gust neplacut in gura

Gust neplăcut în gură. Care sunt cele mai frecvente cauze și ce boli poate semnala

Un gust neplăcut în gură poate fi simptomul a ceva inofensiv sau ceva grav. Fie că este un gust amar, acru, metalic sau dulce, motivele din spatele acestuia ar putea fi numeroase.
De aceea, e o idee bună să analizezi ceea ce ai mâncat în ultimele zile, cum te-ai simțit și, uneori, chiar să cunoști istoricul medical al familiei.

Iată cele mai frecvente cauze care pot fi responsabile pentru gustul neplăcut din gură:


Ai putea avea o micoză, o ciupercă


Se mai numește aftă bucală și afectează gura, creând pete albe pe gât și limbă. Infecția este cauzată de o bacterie numită Candida Albicans care se găsește în mod natural în gură și este controlată de sistemul imunitar.

Acestea fiind spuse, dacă sistemul tău imunitar scade, această bacterie se poate reproduce rapid provocând o infecție. În afară de apariția petelor albe, un alt simptom este gustul ciudat în gură.

Ai putea fi însărcinată


În afară de greață și oboseală, o mare parte din femeile însărcinate se plâng de un gust metalic în gură. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor hormonale pe care corpul le experimentează atunci când creează o viață nouă.


Hormonii îți pot afecta simțul mirosului și gustului, determinându-te să-ți urăști parfumul preferat și să eviți varza de Bruxelles. Dar, nu îți face griji, acest lucru dispare de obicei în al treilea trimestru.

Ai putea avea nevoie de mai mult zinc


Dacă ai o dietă cu un conținut scăzut de zinc, corpul tău nu absoarbe cantitatea adecvată de zinc sau ai un deficit de zinc, este posibil să experimentezi un gust ciudat în gură. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că zincul crește nivelul gustinei, un tip de proteină care controlează papilele gustative.

Poate te interesează și: De ce e mai bine să faci duș seara. 6 motive
 

Poate fi din cauza gripei sau a unei răceli obișnuite


Dacă ai un gust amar în gură, înspțit de gripă sau răceală, nu îți face griji, deoarece acest lucru este perfect normal. Ambele sunt infecții frecvente și, potrivit oamenilor de știință, îți pun sistemul imunitar în alertă pentru a combate producția de proteine.


În timp ce se întâmplă acest lucru, poate lăsa un gust dulce-amărui în gură. În plus, dacă infecția este în nas sau în gât, este posibil să ai un fist ciudat din cauza bacteriilor care cauzează gripa.

Ai putea avea diabet


Dacă organismul tău întâmpină dificultăți în ceea ce privește reglarea zahărului din sânge, este posibil să ai un gust dulce ciudat în gură. Cercetările arată că acesta este motivul pentru care, dacă suferi de diabet, experimentezi acest lucru.

Un alt motiv este că, uneori, diabetul poate reduce cantitatea de zinc pe care o absorbi, făcând gura să simtă ca și cum a mâncat ceva duce-amar.

Ai putea fi mult prea stresat/ă


Anxietatea poate provoca ceea ce este cunoscut sub numele de xerostomie sau gură uscată, ceea ce înseamnă exact acest lucru, efectul uscăciunii cauzat de cantități mici de salivă în gură. Saliva joacă un rol important în sănătatea noastră, cum ar fi combatarea becteriilor rele din gura noastră.
Deci, dacă nu o produci în cantitățile necesare, vei simți un gust ciudat în gură.

Când ești nervos, îngrijorat sau anxios, ai tendința de a produce mai puțină salivă și aceasta ar fi explicația gustului ciudat.

Ar putea fi din cauza medicamentelor pe care le iei


Dacă iei un anumit tip de medicament, este posibil să experimentezi un gust dulce-amar, sărat sau chiar metalic în gură. Conform studiilor, acesta este un efect secundar al multor medicamente, prescrise sau fără prescripție medicală, cum ar fi antibioticele, antiinflamatoarele și cele utilizate pentru a trata hipertensiunea și alergiile.

Chiar și unele multivitamine pot avea acest efect. Din fericire, durează doar până când procesezi medicamentul sau suplimentul.

E posibil ca igiena ta orală să necesite o îmbunătățire


Gura găzduiește multe tipuri de bacterii, unele bune, altele rele. Dacă nu ai o igienă orală adecvată, spălându-ți dinții și folosind ața dentară zilnic, vei permite proliferarea bacteriilor dăunătoare, ceea ce va duce la un gust suspect în gură.


În plus față de gustul neplăcut, ai putea avea probleme cu dinții și gingiile, ceea ce ar înrăutăți lucrurile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod