Chimioterapia: asociata cu problemele de memorie

Tratamentul comun in chimioterapie cu ajutorul medicamentului 5-flourouracil produce efecte secundare asupra creierului. Chimioterapia realizata cu un singur medicament poate cauza probleme de memorie si alte dificultati cognitive - efecte secundare comune si neplacute, identificate de un nou studiu.
Mai mult de 50% dintre femeile care au cancer la san sustin ca au probleme cognitive chiar si dupa un an de la terminarea tratamentului.

Cercetatorii de la Universitatea de la Centrul Medical Rochester din New York si Scoala Medicala Havard sustin ca au descoperit cum chimioterapia cu medicametul 5 flourouracil sau 5-FU afecteaza sistemul nervos central, mult timp dupa terminarea tratamentului. Se spera ca datorita acestui studiu
sa fie limitate sau reduse afectiunile cognitive.

"Ceea ce am descoperit este o afectiune de termen scurt, care este mult mai usoara si mai putin nociva decat una pe termen lung", a declarat Mark Noble, unul dintre autorii studiului.
"Dupa ce tratamentul este terminat, afectiunea celulara se agraveaza."

Un studiu anterior a demonstrat ca 3 medicamente folosite frecvent in chimioterapie sunt mai toxice celulelor creierului decat celulelor canceroase pe care trebuia sa le trateze. Cercetatorii, insa, nu au explicat de ce efectele afectiunilor cognitive persista in cazul unor pacienti.

Pentru noul studiu, cercetatorii au verificat celulele liniare in laborator pe soareci, carora li s-a administrat 5-FU, si apoi au fost evaluate efectele medicamentului.
Acest medicament este folosit pentru tratarea afectiunilor maligne in cazul sanilor, ovarelor, stomacului, colonului etc.  

Astfel, cercetatorii au descoperit ca 5-FU afecteaza mai ales celulele sistemului nervos central. De asemenea, erau afectate celulele oligodendrocite, care ajuta la producerea mielinei, substanta grasa care imbraca celulele nervoase si faciliteaza comunicarea intre celule.  

"Pana in prezent nu se stiu foare multe lucruri pentru a dezvolta un tratament, mai sunt multe cercetari de facut in legatura cu aceasta descoperire".
Pana cand va fi dezvoltat un tratament medical propriu se recomanda: relaxarea pentru a focaliza atentia, exercitiile, reabilitarea cognitiva si unele medicamente cu agenti anti-inflamatori.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ELENA JANETA pe 10 Mar 2010, 09:01
    FICAT

    Buna ziua, Ma intereseaza in timpul ce fa chimioterapie ce as putea saiua naturist sau alopat(dar as prefera naturist )deja am organismul intoxicat,pentru protejarea ficatului care este motorul organismului. dobrotaelena 63@yahoo.com/galati

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod