Transplantul cu celule stem, o șansă de supraviețuire pentru pacienții cu leucemie acută limfoblastică

Leucemia Acută Limfoblastică (LAL) este o afecțiune hematologică severă, fiind o formă rară de cancer al sângelui și măduvei osoase la adult, iar la copil este cea mai frecventă formă de leucemie acută.
Spre deosebire de leucemiile cronice, leucemia acută progresează foarte rapid. În doar câteva săptămâni, boala evoluează, simptomele se înrăutățesc, iar starea de sănătate fizică și psihică a pacientului se alterează semnificativ.

„Pentru că vorbim de o formă extrem de agresivă de cancer, este foarte important ca diagnosticul să fie pus corect și la timp. Debutul bolii este deseori brutal, pacientul resimite o stare generală de rău și disconfort, oboseala este accentuată, iar apetitul scade.
Jumătate dintre pacienți fac febra, atât din cauza bolii, cât și din cauza infecțiilor repetate din organism, determinate de scăderea numărului de neutrofile. Unii pacienți se plâng de dureri osteo-articulare, iar alții pot sângera, la nivel cutanat sau la nivelul mucoasei. În alte cazuri pot apărea formaţiuni tumorale, jenă sau durere în etajul superior abdominal - din cauza creşterii dimensiunilor ficatului sau splinei. Sunt și anumite cazuri când boala apare pe nesimţite, fără manifestări vizibile.
Pentru că simptomele leucemiei acute limfoblastice sunt atât de diferite, diagnosticarea afecțiunii se face pe baza testelor uzuale de sânge. Dacă rezultatele acestora nu se încadrează în limitele normale, persoana în cauza trebuie să fie direcționată către un medic specialist hematolog pentru teste suplimentare, specifice”
, explică Dr.Nicoleta Berbec, Conferențiar Spitalul Clinic Colțea, București.

Leucemia Acută Limfoblastică este determinată de înmulțirea la nivelul măduvei osoase hematogene (din interiorul oaselor late) a unor celule foarte tinere, care sunt anormale ca structură şi funcţie și care invadează întreaga măduva osoasă.
De cele mai multe ori, nu se distinge o cauză precisă care să determine transformarea celulelor sănătoase în celule maligne, însă există anumiţi factori care pot fi responsabili de boală. Unii dintre aceștia sunt factorii de mediu, precum expunerea la radiații sau la diferite substanţe chimice, tratamentele citostatice anterioare sau consumul de alcool în perioada maternităţii. O altă categorie de factori sunt cei genetici – există familii cu predispoziţie pentru această afecţiune, cu toate că aceste cazuri sunt rare, iar boala nu se transmite ereditar.
De asemenea, există anumite boli genetice ce predispun la apariția LAL (de exemplu sindromul Down).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod