Sănătate. Ai probleme cu digestia? 5 simptome pe care nu trebuie să le ignori


Foto: medicul Dan Andronesi, coordonatorul clinicii OK Medical București

3. Balonarea


Este de cele mai multe ori rezultatul unui abuz alimentar sau al combinațiilor culinare nefericite, dintre carne și cartofi, de exemplu. Dacă însă balonarea persistă, poate anunța afecțiuni digestive grave, care pot fi diagnosticate și neinvaziv. Un astfel de test este videocapsula endoscopică, cu ajutorul căreia medicii pot depista afecțiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.


4. Greața


Poate fi trecătoare, atunci când apare după o masă copioasă, un exces de alcool sau după o perioadă suprasolicitantă. Însă este un simptom comun multor boli digestive, care variază de la ulcer până la cancer.
“Testele medicale anuale recomandate de medic nu trebuie amânate. Chiar și cele mai grave afecțiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate”, afirmă chirurgul Dan Andronesi.


5. Sângerările anale


În lipsa unei diete echilibrate și a unei hidratări optime, multe persoane se confruntă cu constipația, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate duce la sângerări anale ușoare. Însă acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate frecvente: hemoroizii. “În funcție de stadiul lor, hemoroizii pot fi tratați cu ajutorul unor metode care nu impun spitalizare precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu”, spune medicul primar chirurg Dan Andronesi.
Pierderile de sânge pot fi și simptomele cancerului de colon și de rect. De aceea, trebuie semnalate urgent medicului și nu trebuie tratate cu alifii recomandate de prieteni sau de internet.

Pentru a scădea riscul de boli grave ale aparatului digestiv, medicii recomandă o dietă bogată în pește, legume, fructe, semințe și cereale integrale, consumul optim de apă și sportul, făcut cel puțin 20 de minute în fiecare zi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod