Drama lui Travolta: Starul i-a sfidat pe scientologi încercând să-și salveze soția de cancer

Scientologia se opune chimioterapiei și radioterapiei, iar Travolta a încălcat regulile cultului când a încercat să-și scape soția de cancer. Urmează o decizie grea pentru el: părăsește secta sau rămâne credincios?
După pierderea devastatoare pe care a suferit-o când soția lui, a murit de cancer, John Travolta va trebui să facă o alegere importantă. De 45 de ani, el este membru al bisericii scientologice, iar acum credința lui este puternic zdruncinată după ce a încălcat mai multe reguli importante ale acestui cult.

Travolta a anunțat recent că soția lui, Kelly Preston, cu care era căsătorit de aproape 30 de ani, s-a stins din viață duminică 12 iulie, în urma luptei cu cancerul la sân, la vârsta de 57 de ani. "Kelly a dus o luptă curajoasă, ajutată de dragostea și susținerea multora", a scris actorul pe Instagram.

În mesajul său, el le-a mulțumit și cadrelor medicale care s-au ocupat de Kelly: "Eu și familia mea le vom fi veșnic recunoscători doctorilor și asistentelor de la MD Anderson Cancer Center și tuturor centrelor medicale care ne-au ajutat."

MD Anderson Cancer Center din Houston este una dintre cele mai avansate instituții medicale din Statele Unite în tratarea cancerului, iar în prezent este considerat cel mai bun spital american în acest domeniu.

Scientologii nu recunosc cancerul


Actrița și fostul model Kelly Preston și John Travolta s-au căsătorit în urmă cu 29 de ani, la Paris, după ce s-au cunoscut în 1987, în timpul filmărilor pentru "The Experts". Amândoi erau membri ai Bisericii Scientologice, iar Travolta este scientolog din 1975.



Încercarea starului de a-și salva soția și faptul că le-a mulțumit doctorilor deranjează, însă, conducerea cultului. Un fost membru al cultului a declarat pentru Daily Mail că John Travolta a procedat corect, dar această alegere va provoca o ruptură între el și scientologie, pentru că fondatorul L.

Ron Hubbard s-a exprimat clar împotriva chimioterapiei și radioterapiei. În opinia lui, faptul că actorul și-a jelit public soția arată că el a preluat problema în mâinile sale și transmite un mesaj clar: "N-am nevoie de biserică."

Biserica scientologică, privită ca o sectă în multe ţări europene, a fost fondată în Statele Unite, în 1954, de scriitorul de literatură SF Lafayette Ron Hubbard (1911-1986), care a pretins că oamenii poartă în ei urme ale unei vechi civilizaţii extraterestre. Conform preceptelor emise de Hubbard, scientologii nu recunosc cancerul și bolile mintale și nu acceptă tratamentul medical al acestora.

Cultul are statut de întreprindere comercială şi milioane de adepţi pe care preferă să-i recruteze din cercurile sociale influente. Adepţii acestei religii, printre care se numără și alte nume cunoscute de la Hollywood, cel mai important fiind Tom Cruise, trebuie să doneze sume mari de bani pentru a urma cursurile scientologice.

"Hubbard se opunea chimoterapiei și radiațiilor. Dar oamenii și-au dat seama că asta nu funcționează la bolile grave. Biserica îi spune lui Travolta că l-a pierdut pe Jett (fiul său, n.r.) și de asta ai făcut cancer. Dar ei au ales medicina. S-au ocupat profesional și elegant, chiar admir modul în care au făcut-o, iar el a scos scientologia din moartea lui Kelly", a declarat Augustine.

Brendan Tighe, un bodyguard care a lucrat pentru Tom Cruise și Travolta, spune că actorul va avea de luat o decizie grea: "E tragic. Sincer, nu știu ce va face. Dar cred că va trece prin multe emoții (...).
Bănuiesc că își va petrece timpul cu copiii, vor călători și vor sta puțin deoparte. Dar scientologii îi vor urmări, desigur, fiecare pas, doar că el s-ar putea să n-aibă nevoie de <<ajutorul>> lor acum."



John Travolta a anunțat că în urma pierderii suferite se va retrage o perioadă. "Cer scuze anticipat că nu veți mai auzi de noi o perioadă", a scris actorul. Pe 3 iulie, însă, la nouă zile de la moartea soției sale, Travolta a fost văzut într-un local aflat la doar câteva sute de metri de sediul bisericii scientologice din Clearwater, Florida, relatează Daily Mail.

Mărturia norei lui Placido Domingo


Moartea lui Kelly este a doua tragedie care lovește familia actorului după moartea fiului său, Jett, în ianuarie 2009, la vârsta de 16 ani, în circumstanțe controversate. Băiatul suferea de autism și boala Kawasaki (sindromul limfo-cutaneo-mucos, o afecțiune autoimună, caracterizată prin vasculita febrilă a vaselor medii și mici din organism) și a suferit o criză. El a căzut și s-a lovit la cap, iar paramedicii nu au reușit să-i salveze viața.

Travolta a mărturisit atunci că familia și scientologia l-au ajutat să supraviețuiască după moartea fiului său. În memoria acestuia, el a înființat Jett Travolta Foundation, o organizație non-profit care ajută copiii cu nevoi speciale. "Biserica nu ne-a lăsat deloc timp de doi ani. Nu știu dacă aș fi reușit să trec prin asta fără sprijinul lor", a declarat actorul, citat de Us Weekly. "Biserica noastră este cel mai important lucru care ne ține cu picioarele pe pământ", a mai spus el.

Sam Domingo, nora celebrului tenor Placido Domingo și unul dintre cei mai importanți membri ai bisericii scientologice timp de 22 de ani, a declarat că a putut vedea cu ochii ei procesul de spălare a creierului la care a fost supusă Kelly Preston în sediul din Clearwater, Florida, după moartea fiului ei.



Travolta şi soţia lui au răspuns afimaţiilor care îi acuzau că au refuzat să accepte că fiul lor era autist, întrucât această afecţiune nu este recunoscută de religia lor.

Ei au repetat faptul că Jett suferea de sindromul Kawasaki, care conduce la apariţia mai multor maladii cardiace.

"Am văzut cum Kelly se ducea la sediu pentru spălarea zilnică a creierului (...). După părerea mea, Kelly a fost forța din spatele implicării lui John (... ). Stătea mereu la Celebrity Centre International cu Jada (Pinkett-Smith, soția lui Will Smith) și Anne Archer. Kelly ajunsese să-și spună singură că scientologia a ajutat-o să treacă peste moartea lui Jett, credeau că el s-a reîncarnat. Era audiată și urmărită constant. John Travolta a avut ajutoare la dispoziție 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte ca să treacă peste asta", a spus Sam Domingo pentru Daily Mail.

Nora lui Placido Domingo crede că Travolta a ajuns într-un punct decisiv în relația cu scientologia: "Asta îl va întări sau îl va devasta, va cheltui mulți bani pe asistentă spirituală pentru a lua legătura cu Kelly sau poate că va înțelege că scientologia nu-l mai face fericit și nici nu i-a salvat soția", a spus ea.

Domingo este convinsă că lui Travolta i s-a cerut să nu țină doliu, fiindcă scientologii nu sunt de acord. Ei cred că oamenii au milioane de vieți, iar corpul este doar un înveliș și oamenii se reîncarnează continuu. "Ei cred că atunci când cineva pleacă dintre noi e un motiv de bucurie pentru că va primi un trup nou. Conceptul lor despre moarte este foarte diferit de cel normal", a explicat ea.

Doliul lui Travolta, semnul ruperii de scientologie


Cei doi foști membri ai cultului cred că retragerea lui Travolta pentru a-și jeli soția arată clar că actorul s-a rupt de biserica scientologică.



Biserica Scientologică nu a comentat public moartea actriței Kelly Preston și nici sinuciderea unui alt membru notoriu, Benjamin Keough, nepotul lui Elvis Presley și fiul Lisei Marie Presley, care s-a sinucis în aceeași zi. Keough era scientolog din 2014.

Citește și: Cele două femei pe care le-a iubit John Travolta: Cancerul la sân i le-a luat pe amândouă


De asemenea, cultul nu a luat poziție nici după condamnarea lui Danny Masterson, care a jucat în serialul "That '70s Show" și a fost acuzat în luna iunie pentru violarea a trei femei. În proces au apărut acuzații că Biserica Scientologică le-a hărțuit și indiminat pe victimele lui Masterson.

Tăcerea sectei i-a determinat pe critici să atragă atenția asupra numărului tot mai mare de sinucideri în rândurile membrilor bisericii și asupra respingerii tratamentului unor boli grave precum cancerul.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod