Ziua în care Elvis Presley ar fi împlinit 86 de ani: 20 imagini inedite cu Regele rock and roll-ului

Dacă ar fi trăit astăzi, Elvis Presley ar fi împlinit 86 de ani pe 8 ianuarie. Aceste imagini de colecție îl arată așa cum era la începutul carierei, dar și atunci când domina lumea muzicii.

Elvis Aaron Presley este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea. Supranumit "Regele rock and roll-ului", Elvis Presley a inclus în piesele sale influenţe country şi rhythm & blues, iar albumele sale s-au vândut în aproximativ un miliard de exemplare pe plan mondial. A jucat în peste 30 de filme şi a câştigat numeroase trofee, inclusiv trei premii Grammy.

Elvis Presley este considerat artistul a cărui muzică a cunoscut cele mai mari vânzări din toate timpurile, iar în 2016, revista Forbes l-a plasat pe locul al patrulea între celebritaţile care aveau cele mai mari venituri la momentul decesului, cu 27 de milioane de dolari.



Vocea şi stilul său, combinaţia de rhythm & blues, country şi gospel, sfidarea barierelor sociale şi rasiale ale timpului său, mişcările de dans au făcut din Elvis fantezia a milioane de femei şi o sursă de inspiraţie pentru toţi muzicienii care s-au lansat după - de la The Beatles şi The Rolling Stones până la Bruno Mars.

Conservatorii vremii l-au criticat pentru ritmul, dansul şi depăşirea barierelor rasiale ale momentului.

Cariera unui gigant al muzicii


Elvis Presley a primit sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul "How Great Thou Art" - 1967, albumul "He Touched Me" - 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului "How Great Thou Art" - 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani.

Cariera sa extraordinară include 31 de filme şi două documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi sute de concerte.

La 1 mai 1967, Elvis s-a căsătorit cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar la 1 februarie 1968 s-a născut fiica lor, Lisa Marie.



În ultimii săi ani de viață, starea lui de sănătate s-a deteriorat, pe fondul exceselor sale.

Elvis lua pastile energizante şi droguri, dar a revenit pe scenă prin seria de concerte din 1970, în care a apărut pentru prima dată în celebrul costum alb cu paiete.

Câţiva ani mai târziu, Elvis Presley a devenit obez, era dependent de medicamente şi trăia retras. Stresul turneelor şi lipsa de odihnă și-au spus cuvântul, starul fiind internat de mai multe ori în spital. A susţinut ultimul concert pe 25 iunie 1977.

La 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis a pregătit ultimele detalii în legătură cu spectacolul pe care urma să-l susţină în Portland (Maine) a doua zi, apoi s-a retras pentru a se odihni. A fost găsit mort a doua zi, cauza oficială a decesului fiind un infarct miocardic, suferit la doar 42 de ani.

"Pelerinajele" la Graceland continuă și în pandemie


Elvis Presley continuă să fascineze milioane de oameni din întreaga lume, la mai bine de 40 de ani de la moartea sa.

Nici măcar pandemia de COVID-19 nu a pus capăt "pelerinajelor" admiratorilor la Graceland, reședința cântărețului. Închisă în martie anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, casa lui Elvis și-a redeschis porţile pentru vizitatori în luna mai 2020.

Potrivit Variety, tururile organizate în muzeul şi în fosta reşedinţă oficială a cântăreţului Elvis Presley se desfășoară la 25% din capacitatea de primire, pentru a preveni supraaglomerarea spaţiilor de vizitat. Restaurantele din incinta proprietăţii funcţionează la 50% din capacitatea lor obişnuită. Vizitatorii sunt sfătuiţi să poarte măşti sanitare, iar pentru angajaţii din incintă această recomandare va deveni obligatorie.

Pe lângă aceste măsuri preventive, administratorii de la Graceland au instalat şi distribuitoare de gel sanitar. Vizitatorii şi angajaţii sunt supuși unor măsurători ale temperaturii corporale înainte de a pătrunde pe proprietate.

Dacă valoarea depistată este mai mare de 38 de grade Celsius, accesul le este interzis.

Citește și: Istoria fără interpretări. 10 fotografii impresionante din trecut

Aproximativ 500.000 de turişti din lumea întreagă vizitează Graceland în fiecare an. Acest muzeu din Memphis este dedicat vieţii şi carierei cântăreţului Elvis Presley, considerat o legendă a muzicii rock-and-roll.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod