Diabetul si nutritia: totul despre indulcitori


Alimente fara indulcitori


Mai nou in comert au aparut alimente care nu contin zahar. Acestea contin indulcitori cu un nivel scazut de calorii, fiind inlocuiti cei cu un nivel caloric ridicat, totusi si aceste alimente sau bauturi contin o cantitate de zahar cat de mica. Expertii ne avertizeaza ca pana si dulciurile si mancarurile rafinate despre care se stie ca nu contin indulcitori, tot au indulcitori insa intr-o cantitate foarte mica.

Producatorii de dulciuri pot indulci produsele cu miere, indulcitori din mere, concentrat de suc din fructe sau sirop de orez sau cu alte produse bogate in carbohidrati, care de asemenea pot influenta nivelul zaharului din sange.
Citeste prospectul cu ingrediente inainte de a alege aceste produse. Zaharul din bauturile alcoolice va avea un efect neglijabil asupa nivelului de zahar din sange, insa acestea au un nivel ridicat de calorii.
 

Proteinele


Aproape jumatate dintre moleculele de proteina care se gasesc in alimente pot fi transformate in gluzoca, la nivelul ficatului. Aceasta inseamna ca o portie de pui sau peste consumate la cina, contine aproximativ 84 g de proteine, iar dimineata acestea sunt transformate in 42 g de glucoza.
Sfatul medicilor este sa reduci la jumatate consumul de proteine si sa te bucuri in schimb de 2-3 mai multi carbohidrati, astfel, rinichii tai iti vor multumi intr-o zi.


Indexul glicemic


Datorita studiilor asupra indexului glicemic (puterea unor alimente de a creste nivelul zaharului din sange) al alimentelor, se stie ca unele alimente cu o cantitate mare de carbohidrati, cu o masa pura de zahar, suprinzator au un efect minor asupra nivelului zaharului din sange. Ocazional trebuie sa te bucuri de fasole, legume sau alune, insa tine minte ca acestea contin o cantitate semnificativa de carbohidrati si trebuie echilibrate cu exercitii fizice sau insulina.


 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 20 Sep 2012, 17:12
    Xylitol

    Acest indulcitor 100 % natural(produs dupa cum bine ati spus prin fermentatie) se gaseste si la Plafar dar se poate comanda direct de pe site www.xlear.ro. Tot pe acest site gasiti si celelalte produse toate indulcite cu xylitol. Avantajele acestui indulcitor sunt urmatoarele - inafara de gustul excelent : * slab glicemic -indice glicemic 7 comparativ cu 85 al zaharului * slab caloric-40% calorii, * arata si se comporta ca si zaharul avand aceeasi putere de indulcire, * are proprietati antibacteriene, * nu altereaza gustul alimentelor, * se poate folosi la temperaturi inalte, * se dizolva si la temperaturi mici, * nu are contraindicatii, * se foloseste de catre diabetici si in cure de slabire precum * este si antibacterian

    1
    0

  • ichim liliana pe 8 Dec 2011, 14:02
    xylosweet

    se gaseste la farmacia catena

    4
    0

  • Ruxandra pe 29 Sep 2011, 15:02
    recomandare indulcitor natural

    Buna ziua, am diabet de 10 ani si caut prin Bucuresti de ceva vreme un indulcitor natural pe care sa-l ofer intregii familii. Nu vreau sa mai consumam produse artificiale de sinteza gen aspartan, sorbitol si nici pe cele ca stevia pentru ca are un gust neplacut sau ca fructoza pentru ca realmente nu ajuta in nutritie/diabet. Am luat din Londra acum 2 ani un produs numit Xylosweet care era facut numai din xylitol si care este obtinut din porumb printr-un proces natural (de fermentatie daca-mi mai aduc bine aminte). Este un produs excelent pentru ca desi arata si are gustul zaharului ofera foarte multe beneficii precum un indice glicemic extrem de mic, slab caloric, o carbohidrati, se poate folosi la temperaturi inalte, etc. Problema este ca pe la noi nu am reusit sa-l gasesc. Putem sa gasim ceva similar?? Multumesc mult!

    5
    0

  • sabina pe 31 Iul 2008, 23:50
    Niciodata nu-i tarziu......

    Multumesc in numele meu si al altor persoane, tie care ai scris. Niciodata nu-i tarziu sa afli lucruri care ajuta la prevenirea bolilor. Bine ca sunt oameni care se gandesc sa impartaseasca si altora sfaturi care le afli mai greu.

    11
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod