vin

Un pahar nu-i bai! Alcoolul băut cu măsură previne demența

Alcoolul consumat cu măsură poate preveni apariția demenței, susțin autorii studiului

 

Alcoolul generează numeroase riscuri pentru sănătate, de la tulburări asociate dependenţelor şi până la cancer şi trecând prin ciroză şi boli cardiovasculare.

Potrivit autorilor studiului, dintre funcţionarii britanici monitorizaţi, voluntarii care consumau alcool cu moderaţie beau cel mai adesea vin, în timp ce marii consumatori de alcool preferau berea.

Alţi cercetători au asociat deja consumul moderat de vin cu o stare de sănătate mai bună, presupunând că anumiţi dintre compuşii organici ai acestei băuturi, polifenolii, ar fi benefici pentru sistemul nervos şi sistemul cardiovascular.

Însă aceste rezultate rămân controversate.

Tot ceea ce îi vizează pe abstinenţi (faţă de alcool) "trebuie să fie interpretat cu prudenţă, pentru că asta poate să trimită la alte probleme de sănătate şi la diferenţe culturale", a comentat un cercetător în geriatrie şi care nu a participat la noul studiu, Clive Ballard, profesor la Universitatea Exeter, citat de Science Media Centre.

Demenţa afectează între 5% şi 8% din totalul persoanelor trecute de vârsta de 60 de ani pe plan mondial, reprezentând aproximativ 50 de milioane de oameni, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de Agerpres.


Foto: Depositphotos

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod