gândire pozitivă

Gândirea pozitivă și impactul acesteia asupra sănătății

Cercetătorii descoperă că gândirea pozitivă poate face mai mult decât să îmbunătățească dispoziția cuiva. De fapt, aceasta poate îmbunătăți starea generală de sănătate și poate prelungi viața.

Care este impactul pe care îl are gândirea pozitivă asupra sănătății?


Nu există nicio îndoială că ceea ce se întâmplă în creier influențează ceea ce se întâmplă în organism. Când avem de-a face cu o problemă de sănătate, cultivarea activă a emoțiilor pozitive poate stimula sistemul imunitar și contracara depresia. Studiile au arătat o legătură incontestabilă între gândirea pozitivă și beneficiile aduse sănătății, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, incidența scăzută a bolilor de inimă, controlul mai bun al greutății și un nivel mai ridicat al zahărului din sânge.

Chiar și atunci când oamenii se confruntă cu o boală incurabilă, sentimentele și gândurile pozitive pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții. Stimularea emoțiilor pozitive te ajută să treci mai ușor peste momentele grele, chiar dacă nu aduc nicio schimbare la nivelul afecțiunii. Unii oameni pot avea o dispoziție naturală pentru a vedea partea plină a paharului în viață chiar și atunci când perspectiva este sumbră.
Cercetările noi demonstrează că oamenii pot învăța abilitățile care îi ajută să experimenteze mai multe emoții pozitive atunci când se confruntă cu stresul sever al unei afecțiuni care le pune viața în pericol.

Judith T. Moskowitz, profesor de științe sociale medicale la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, a dezvoltat un set de opt abilități pentru a ajuta la promovarea gândirii pozitive. În cercetările anterioare, s-a descoperit că persoanele diagnosticate cu HIV care au practicat aceste abilități au avut mai multe șanse de a-și lua medicamentele corect și a fost mai puțin probabil să aibă nevoie de antidepresive pentru a face față bolii.

Cercetătorii au studiat 150 de oameni care aflaseră de curând că aveau HIV și le-au alocat aleatoriu fie un curs de formare a emoțiilor pozitive în cinci sesiuni, fie cinci sesiuni de sprijin general. La 15 luni după ce au aflat diagnosticul, cei instruiți cu cele 8 abilități au menținut niveluri mai ridicate ale sentimentelor pozitive și mai puține gânduri negative legate de afecțiunea lor.

Un obiectiv important al acestor sesiuni este de a face oamenii să se simtă fericiți, calmi și mulțumiți în mijlocul unei crize de sănătate.
Îmbunătățirea sănătății și longevității reprezintă avantaje. Fiecare om este încurajat să învețe cel puțin trei din cele opt competențe și să practice una sau mai multe zilnic. Cele opt abilități sunt:

1. Recunoaște un eveniment pozitiv în fiecare zi!

2. Savurează evenimentul și notează-l într-un jurnal sau spune-i cuiva despre el!

3. Începe un jurnal zilnic al recunoștinței!

4. Gândește-te la un punct foarte personal și reține cum l-ai folosit!

5. Stabilește-ți un obiectiv realizabil și notează-ți progresul!

6. Conștientizează un stres relativ minor și gândește-te la modalitățile prin care poți transforma evenimentul într-unul pozitiv!

7. Recunoaște și practică zilnic mici acte de bunătate!

8. Concentrează-te pe momentul prezent mai degrabă decât pe trecut sau viitor!

Într-un alt studiu cu 49 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, o versiune online a cursului de formare a abilităților pozitive a fost eficientă în formarea gândirii pozitive și reducerea emoțiilor negative și a stresului.
Studiile anterioare au arătat că, în cazul persoanelor cu diabet zaharat, sentimentele pozitive au fost asociate cu un control mai bun al zahărului din sânge, o creștere a activității fizice și o alimentație sănătoasă, o utilizare mai redusă a tutunului și un risc mai mic de deces.

Într-un studiu pilot cu 39 de femei cu cancer de sân avansat, o versiune online a formării abilităților a redus depresia. Același lucru a fost valabil și pentru îngrijitorii pacienților cu demență.

Într-un studiu realizat cu ajutorul a peste 4.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, publicat în Journal of Gerontology, s-a demonstrat că o viziune pozitivă asupra îmbătrânirii poate avea o influență benefică asupra rezultatelor sănătății și longevității. Două mecanisme posibile pot exista. Din punct de vedere psihologic, o viziune pozitivă poate spori încrederea în abilitățile proprii, poate reduce stresul perceput și poate favoriza comportamentele sănătoase.
Din punct de vedere fiziologic, persoanele cu o gândire pozitivă în ceea ce privește îmbătrânirea au un nivel mai scăzut al proteinei C-reactive, un marker al inflamației corelat cu stresul și asociat cu bolile de inimă și alte boli, chiar și după luarea în calcul a posibilitor factori precum vârsta, starea de sănătate, sexul, rasa și educația.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod