Toxiinfectia alimentara

Tratament Unii medici opteaza pentru neadministrarea oricarei medicatii, lasand boala sa evolueze de la sine. Bineinteles nu in cazul copiilor, varstnicilor si bolnavilor cronici.

Aceasta atitudine terapeutica este permisa pentru bolnavii care "beneficiaza" de simptome uzuale si suportabile: greata, varsaturi, diaree, crampe intestinale.

Acestea sunt infectii bacteriene usoare, care dispar in cateva zile, in absenta oricarui tratament. Este bine, repet, atunci cand este cazul, sa ne lasam organismul sa lupte cu mijloace proprii impotriva factorilor patogeni.
Ne ajuta la sporirea imunitatii, precum si la dobandirea de noi anticorpi, gata de lupta in cazul urmatoarei infectii cu acelasi agent.

Insa, sunt si cazuri in care diareea persista si simptomele se accentueaza. Atunci se recomanda consultul medical si initierea tratamentului.

Tratamentul in sine este simplist in infectiile enterale simple pe care le-am descris pana acum. Nu sunt necesare antibioticele, doar o buna hidratare urmata de o dieta de tranzitie (face trecerea de la dieta terapeutica la dieta obisnuita, dinainte de imbolnavire).
E recomandat sa evitati antidiareicele, in absenta sfatului medicului, pentru ca aceste medicamente inhiba eliminarea agentilor patogeni si toxinelor produse de acestia.

HIDRATARE se folosesc ceaiuri (menta, sunatoare) indulcite, apa plata, apa fiarta, supe de legume, compoturi, suc de morcovi. Bauturile pot fi indulcite (fara exagerari), contrar credintei populare ca nu trebuie folosit zaharul. Se evita bauturile carbogazoase sau cele cu prea mult zahar. Bauturile trebuie administrare in cantitati mici si dese.

DIETA DE TRANZITIE este formata din orez fiert, branza, banane, piure de legume sau de cartofi, administrate, ca si bauturile in prize dese si in cantitati mici.

DIETA NORMALA se poate relua la normalizarea scaunului, acesta fiind semnul ce o "anunta".
Nu se face brusc, e recomandat sa se inceapa moderat. Normalizarea scaunului poate dura de la 2 la 4 zile in plus fata de cele 2-3 zile in care se atenueaza simptomele.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod