De câte ore de somn ai nevoie?

Vârsta şi sexul ne dictează necesarul de somn

Vârsta şi sexul ne dictează necesarul de somn de care avem nevoie în fiecare noapte, arată ultimele studii. Află de câte ore de somn ai nevoie ca să te simţi fresh dimineaţă!

Somnul este esenţial pentru sănătatea organismului, iar cele mai recente descoperiri arată că orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de vârstă şi sex. Ai să vezi de ce este bine să sari peste somnul de după-amiaza, asta în cazul în care îţi permiţi acest "lux", dar să nu aplici metoda pentru somnul din timpul nopţii. Potrivit specialiştilor este obligatoriu sa dormim măcar 6-8 ore pe noapte şi să cuprindem cel puţin o parte din intervalul 22:00 - 02:00.

De ce să nu dormi după-amiaza?


Pentru că rişti să faci diabet, este concluzia cercetătorilor de la Spitalul Guangzhou din China şi de la Universitatea din Birmingham care au constatat că persoanele care obişnuiau să doarmă în timpul după-amiezii au un risc cu 26% mai ridicat să se îmbolnăvească de diabet. "În timpul somnului de amiază, corpul nu mai produce insulina şi devenim mai sensibili la această afecţiune. Iar la trezire se activează anumiţi hormoni şi mecanisme care împiedică insulina să-şi facă efectul", explică dr. Shahrad Taheri, coordonatorul studiului.


Nici prea puţin, nici prea mult somn


Trebuie să-ţi stabileşti singură un program de somn pe care să îl respecţi pe cât posibil. Rutina în acest caz este mai mult decât indicată. Nici prea puţine ore de somn, dar nici prea multe nu te vor ajuta să funcţionezi la capacitate maximă. Potrivit specialiştilor, sub 6 ore de somn pe noapte sunt prea puţine, iar mai multe de 9 ore sunt prea multe. "Orele necesare pentru somn variază de la persoană la persoană, însă statisticile arată că în general fiecare avem nevoie de 7-8 ore de somn. Sub 6 ore sau peste 9 ore de somn în cazul persoanelor adulte sunt asociate cu dereglarea metabolismului şi cu probleme la nivelul inimii", atenţionează dr. Phyllis C. Zee, profesor de neurologie şi directorul Centrului pentru Studiul Tulburărilor de Somn de la Şcoala de medicină Feinberg din cadrul Universităţii Northwester din Chicago.

Dacă dormi prea puţin...
  • rişti să faci diabet;
  • rişti să ai probleme cu greutatea şi să devii obez;
  • rişti să ai probleme de natură psihică.


Iată cât trebuie să dormi


Potrivit profesorului de neurologie, dr. Phyllis C. Zee, citat de publicaţia EveryDayHealth iată de câte ore de somn avem nevoie pe parcursul vieţii:

  • bebeluşi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
  • copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
  • preşcolari: 11-13 ore de somn;
  • şcolari: 10-11 ore de somn;
  • adulţi: 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult)
  • persoane în vârstă: 7-9 ore de somn.


Femeile dorm mai mult decât bărbaţii


Potrivit cercetărilor, femeile petrec mai multe ore dormind decât bărbaţii şi se trezesc foarte uşor la diferite zgomote. Printre factorii care le pot disturba somnul se numără: tulburările hormonale, depresia, problemele emoţionale, sindromul picioarelor neliniştite, apneea de somn, atrita, durerile de spate şi fibromialgia.

În schimb, bărbaţii au probleme cu somnul atunci când întâmpină probleme la serviciu sau în viaţă (divorţ, copii, bani), epilepsie, probleme cardiace, apnee de somn, depresie sau abuz de diverse substanţe.


Sfaturi pentru un somn liniştit


Dacă problemele cu somnul nu sunt cauzate de o afecţiune, atunci poţi să urmezi următoarele sfaturi:

  • Stabileşte-ţi un program de somn pe care să-l respecţi aproximativ în fiecare seară
  • Nu neglija importanţa exerciţiului fizic, însă nu chiar înainte de somn pentru că îţi poate altera calitatea somnului
  • Fără cofeină după ora 16:00 dacă ai observat că îţi afectează somnul
  • Relaxează-te înainte de culcare
  • Atmosfera din cameră este de asemenea importantă. O temperatură medie, întuneric şi linişte pentru un somn odihnitor.

 

 

 

Tu de câte ore de somn ai nevoie ca să te simţi fresh dimineaţă?


Aşteptăm comentariile tale. Citind articolul poţi să îţi dai seama dacă dormi suficient pentru a-i oferi corpului tău repausul de care are atât de multă nevoie. I-am întrebat şi pe cititorii noştri de pe Facebook câte ore dorm ei pe noapte, iar media se situează undeva între 6-8 ore.

Ramona ne spune că la 20 de ani aveam nevoie de 10 ore, iar acum la 30, are nevoie doar de 8 ore. În schimb, Loredana care are 21 de ani nu este fresh fără 9 ore de somn "mai mult sau mai putin imi dauneaza..ma trezesc cu dureri de cap", iar Daniela are nevoie de "8 ore, cu condiţia să nu mă ridic înainte de 9".

Făcând parte din grupul persoanelor somnoroase, Bella spune că ar dormi non stop "Eu aş dormi non stop, dar mă gândesc că trebuie să mă mai si trezesc :))". Raluca se mulţumeşte cu 6 ore "Mie-mi ajung şi 6 ore... la 35 de ani... si sunt fresh...aptă pentru muncă şi altele". Oana a constatat că i se duce toată ziua dacă se trezeşte mai târziu de ora 9 "Noroc că se poate muri de foame în somn că altfel m-aş trezi undeva prin 2020.....să beau o cafea.....şi să mă mai dezamorţesc :))) Glumesc! Este foarte tragic pentru mine să mă trezesc mai târziu de 9, mi se pare că nu îşi mai are rost ziua aceea". Alina-Dana, la vârsta de 27 ani are nevoie de 7 ore. Kristina, la 30 de ani trebuie să doarmă minim 8 ore, iar Adi cel puţin 6 ore şi cel mult 12 ore.

Cum bine estimau si specialiştii, dacă dormim mai puţin de 6 ore pe noapte şi facem o obişnuinţă din acest lucru, organismul nostru nu funcţionează la maxim şi suntem din ce în ce mai obosiţi. Elena a constatat acest lucru pe pielea ei, fiind nevoită să doarmă 5 ore pe noapte din cauza serviciului. "Eu dorm vreo 5 ore (serviciul), dar sunt frântă. Nu mai reuşesc să recuperez". Pentru Raluca, la vârsta de 17 ani, 8 ore de somn sunt suficiente "Mai ales că la vârsta asta avem energie de nu mai ştim ce să facem cu ea, dar când se apropie ora 23, deja visez patul. Când nu pot să adorm, beau un ceai de lavandă. În 5 minute deja visez îngeraşi".

Loredana are nevoie de 6-7 ore, însă din cauza serviciului doarme câte 10 ore "În schimb dorm câte 10 de la ora 4-5 dimineaţa până după-masă şi dacă s-ar putea aş dormi mai mult, ştiind că mă trezesc şi nu sunt fresh deloc, mă trezesc mai obosită decât înainte".
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Teen Line pe 5 Iun 2017, 22:58
    Taci dreacu

    Ba manca ti as, am persoane care dorm in familie ziua si nu face nimeni diabet ba, sa i le zici tu alora din China ca destul sperie lumea cu fata lor, acu' si cu ce descopera, fmm de ratati chineji

    0
    2

  • Constantin pe 16 Dec 2016, 21:28
    ma pus pe canduri

    de vreo 5 ani dorm cca 5-6 ore /noapte nu-i bine dar nu pot dormi mai mult, nu stiu de ce mentionez ca am 37 de ani si lucrez numai afara . la ora 22 mma culc si de la 4 nu prea mai dorm la 5 sunt in picioare si ma pregatesc de munca care plec zilnic la 6 si mai am o problema defapt 2 daca am venot prea obosit acasa si ma culc la 20 de la ora 1 max 2 nu mai pot dormi si a doua daca dupa ora 11-12 dupa masa dorm cel mult o ora nu mai pot adormi seara decat dupa ora 1-2 ce e de facut?

    0
    0

  • Horatiu pe 3 Iun 2016, 21:53
    Nopti nedormite

    Buna, Am 19 ani si mi-am facut analizele de curand iar totul a iesit in regula. Intrebarea mea e: oare daca lucrez pe timpul noptii iar ziua vreau sa fac si sala, corpul se va dezvolta mai greu ? Cumva noptiile nedormite imi pot opri dezvoltarea corpului ? Multumesc.

    0
    1

  • Angelo pe 17 Ian 2016, 06:58
    aa

    Pai ca sa fiu in stare de ceva toata ziua eu am nevoie de 7-10 ore de somn. Daca dorm 7 ma simt un pic obosit... cel mai bine e 8-9 ore.

    1
    1

  • anca pe 11 Iul 2014, 14:36
    somn exagerat

    buna ziua, si eu am o problema cu somnul, din toate analizele care le-am facut pana acuma, ar spune ca sunt sanatoasa, medicul de familie nici nu ma baga in seama, dar eu stiu ca trebuie sa fie ceva. De cand ma stiu, imi placea sa dorm mult, iar acum tot asa, doar k acum nu imi mai place, numai ca problema e ca, daca nu dorm cel putin 12 ore noaptea nu ma pot trezi nicicum dimineata. Daca e obligatoriu ma trezesc, doar ca atunci sunt toata ziua surmenata. Iar si atunci cand dorm 12 ore, parca mai mi-e somn dupamasa. Va rog daca puteti sa ma ajutati, ce problema ar putea fi? Am uitat sa mentionez (nu stiu daca are sau nu vreo legatura cu asta) k de la varsta de cam 14 ani, poate si mai repede, in jurul ochilor mai ales pe pleoape, am culoarea maro inchis, de toata lumea care ma vede ma considera ca sunt foarte obosita...si nu stiu ce sa fac, si daca ar putea avea legatura cu somnul sau nu...astept un raspuns, va multumesc

    3
    0

  • Ecaterina pe 6 Aug 2013, 15:23
    Trezire devreme

    Indiferent la ce ora ma culc, mereu ma trezesc cel tarziu la ora 8:00 (mai des chiar pe la 7:30)

    3
    0

  • claudia pe 11 Iun 2013, 21:26
    cum trebuie sa-ti faci programul de somn daca lucrezi numai de noapte?

    prietenul meu,lucreaza de noapte,cum ar trebuii sa-si faca programul de somn?

    3
    0

  • craciun alexandra pe 8 Iun 2013, 23:14
    somnul meu

    eu dorm de la zece seara ma pun in pat dar adorm foarte greuce inseamna asta

    3
    0

  • iulian pe 14 Mai 2013, 17:05
    somn bun

    intradevar 7 ar fi suficiente,dar cum se mentiona pe undeva incepand dupa ora 22,si daca se poate fara alarma,asta poate la inceput cu mici teste,se poate verifica fie de la 11,fie de la 12 7 ore,sau 8 ore.depinde putin si de scoala/servici sau fus orar.

    4
    1

  • Maximilian pe 23 Dec 2012, 14:25
    Insomnia

    Am aproape 20 de ani si somnul meu se rezuma la circa 5 ore de somn, exista un calmant preferential pentru somn; mentionez ca sunt pasionat de sport si ritmul meu de viata este mai alert si tonusul meu muscular este foarte accentutat. Daca exista posibilitatea de a purta o discutie sau o sugestie pe tema asta da`ti`mi un add pe yahoo va rog m.maximilian93

    0
    0

  • Alina pe 30 Nov 2012, 21:15
    Somn

    Eu am 15 ani si dorm de la 2 dimineata pana la 9 dimineata cand trebuie sa ma trezesc pentru scoala si asa fac toata saptamana. Dar in week-end dorm de la 2-3 dimineata pana 3-4 a doua zi :)) Si ma simt destul de bine chiar daca nu prea mai invat ca nu am cand ;)) . Nu stiu cum sa-mi reglez somnul :(

    1
    0

  • angii pe 7 Feb 2012, 18:03
    nu stiu ce sa zic

    eu am doar 14 ani si imi ajunf 7-8 ore de somn un pik ma simt obosita la sfarsitul saptamanii dar in rest nu eu nu pot sa dorm mai mult de 8 ore daca ma culc dimineata ma trezesk foarte devreme

    0
    0

  • Lyra pe 14 Ian 2012, 18:11
    Somnul

    În general, de când mă știu am fost genul de persoană care doarme mult, mă scol greu dimineața, deși am 24 de ani acum, parcă dacă dorm mai puțin de 10 ore nu sunt odihnită, dar în zilele libere dorm chiar și 12 ore. Vreau să schimb asta, însă în ultima vreme adorm greu noaptea și mă și scol târziu. Cum să schimb asta, să adorm liniștită, dar devreme și să mă și scol devreme?

    3
    0

  • cristina pe 29 Dec 2011, 23:37
    mult somn...cred

    Si eu am nevoie in general de 7-8 ore de somn si imi este destul de bine,insa de ceva vreme am inceput sa dorm si la amiaza vreo 2 ore cu baietelul meu insa mi se pare mult...si seara tot merg la somn fara probleme.Am senzatia ca dorm cam mult...nu credeti? sa am vreo problema de sanatate ceva?Am mai avut o data aceasta problema ....si am luat niste energizante date de medic ,dar nu cred ca e normal sa apelez mereu la acest remediu.Ce credeti ca ar trebui sa fac?

    1
    5

  • Raluca pe 10 Feb 2011, 08:35
    De câte ore de somn ai nevoie?

    Eu dorm insa nu ma simt odihnita pe deplin niciodata..am 20 de ani... De ce?

    4
    0

  • teo pe 29 Sep 2010, 23:09
    somnul meu

    imi place sa dorm dar nu prea am timp

    3
    0

  • alexandra pe 29 Sep 2010, 16:33
    somnul meu

    mie nu prea-mi place sa dorm. daca ma culc prea devreme, am impresia ca ziua se iroseste. de la 23 la 1 cand adorm eu, mai am 2 ore sa fac diverse chestii. urasc, insa, sa ma trezesc dimineata. mi se pare chin sa imi intrerup cea mai dulce parte a somnului. mai devreme de 9 e chin pentru mine sa ma trezesc. si totusi trebuie.

    3
    0

  • Pusa Elena Oancea pe 16 Sep 2010, 05:41
    Somnul meu

    Pe un fundal de muzica (la Magic FM) somnul meu este placut la varsta de 65 ani.,nu-mi permite sa ma invadeze gandurile!

    5
    4

  • TEO pe 14 Sep 2010, 18:37
    felicitari

    Foarte interesant articolul felicitari !!!

    9
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod