Acizii grași Omega-3 ar putea trata diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună incurabilă a cărei origine nu este cunoscută pe deplin. Noile cercetări arată că grăsimile Omega-3 sunt eficiente în cadrul terapiei care diminuează gravitatea reacțiilor autoimune specifice afecțiunii.
Aproximativ 1,25 milioane de adulți și copii sunt diagnosticați cu diabet de tip 1, ceea ce înseamnă că sistemul lor imunitar nu recunoaște propriile celule beta ale organismului, le atacă și le distruge. Celulele beta sunt esențiale pentru producerea insulinei. Organismul are nevoie de insulină pentru a transporta glucoza în celule și pentru a crea energie. În lipsa celulelor beta care creează rezervele de insulină, glucoza se va acumula în sânge, iar corpul nu o va putea folosi pentru a obține energie suplimentară.
Până în prezent nu s-a putut stabili care este cauza diabetului de tip 1 și nu poate fi vindecat. Cea mai frecventă variantă de tratament implică administrarea insulinei, dar scopul cercetătorilor este oprirea atacului organismului asupra celulelor beta și refacerea lui prin eliminarea efectelor negative.
În acest context, un nou studiu realizat de dr. Allan Zhao de la Universitatea Tehnologică din Guangdong a investigat beneficiile potențiale ale suplimentării meniului persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1 cu acizi grași de tip Omega-3. Aceste grăsimi sunt esențiale pentru funcționarea optimă a mai multor organe, ameliorând activitatea mușchilor, prevenind formarea cheagurilor de sânge, impulsionând digestia și susținând divizarea și multiplicarea celulelor.
Beneficiile grăsimilor de tip Omega-3 au fost analizate în cadrul mai multor studii, evidențiindu-se faptul că protejează organismul împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a artritei reumatoide.
În plus, Omega-3 stopează procesele inflamatorii din organism, iar acest lucru i-a determinat pe autorii noului studiu să cerceteze dacă pot preveni sau ameliora evoluția bolilor autoimune.

 
Omega-3 ar putea regenera celulele beta

Dr. Zhao și echipa sa au studiat efectele Omega-3 asupra șoarecilor care aveau diabet de tip 1, care au fost împărțiți în 2 grupuri. Primul grup a avut o dietă normală, iar cel de-al doilea a consumat un meniu suplimentat cu Omega-3. După un interval de 3 luni s-au testat toleranța la glucoză și la insulină pentru ambele grupuri de șoareci.
De asemenea, s-a examinat și gradul de infiltrare a limfocitelor în pancreas, o manifestare specifică diabetului de tip 1. Studiul a relevat că adăugarea acizilor grași de tip Omega-3 în cadrul meniului zilnic a ameliorat semnificativ metabolizarea glucozei și a redus gravitatea simptomelor acestei boli.
S-a observat o reducere a proteinelor care favorizează inflamațiile, precum și a cantității de limfocite de la nivelul pancreasului. În plus, dr. Zhao și colegii săi au remarcat semne de regenerare a celulelor beta în cazul șoarecilor care consumaseră grăsimi Omega-3. Suplimentarea meniului cu aceste grăsimi timp de cel puțin 182 de zile a normalizat nivelul glicemiei și al producției de insulină, a blocat accesul limfocitelor în pancreas și a diminuat valorile markerilor inflamatori.
Aceste rezultate demonstrează că adăugarea acizilor grași de tip Omega-3 în cadrul dietei pacienților diagnosticați cu diabet de tip 1 poate reprezenta o terapie foarte utilă, cu mai puține efecte secundare decât tratamentele clasice.
„Concluziile din cadrul studiului nostru pot oferi o direcție utilă pentru tratarea manifestărilor clinice ale diabetului de tip 1 și reducerea severității simptomelor. Pacienții recent diagnosticați sau cei care și-au menținut glicemia stabilă vor beneficia rapid dacă se adaugă Omega-3 în meniul lor zilnic. În plus, considerăm că grăsimile Omega-3 pot oferi o cale de tratare a tuturor bolilor autoimune și avantajele utilizării lor nu se restrâng la persoanele afectate de diabet”, a spus dr. Zhao.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?