Toxiinfectia alimentara

Prevenire Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a imbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestiva.

1. Evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate.

2. Asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4 – 80 C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare).

3.
Consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider.

4. In cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 C;

5. Evitarea contactului intre alimentele ne-preparate si cele preparate.

6. Spalarea atenta a recipientelor in care se realizeaza prepararea alimentelor, inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei.

7. Spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa.

7.
Intretinerea curateniei tuturor suprafetelor bucatariei (paviment, mese de lucru).

8. Evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mâinilor/degetelor - in cazul in care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior.

9. Spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor inainte de consumarea lor.

10. Pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor.

11.
Asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau animale.

12. Folosirea doar a surselor de apa potabila pentru preparea alimentelor si consumul uman - o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii.

13. Fierberea apei este obligatorie, in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabile ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor.

14. Evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada, precum inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc..

15.
Fierberea laptelui, in cazul in care acesta nu este pasteurizat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod