al CIRC, cu sediu la Lyon (Franţa).

Aproape jumătate din noile cazuri şi peste jumătate din decesele provocate de cancer în lume în 2018 au avut loc în Asia, în principal în China, în mare parte deoarece această parte a lumii concentrează peste 60% din populaţia globului.

Potrivit agenţiei ONU, 43,8 milioane de persoane suferă de cancer diagnosticat în întreaga lume.

Cancerul pulmonar se clasează în fruntea cazurilor celor mai frecvente diagnosticate la bărbaţi şi constituie principala cauză de deces cu aproximativ un deces din cinci.

Raportul notează şi o creştere "îngrijorătoare" a cancerului de plămân la femei: fiind principala cauză de deces prin acest tip de cancer la femei în 28 de ţări.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
14 Septembrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod