Dosar Eva. Moartea brutală a unui copil de vedetă, distrus de alcool, droguri și celebritate

Kate Barry, fiica actriţei şi cântăreţei Jane Birkin, a murit miercuri, după ce a căzut de la fereastra apartamentului ei, aflat la etajul al patrulea într-un imobil parizian.

Vestea s-a răspândit fulgerător. Condoleanțele au început să curgă în valuri pe rețelele sociale și pe site-urile ziarelor imediat ce s-a aflat că fiica artistei Jane Birkin a încetat din viață miercuri, după ce a căzut de la o înălțime de 24 de metri.

Kate Barry avea 46 de ani și era un fotograf respectat. Deocamdată, anchetatorii nu știu dacă ea s-a sinucis sau a căzut accidental de la balconul apartamentului ei, situat la etajul patru al unui imobil cochet din arondismentul 16 din Paris. A căzut în curtea interioară a clădirii.
Ușa locuinței era încuiată, iar polițiștii au găsit înăuntru mai multe pachete de antidepresive. Kate, despre care se știa că fusese dependentă de alcool și de droguri, era singură în momentul în care s-a prăbușit în gol.



Mama sa a fost distrusă de această veste. Cu doar câteva săptămâni înainte, ea declarare că "totul este în regulă cu Kate". Jane Birkin, în vârstă de 66 de ani, celebră pentru relația ei din rebelii ani '60 cu marele cuceritor Serge Gainsbourg, spunea în septembrie: "Fiica mea cea mare, Kate, va deschide o expoziție fotografică la Paris. Sunt fericită pentru ea. Este recunoscută ca unul dintre cei mai mari fotografi din Franța. Totul este în regulă cu Kate."

Miercuri, însă moartea ei a luat prin surprindere pe toată lumea. La ora locală 18.30, Kate a căzut de la balconul apartamentului în care trăia cu cei trei câini ai săi, trei pisici și un papagal. Poliția a început să-i chestioneze pe vecini, în timp ce ministrul francez al culturii a spus despre ea că era "un fotograf remarcabil" și a prezentat familiei condoleanțe în numele întregii țări.



"Prima ipoteză este sinuciderea", a spus o sursă din cadrul anchetei, citată de cotidianul britanic Daily Mail, adăugând că nu există urme de efracție în apartament. "Cazul face acum obiectul unei investigații", a declarat sec un purtător de cuvânt al Poliției. Investigatorii nu au confirmat informația potrivit căreia Kate Barry se despărțise recent de iubitul ei, un producător de film.

Alcoolică și toxicomană la 16 ani

Moartea tragică ridică mai multe semne de întrebare asupra copilăriei victimei și a stilului ei de viață pe care l-a adoptat de la mama sa, scrie Daily Mail. Discretă, rezervată, dar şi angajată în diverse cauze, Kate Barry s-a născut la Londra pe 8 aprilie 1967. Jane Birkin şi John Barry s-au despărţit în anul în care ea s-a născut. Noul partener de viaţă al lui Jane Birkin, Serge Gainsbourg, a crescut-o până la vârsta de 13 ani. Apoi, Jacques Doillon a fost acela care s-a ocupat de creşterea ei.



Tatăl ei, celebrul muzician britanic John Barry, decedat în 2011, cel care a compus coloanele sonore pentru mai multe filme din seria "James Bond", a avut patru copii cu trei soții.

Kate a fost dusă de mică la Paris, unde mama sa, a început să joace în filme. Celebra aventură pe care Jane Birkin a trăit-o cu irezistibilul actor și compozitor francez Serge Gainsbourg a atras-o și pe Kate într-o lume subversivă și boemă, plină de tentații, care își făcea veacul pe malul stâng al Senei.

Prea puțin cunoscute, influențele toxice ale adolescenței petrecute în acest mediu asupra dependenței sale de alcool, medicamente și droguri ar putea ieși la iveală la anchetă, scrie cotidianul britanic. Ceea ce se știe cu certitudine este că la 16 ani ea era toxicomană și aloolică, iar după un an s-a internat într-un centru de dezintoxicare din Londra.

Deși pare de necrezut, Kate Barry a crescut la Paris cu convingerea că tatăl ei era mort. La începutul acestui an, ea a povestit despre perioada în care locuia cu mama sa și Serge Gainsbourg: "Aveam o femeie care făcea curățenie și care i-a spus fiicei sale că tatăl meu era mort, iar aceasta mi-a spus și mie. N-am fost tristă, pentru că aveam deja un tată."



"Tatăl" la care se referea ea era, de fapt, Gainsbourg, care a trăit cu Jane Birkin până în 1980. Abia după despărțirea lor, Barry, care ulterior a mai făcut doi copii cu a treia lui soție, a luat legătura cu Kate, scrie Daily Mail. Ea avea 13 ani atunci și a fost de acord să se întâlnească cu el. În mod bizar, Gainsbourg, care nu s-a căsătorit cu Jane Birkin, a văzut acest gest ca pe o "trădare".

"Je t’aime... Moi Non Plus"

Kate avea doar doi ani când mama ei înregistra cu Gainsbourg faimosul cântec "Je t’aime... Moi Non Plus". Inițial, Serge a scris melodia și a înregistrat-o cu fosta lui iubită, Brigitte Bardot, însă celebrul sex-simbol se măritase cu miliardarul german Gunter Sachs, așa că, pentru a nu o pune în încurcătură pe celebra actriță, el a înregistrat din nou piesa cu noua lui iubită, Jane Birkin.

"Je t’aime..." a produs un șoc imens. Respirația orgasmică și vocea lui Jane, linia melodică și mesajul puternic al versurilor au pătruns în inimile tinerilor din multe generații. Interzisă de BBC și condamnată de Vatican, melodia a fost vândută în milioane de copii în întreaga lume și a devenit una dintre cele mai senzuale melodii din istorie. O melodie eternă, care nu se va demoda niciodată. Este, totodată, cea mai cunoscută realizare artistică a lui Jane Birkin. Ascultați-o, așa muzică nu se mai produce astăzi!

"Când era adolescentă, Kate nu putea să scape de ea.A fost ceva cu care a trebuit să trăiască", a povestit una dintre prietenele lui Kate a doua zi după moartea ei. "Pe urmă a devenit o glumă, dar nu e așa ușor să glumești când o auzi așa pe mama ta, chiar dacă era doar o melodie", a mai spus femeia.



Prima parte a vieții lui Kate a fost compromisă de faptul că trăia cu doi reprezentanți de seamă ai unui stil de viață decadent. Petreceri, alcool, tutun, sex... din nou petreceri... certuri, gelozie... împăcări, celebritate, bani și aproape orice dorință ușor de îndeplinit... apoi de la capăt - cam acesta era ciclul care se tot repeta în cuplul în care Kate era de fapt o mică prizonieră. "Kate devenise parte din spectacolul oferit de Serge și Jane, a apărut și în poze sexy cu ei. Era inevitabil ca ea să nimerească într-un anturaj prost, din cauza asta a ajuns la dezintoxicare când era adolescentă", a povestit prietena ei.

Singură, într-un ocean de tristețe

Iniţial, Kate Barry era interesată de modă. A urmat cursuri pentru a deveni designer, însă a traversat apoi o perioadă dificilă, marcată de consumul de alcool şi de droguri.
Această experienţă a determinat-o să înfiinţeze un centru pentru toxicomani în apropiere de Soissons, în nord-estul Franţei, în a cărui conducere se implica în mod activ, notează Mediafax.

A devenit destul de târziu pasionată de fotografie. "La 28 de ani, eram prea bătrână ca să mă angajez. Am urmat un curs seral cu Serge Picard, care făcea portrete pentru Liberation", declara Kate Barry într-un interviu pentru Paris Match, în 2005. "Aveam nevoie să mă simt în largul meu cu chestiunile tehnice". Prima ei comandă a venit de la France Gall pentru coperta primului album pe care aceasta l-a lansat fără Michel Berger.



Kate era o fată inteligentă și sensibilă, așa o descriu toți cei care au cunoscut-o. Ea a păstrat legătura cu grupul alcoolicilor anonimi după primul tratament de dezintoxicare. Zece ani mai târziu, ea a înființat la Paris un grup pentru reabilitarea dependenților de droguri, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, ea nu se vindecase pe deplin. N-a scăpat niciodată de demonii care o urmăreau. S-a luptat mult timp cu o depresie severă. Deși relația ei cu mama sa și cu cele două surori vitrege, fiecare cu un alt tată, a fost mereu una caldă, ea era pierdută într-un nețărmurit ocean de tristețe. Locuia la câteva străzi distanță de mama sa, vorbeau de câteva ori pe săptămână la telefon și totuși, Kate era singură. Și așa a și murit.



Când era copil, ura să fie văzută ca un trofeu al cuplului Birkin-Gainsbourg. "Îmi venea să plâng", mărturisea ea după mulți ani. Jane Birkin a iubit-o mult. Ea a încurajat-o să intre în lumea modei, iar la 28 de ani s-a apucat de fotografie.

Francezii au adoptat-o de mult pe Jane Birkin, fără să pună vreodată întrebări indiscrete despre trecutul ei decadent, cu care devenise sinonimă. Timpul a trecut -  incredibil cât de repede a trecut! - iar ieri, 14 decembrie, a împlinit 67 de ani. Însă greșelile trecutului o ajung din urmă.
Au venit mulți oameni la înmormântarea fiicei sale, al cărei fiu, Roman, născut când Kate avea 20 de ani, are acum 26 de ani. Cum poate trăi Jane cu asta?, se întreabă Geoffrey Levy, de la Daily Mail.

Probabil niciun alt străin din Paris nu a avut parte de atâta afecțiune, notează jurnalistul. Jane Birkin e considerată o comoară națională a Franței, un simbol național. Cu câțiva ani în urmă, guvernul francez a dorit să o numească membru al Legiunii de Onoare. A refuzat pentru că tatăl ei, David Birkin, ofițer al Marinei Regale Britanice în Cel De-Al Doilea Război Mondial, a primit o distincție similară din partea Franței pentru curaj, iar ei i s-a părut incorect să primească aceeași onoare.
În 2002, Jane Birkin a fost recompensată pentru serviciile aduse relațiilor anglo-franceze. Kate a privit-o cu mândrie pe mama ei, decorată de Prințul Charles, la Palatul Buckingham.

Kate a trăit în umbra celebrității celorlalți membri ai familiei. Mama ei era adulată de francezi, tatăl ei, muzicianul John Barry, a cucerit cinci Oscaruri și a compus 11 dintre melodiile din coloana sonoră a seriei cinematografice "James Bond", inclusiv tema sonoră 007 și muzica pentru "Goldfinger" și "Diamonds Are Forever".
Surorile sale vitrege, Charlotte Gainsbourg (42 de ani) și Lou Doillon (31 de ani) au amândouă cariere de succes și sunt apreciate în Franța.

Ploaia din Paris

Kate Barry adora să fotografieze manechine femei, adeseoriu în alb-negru. A colaborat cu numeroase reviste de prestigiu, precum Elle şi Paris Match.

Probabil că nu este întâmplător însă faptul că multe dintre imaginile realizate de Kate Barry sugerează dorul puternic de un loc liniștit, departe de toți și de tot - plaje  pustii în toiul iernii, câmpuri goale, dealuri, colțuri din coasta stâncoasă a Angliei.

Kate iubea plajele franceze. Nu le părăsea niciodată fără să ia pietricele și scoici. Dar, la fel ca mama sa, a rămas englezoaică. "Asta mă face diferită de surorile mele", spunea ea.

Ca o dovadă în plus, cel mai mult îi plăcea în Paris când ploua. Adora ploaia. A doua zi după moartea ei, a plouat la Paris.


Foto: Hepta, AFP/Mediafax, Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
15 Decembrie 2013
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod