E.coli: 7 sfaturi ca să nu te îmbolnăveşti niciodată

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte în mod natural în organismul nostru, în cele mai multe cazuri fiind inofensivă. Însă, există şi unele tulpini care produc toxiinfecţii alimentare severe. Vezi cum te poţi proteja!

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte în mod natural în organismul nostru, în cele mai multe cazuri fiind inofensivă. Însă, există şi unele tulpini care produc toxiinfecţii alimentare severe. Vezi cum te poţi proteja!

 

Infecţia cu anumite specii de E.coli, cum ar fi E. coli enterohemoragic generează simptome serioase: diaree apoasă (posibil cu sânge), crampe abdominale severe, greaţă, vomă, febră (în unele cazuri). Cea mai gravă complicaţie a bolii este sindromul hemolitic uremic (SHU), care se tratează cu transfuzii sau dializă.



Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bacteria se poate transmite de la om la om, prin intermediul dejecţiilor sau pe cale orală.

 

 

Iată cum te poţi proteja de infecţie!


Specialiştii Autorităţii Naţioanle Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă luarea următoarelor măsuri:

1. Spală-te pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă);

2.

Spală sub jet de apă fructele şi legumele proaspete;

3. Atenţie la carne, aceasta trebuie să fie preparată termic corespunzător înainte de a o consuma (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii);

4. Depozitează separat carnea proaspătă de alte alimente şi utilizează tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente;

5. Este recomandat să fierbi laptele proaspăt (crud) înainte de consum;

6. Evită manipularea în condiţii de igienă precară a alimentelor;

7. Persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei.

 

 

Epidemia cu E.coli a început din Germania, de la seminţe germinate


După speculaţii care incriminau spaniolii pentru răspândirea infecţiei cu E.coli, se pare că datele recente arată că îmbolnăvirile înregistrate în Europa ar putea avea originea în seminţe germinate produse în nordul Germaniei. Potrivit statisticilor OMS, 22 de persoane au murit în Europa în urma contaminării cu E.coli enterohemoragică, 21 dintre decese fiind înregistrate în Germania.

Medicii germani folosesc un tratament nou pentru cazurile grave de infecţie cu E.coli, Soliris (eculizumab).

New England Journal of Medicine a publicat recent un studiu privind eficienţa acestui medicament pentru formele foarte grave de sindromul hemolitic uremic (SHU) de origine bacteriană la trei copii din Franţa, Canada şi Germania, scrie Mediafax.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod