Duşul zilnic îţi distruge pielea

Ştii că fumatul, alcoolul, alimentaţia plină de grăsimi ne pot îmbolnăvi organismul. Dar nu cred că te gândeai la faptul că duşul zilnic sau clătirea gurii după spălatul pe dinţi pot să-ţi dăuneze în vreun fel. Iată ce alte obiceiuri zilnice îţi fac rău!

Ştii că fumatul, alcoolul, alimentaţia plină de grăsimi ne pot îmbolnăvi organismul. Dar nu cred că te gândeai la faptul că duşul zilnic sau clătirea gurii după spălatul pe dinţi pot să-ţi dăuneze în vreun fel. Iată ce alte obiceiuri zilnice îţi fac rău!

 

Specialiştii britanici ne dezvăluie cum ne facem rău în fiecare zi. Descoperă care sunt cele şapte obiceiuri pe care le ai în rutina zilnică, dar la care nici nu te gândeai că îţi fac rău, după cum scrie DailyMail.co.uk

 

 

1. Duşul efectuat zilnic

Apa fierbinte, săpunurile prea agresive înlătură uleiurile naturale de la nivelul pielii care au rolul de a o proteja de factorii externi. Astfel, pielea este tot mai uscată, cu tendinţa de a se crăpa şi foarte predispusă infecţiilor. "Majoritatea oamenilor se spală mult prea mult. Folosirea apei fierbinţi combinată cu săpunuri agresive poate distruge uleiurile pielii, provocând uscarea, crăparea şi chiar infectarea acesteia. Pentru mulţi dintre noi duşul zilnic nu este necesar. Dacă totuşi acest gând te înspăimântă, încearcă să foloseşti apă mai rece", recomandă Nick Lowe, medic dermatolog la clinica Cranley din Londra.

 

 

2. Opt ore de somn pe noapte

"Omul a evoluat în aşa fel încât poate avea un stil de somn fragmentat. Somnul de 15 minute în timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul nopţii", spune Jim Horne, cercetător la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough. Specialistul spune că nu avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte şi că ele pot să ne obosească mai mult. El le propune persoanelor care obişnuiesc să se trezească în timpul nopţii să recurgă la o activitate relaxantă (cum ar fi cititul) în loc să se streseze că nu pot să doarmă, lăsând astfel la decizia organismului nevoia de somn.

 

 

3. Clătirea gurii după spălatul pe dinţi

Te-ai spălat pe dinţi şi ţi se pare normal să te clăteşti ca să nu rămână pasta în gură? Ai spune că da, însă medicul dentist Phil Stemmer te sfătuieşte să te speli pe dinţi fără să umezeşti periuţa şi să nu te clăteşti cu apă la final. "Clătirea curăţă învelişul protector lăsat de pasta de dinţi, iar absenţa acestei operaţiuni ar adăuga câteva ore de protecţie dinţilor", explică specialistul. De asemenea, el nu recomandă spălatul pe dinţi imediat după masă, ci la un interval de o jumătate de oră "deoarece acizii şi zahărul din alimente slăbesc temporar smalţul dinţilor", susţine specialistul.

 

 

4. Statul pe toaletă

Toaletele moderne ne determină să stăm într-o poziţie care este total greşită, cercetătorii susţinând că ghemuirea este cea mai normală postură şi cu efecte deosebit de benefice, mai ales în cazul persoanelor care suferă de constipaţie, potrivit unui studiu apărut în publicaţia Digestive Diseases and Sciences. "Plasarea unei trepte sub picioare şi aplecarea înainte poate fi de ajutor persoanelor cu probleme digestive", spune medicul Charles Murray, de la spitalul Royal Free din Londra.

 

 

5. Obsesia legată de curăţenia zilnică

Nu sarcinile propriu-zise legate de curăţenie ne cresc tensiunea arterială, ci mai mult stresul legat de lipsa timpului pe care îl avem la îndemână pentru a realiza toate responsabilităţile din casă, potrivit unui studiu recent apărut în publicaţia Psychosomatic Medicine. De asemenea, folosirea frecventă a produselor de curăţare din comerţ poate să crească riscul de a dezvolta astm.

 

 

6. Respiraţia incorectă

Avem tendinţa de a umfla pieptul atunci când inspirăm, ceea ce este greşit pentru că partea de jos a plămânilor nu primeşte aer proaspăt. Corect este să inspiri aerul proaspăt fără să mişti pieptul şi să foloseşti stomacul, iar când expiri să încordezi muşchii abdominali, recomandă medicul Neil Shah de la Societatea de Administrare a Stresului.

 

 

7. Lipsa mişcării după cină

Dacă iei cina şi te bagi în pat sau te pui pe canapea în faţa televizorului, corpul tău va depune alimentele consumate ca grăsime. De aceea trebuie să faci mişcare măcar 20 de minute după cină şi nu vei mai avea niciun motiv să nu mănânci seara, chiar şi după ora 21:00, explică Claire MacEvilly, nutriţionist la Laboratorul de Cercetare a Nutriţie de la Universitatea Cambridge. "Cheia pentru a nu lua în greutate este să mănânci porţii mici şi regulate", spune specialistul.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztai zoltan pe 21 Sep 2011, 20:32
    Still de viata normala .

    Daca functionam la parametrii normali , si nu exageram , atunci apar dezechilibrele numai . Linistit va puteti spala sau sa faceti un dus , insa sa nu stati ore in sir in apa calda cu fel si fel de aromoterapii care de multe ori sunt alergogeni , Tot alergogeni sunt si mijloacele de curatire in cantitati mari si zilnic , dar curatenie se poate face si fara acestea . In rest numai bine si sanatate multa cu un nou still de viata .

    0
    1

  • corina pe 4 Iun 2011, 21:04
    mda

    vai de mine!! people, nu ati citit cu atentie articolul!! de fapt nici nu e de mirare..scrie "pentru multi dintre noi dusul zilnic nu e necasar", si sugereaza folosirea apei mai reci..nu scrie nicaieri nu te spala zilnic, ce ati citit? Si mai dati si commentu-uri..ioi

    1
    2

  • andreea pe 3 Iun 2011, 12:11
    :)))))))))))

    kiki ai dreptate! e normal sa faci dus zilnic! in bucuresti in tramvaie sau autobuze vara miroase ingrozitor! eu cred ca ar trebui sa se scrie un articol in care sa se incurajeze spalatul

    0
    2

  • LIA pe 2 Mai 2011, 15:48
    miros bine!

    EU MA SPAL!IN FIECARE ZI SI DE CATE ORI SIMT NEVOIA si parul il spal si ma simt o curata

    3
    1

  • georgica pe 1 Mai 2011, 11:23
    spalatul zilnic face rau??????????????????????????????

    Ce facea bine ieri organismului, azi face rau.Este o nebunie generala din care nu mai inteleg nimic.Dar sa stai nespalat este absurd. Domnul din articol spune ca dupa o zi de munca sa dormi fara sa te speli ????????????????????//. Telefoanele mobile pana mai ieri se spunea ca fac rau organismului, azi cu cat vorbim mai mult la telefon suntem mai destepti. INTERESUL POARTA FESUL spune romanul.

    1
    3

  • luca pe 29 Apr 2011, 09:58
    articolul nu ne sugereaza sa nu ne spalam !!!

    nu este vorba sa nu faci dus ci sa nu degresezi excesiv pielea pentru ca se distruge bariera normala de microbi si incep sa apara problemele(eczeme,manacrimi)

    7
    1

  • DeaX pe 29 Apr 2011, 06:40
    =))

    @ kiki vreo 10 minute nu m-am putut opri din ras!!! si eu fac dus tot de 2 ori pe zi... referitor la articol, pana la urma si ce face bine face si rau... depinde de organismul fiecaruia. daca e sa te iei dupa toate concluziile la care au ajuns oamenii de stiinta, ajungi sa nu mai faci nimic decat sa stai cu ochii in tavan intrebandu-te ce sa faci... daca e bine sau nu e bine...

    6
    1

  • kiki pe 28 Apr 2011, 17:04
    sa ne spalam

    majoritatea romanilor sunt nespalati. acu ca a dat caldura pute ingrozitor in autobuz. romanu face economie la apa si sapun. eu prefer sa fac dus de 2 ori pe zi(dimineata si seara)

    10
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod