Prof. Dumitrache de la Institutul Parhon: "Cine vrea cretinism în masă să fie împotriva iodării sării"

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
25 Aprilie 2012
Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulţi bolnavi cu aceste maladii, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon.
Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulţi bolnavi cu aceste maladii, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon.

"Iodarea sării la noi în ţară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al ţării noastre.
Ne asemănăm în patologie cu toate ţările care au acest relief, Elveţia, Franţa, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major şi unde aproape 30% din polulaţie suferă de acest deficit de iod"
, a spus Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei şi la "o biosinteză anapoda".

"Consecinţele acestui lucru sunt guşa şi cretinismul.
Datorită măsurilor care s-au luat la noi în ţară a dispărut guşa gigantă şi cretinismul. UNESCO a fost cel care a catalizat această acţiune. A făcut un lucru foarte bun"
, a mai spus profesorul Dumitrache.

El a recunoscut că iodarea sării a dus la creşterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncţionale tiroidiene: "Din păcate a crescut, totuşi în mod nesemnificativ, cancerul papilar şi patologia hiperfuncţională tiroidiană.
Dar şi una şi alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie şi vindecare. De aceea am sărit când am auzit de lipsa iodului radioactiv, întrucât acesta este tratamentul pentru vindecarea maladiilor. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice şi să fie împotriva iodării sării.
Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizaţie."


Medicii Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitală le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le are furnizorul acestui produs, informează Mediafax.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că problema va fi rezolvată în curând.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Extraordinar de istet! pe 14 Mar 2014, 11:10
  EXTRAORDINAR!

  Incredibil cum se face ca toata lumea are nevoie de sare iodata.. si celora care sufera de hipertiroidism si alte maladii le-o trebui.. ?! ai deficit de iod, si hipotiroidie, ti se administeaza iod.. bun.. dar la exces cine se gandeste.. mai ales ca romanul e invatat sa manance sarea in cantitati exagerate.. ?! Eu din ce stiu , pe vremuri, iodul se administra doar cu reteta in farmacie nu asa vandra.. Si de ce nu mai gasim nicaieri sare fara iod.. ca e marina, gema, fina sau cum mai vrei toata contine iod.. defapt cred ca interesele sunt altele.. si ies tare bine cei care comercializeaza iodul, fiindca mi se pare ABERANT sa nu mai existe sare neiodata, si sa fie chiar interzis a comercializa sare daca nu ii adaugi iod.. Cred ca au dreptate cei care afirma , ca prin adaosul excexiv de iod se cauta exact TAMPIREA si CRETINIZAREA populatiei, involutia tiroidei, si nu invers ! Halal profesor de Parhon! Hmmm, si de ce are probleme de autorizare iodul respectiv.. daca e asa de bun?! Ar fi multe de zis, insa frustrarea e mare cand vad asemenea eminete cum se umfla in pene ! Am habar de Parhon, am intalnit o doamna doctor acolo care , in loc sa-si faca meseria, jignea pacientii cu greutate ca "baga in ei mancare, de-aia sunt grasi".. alooooo! Cine te-a lasat sa faci medicina! Vezi cauza si apoi dati cu parerea.. VARZAAAAAA , sunteti varza!

  0
  0

 • Deloc Cretini pe 27 Apr 2012, 18:01
  Sare sau medicament?

  Si antiaglomerantul prezent in TOATE TIPURILE DE SARE DIN COMERT, ce rol are?! E total imun? sau ceva medicament grozav

  1
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod